Świeży łosoś i terrina z wędzonego łososia

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h 10 m

Świeży czy wędzony, uwielbiamy tu łososia! A ty? Właśnie dlatego przygotowaliśmy terrinę! Łatwa do zrobienia, to świetny sposób, aby cała rodzina jadła ryby. Podawaj ją z mieszanką sałat, aby uzyskać prosty i kompletny posiłek :-) Gotowi? To bierz się za gotowanie! Wszystko, co musisz zrobić, to postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po kroku w formie pisemnej, zdjęć i wideo :-D


Składniki

6
Szacowany koszt: 14.6 (2.43€/porcja)

Materiały

  • 1 mikser
  • 1 forma do ciasta 22x11
  • aluminium

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania1 h

  • Świeży łosoś i terrina z wędzonego łososia - Przygotowanie krok 1Grubo posiekaj świeżego łososia, a następnie zmiksuj z jajkami, czosnkiem, śmietaną i szczypiorkiem na gładką masę.
  • Świeży łosoś i terrina z wędzonego łososia - Przygotowanie krok 2Wyłóż dno tortownicy plastrami wędzonego łososia. Przykryć 1/3 mieszanki. Ułóż plastry wędzonego łososia na wierzchu i powtórz czynność.
  • Świeży łosoś i terrina z wędzonego łososia - Przygotowanie krok 3Wlej pozostałą mieszankę na wierzch i umieść formę w bemarze. Przykryj formę folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 50 minut.
  • Świeży łosoś i terrina z wędzonego łososia - Przygotowanie krok 4Zdejmij folię i gotuj przez kolejne 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Świeży łosoś i terrina z wędzonego łososia - Przygotowanie krok 5Delikatnie wyjąć z formy, posypać posiekanym szczypiorkiem i gotowe!

Obserwacje

Terrinę można jeść na ciepło lub na zimno.

Nie wahaj się doprawić terriny ulubionymi przyprawami!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+