Tradycyjny kapłon z kasztanami

zagłosuj teraz
Danie główne
12 porcji
średnie
2 h 35 m

Kapłon, delikatne mięso, którym uwielbiamy się delektować w Boże Narodzenie i/lub Nowy Rok. Nadziewany mieloną cielęciną, młodymi warzywami i podawany z kasztanami, zapowiada się jako domowe danie świąteczne w doskonałej formie! Jest to łatwy przepis, którym można podzielić się z całą rodziną, a poniżej zamieściliśmy przewodnik krok po kroku ↓


Składniki

12

Farsz :

Kasztany :


Materiały

  • Ściereczka do naczyń
  • Sznurek kuchenny
  • Sokowirówka

Przygotowanie

Czas przygotowania35 min
Gotowania2 h

  • Tradycyjny kapłon z kasztanami - Przygotowanie krok 1Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli chcesz, aby były bardzo miękkie, gotuj je we wrzącej wodzie przez 15 minut.
    Wymieszać z pokrojoną cielęciną, posiekaną cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, posiekaną natką pietruszki, jajkiem i doprawić solą i pieprzem.
  • Tradycyjny kapłon z kasztanami - Przygotowanie krok 2Napełnij pustego kapłona farszem, wciskając go do samego dna. Zamknij otwór tak szczelnie, jak to możliwe, sznurkiem kuchennym, wiążąc nogi razem.
  • Tradycyjny kapłon z kasztanami - Przygotowanie krok 3Dopraw kapłona solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek i napełnij naczynie do smażenia lub naczynie, w którym umieściłeś kapłona, wywarem z kurczaka.
  • Tradycyjny kapłon z kasztanami - Przygotowanie krok 4Piec przez 20 minut w temperaturze 220°C, a następnie przez 3 godziny w temperaturze 150°C. Używając wyciskarki do soków (lub dużej łyżki), regularnie polewaj kapłona sokami z pieczenia, aby zapobiec jego wysuszeniu. Uważaj na oparzenia!
  • Tradycyjny kapłon z kasztanami - Przygotowanie krok 5Gdy kapłon będzie ugotowany, odstaw go na 15 minut. W międzyczasie przygotuj kasztany: doprowadź miód i wodę do wrzenia. Dodaj kasztany i dobrze wymieszaj. Gotować przez 15 minut, regularnie mieszając.
  • Tradycyjny kapłon z kasztanami - Przygotowanie krok 6Podawać kasztany z kapłonem.
  • Tradycyjny kapłon z kasztanami - Przygotowanie krok 7A teraz kapłon z kasztanami jest gotowy!

Obserwacje

Farsz: farsz można urozmaicić, korzystając z wielu różnych przepisów.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+