Superłatwy makaron brokułowy, który sprawi, że dzieci będą zachwycone warzywami
Makaron z brokułami to idealne danie, aby zapoznać najmłodszych z warzywami... a nawet tych niezbyt młodych! Dzięki pięknemu zielonemu kolorowi i rozpływającej się w ustach konsystencji jest zarówno pocieszający, jak i lekki. Nie możesz w to uwierzyć? Poczekaj, aż wypróbujesz ten prosty i smaczny przepis, który kładzie nacisk na warzywa bez poświęcania smaku :) Tutaj brokuły, gotowane na parze, aby zachować całą ich dobroć i smak, wspaniale komponują się z szybkim sosem maślano-parmezanowym! W zaledwie kilka minut otrzymasz kremowy, dobrze doprawiony makaron!
Składniki
Materiały
- nożyczki
- tasak
- rondel
- patelnia
- folia spożywcza
Przygotowanie
- Ugotuj brokuły na parze i umieść w rozdrabniaczu.
- Dodać mąkę i sól.
- Zmiksować na pastę.
- Posyp mąką powierzchnię roboczą i uformuj ciasto w kulę.
- Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
*Jeśli ciasto jest trochę lepkie, można je lekko oprószyć mąką, aby było łatwiejsze w obsłudze. - Doprowadzić do wrzenia duży garnek wody z solą. Pokrój makaron przecinakiem na wierzchu garnka i pozostaw do ugotowania.
- Gdy makaron wypłynie na powierzchnię, odcedź go.
- Roztop masło na patelni i dodaj makaron.
*Makaron można opiekać do smaku. - Dodać pieprz i parmezan i wymieszać.
- I gotowe!
*Dodaliśmy więcej parmezanu, ponieważ go uwielbiamy.
Obserwacje
Czy ten makaron można przygotować z innymi warzywami?
Tak, możesz użyć dowolnych warzyw, takich jak marchew lub kabaczek. Pamiętaj, aby dobrze odsączyć warzywa przed zmieszaniem ich z mąką.
Jakiego sosu mogę użyć do tego makaronu?
Możesz podsmażyć go na odrobinie masła i dodać trochę parmezanu, tak jak my to zrobiliśmy, lub cieszyć się nim na przykład z pesto!
Czy można zrobić inne kształty makaronu?
Możesz uformować ciasto w kiełbasę, a następnie zrobić gnocchi. Będą one ugotowane, gdy wypłyną na powierzchnię garnka.
Możesz również laminować ciasto i zrobić lasagne, tagliatelle itp. Pamiętaj, aby dobrze posypać ciasto mąką, aby zapobiec jego przywieraniu.