Świeży łosoś i terrina z wędzonego łososia
zagłosuj teraz
Świeży czy wędzony, uwielbiamy tu łososia! A ty? Właśnie dlatego przygotowaliśmy terrinę! Łatwa do zrobienia, to świetny sposób, aby cała rodzina jadła ryby. Podawaj ją z mieszanką sałat, aby uzyskać prosty i kompletny posiłek :-) Gotowi? To bierz się za gotowanie! Wszystko, co musisz zrobić, to postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po kroku w formie pisemnej, zdjęć i wideo :-D
Składniki
6
Szacowany koszt: 14.6Euros€ (2.43€/porcja)
Materiały
- 1 mikser
- 1 forma do ciasta 22x11
- aluminium
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania1 h
- Grubo posiekaj świeżego łososia, a następnie zmiksuj z jajkami, czosnkiem, śmietaną i szczypiorkiem na gładką masę.
- Wyłóż dno tortownicy plastrami wędzonego łososia. Przykryć 1/3 mieszanki. Ułóż plastry wędzonego łososia na wierzchu i powtórz czynność.
- Wlej pozostałą mieszankę na wierzch i umieść formę w bemarze. Przykryj formę folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 50 minut.
- Zdejmij folię i gotuj przez kolejne 10 minut w temperaturze 180°C.
- Delikatnie wyjąć z formy, posypać posiekanym szczypiorkiem i gotowe!
Obserwacje
Terrinę można jeść na ciepło lub na zimno.
Nie wahaj się doprawić terriny ulubionymi przyprawami!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!