Tradycyjny marokański kuskus z kurczakiem

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
3 h 30 m

Co może być bardziej przyjaznego niż pyszne danie z kuskusem?!


Składniki

6
Szacowany koszt: 11.04 (1.84€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania3 h


Obserwacje

Kuskus królewski: prawdopodobnie już o nim słyszałeś! Jest to europejska wersja kuskusu, którą przyrządza się z kilkoma rodzajami mięsa. Jednak w tradycyjnym marokańskim przepisie (jak widać tutaj), kuskus jest przygotowywany z jednego mięsa i nigdy, przenigdy z klopsikami lub merguezem!

Nie masz kuskusu? Wystarczy postępować zgodnie z krokami dla warzyw i mięsa bez przygotowywania semoliny. Ugotujesz ją jak zwykle pod koniec gotowania warzyw. Pamiętaj jednak, że stracisz wiele smaku.

Zioła: są bardzo ważne! Bez nich smak nie będzie taki sam!

Przyprawy: można je zastąpić przyprawą "ras-el-hanout".

Wielkość ziaren semoliny: można użyć drobnej semoliny, ale należy pamiętać, że będzie ona trudniejsza w obróbce i prawdopodobnie spowoduje powstanie wielu grudek.

Warzywa: można je dodawać, usuwać lub zastępować dowolnymi innymi!

Serwowanie: podawać w dużym naczyniu, w którym każdy może jeść łyżką :-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+