Tradycyjny kapłon z kasztanami
zagłosuj teraz
Kapłon, delikatne mięso, którym uwielbiamy się delektować w Boże Narodzenie i/lub Nowy Rok. Nadziewany mieloną cielęciną, młodymi warzywami i podawany z kasztanami, zapowiada się jako domowe danie świąteczne w doskonałej formie! Jest to łatwy przepis, którym można podzielić się z całą rodziną, a poniżej zamieściliśmy przewodnik krok po kroku ↓
Składniki
12
Farsz :
Kasztany :
Materiały
- Ściereczka do naczyń
- Sznurek kuchenny
- Sokowirówka
Przygotowanie
Czas przygotowania35 min
Gotowania2 h
- Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli chcesz, aby były bardzo miękkie, gotuj je we wrzącej wodzie przez 15 minut.
Wymieszać z pokrojoną cielęciną, posiekaną cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, posiekaną natką pietruszki, jajkiem i doprawić solą i pieprzem. - Napełnij pustego kapłona farszem, wciskając go do samego dna. Zamknij otwór tak szczelnie, jak to możliwe, sznurkiem kuchennym, wiążąc nogi razem.
- Dopraw kapłona solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek i napełnij naczynie do smażenia lub naczynie, w którym umieściłeś kapłona, wywarem z kurczaka.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 220°C, a następnie przez 3 godziny w temperaturze 150°C. Używając wyciskarki do soków (lub dużej łyżki), regularnie polewaj kapłona sokami z pieczenia, aby zapobiec jego wysuszeniu. Uważaj na oparzenia!
- Gdy kapłon będzie ugotowany, odstaw go na 15 minut. W międzyczasie przygotuj kasztany: doprowadź miód i wodę do wrzenia. Dodaj kasztany i dobrze wymieszaj. Gotować przez 15 minut, regularnie mieszając.
- Podawać kasztany z kapłonem.
- A teraz kapłon z kasztanami jest gotowy!
Obserwacje
Farsz: farsz można urozmaicić, korzystając z wielu różnych przepisów.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!