Tradycyjny marokański kuskus z kurczakiem
Co może być bardziej przyjaznego niż pyszne danie z kuskusem?!
Składniki
Materiały
- 1 couscoussier
- ręcznik papierowy
Przygotowanie
Rozgrzać oliwę z oliwek w couscoussier. Podsmaż posiekaną cebulę i udka z kurczaka.
Dodaj przyprawy, a następnie ciecierzycę i wymieszaj. Przykryć wodą.
Następnie dodaj rzepę i marchew, obrane i grubo posiekane. Umyj i zawiąż dwa pęczki ziół i dodaj je do warzyw.
Czekając, aż mieszanina się zagotuje, wsyp kaszę mannę do dużego naczynia. Dopraw solą, a następnie dodaj 40 cl wody i pozostaw na kilka minut do spęcznienia. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj rękami.
Złóż arkusze sopalain wzdłuż na 4 i lekko je zwilżyć. Umieść je wokół couscoussier. Ten krok zapewnia wodoszczelność procesu gotowania.
Wsypać semolinę na wierzch kuskusu, uważając, aby jej nie upchać. Następnie umieścić ją na kuskusie i gotować na średnim ogniu przez 30 do 45 minut.
Wyjąć semolinę z kuskusu i wlać 10 cl wody. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszać rękami. Rozetrzyj nasiona między dłońmi, aby usunąć wszelkie grudki. Dodaj grubo posiekaną połowę kapusty do warzyw. Ponownie wsypać kaszę mannę na wierzch kuskusu, a następnie do kuskusu i gotować przez kolejne 30 do 45 minut.
Zdejmij górną część couscoussier i dodaj nieobraną cukinię, pokrojoną na duże kawałki. Ponownie dodać semolinę i gotować przez ostatnie 30 do 45 minut.
Podawać w dużym naczyniu, zaczynając od okręgu z kaszy manny.
Następnie ułóż warzywa i mięso w okręgu.
Na koniec polej semolinę jedną lub dwiema chochlami sosu. Marokański kuskus jest gotowy!
Obserwacje
Kuskus królewski: prawdopodobnie już o nim słyszałeś! Jest to europejska wersja kuskusu, którą przyrządza się z kilkoma rodzajami mięsa. Jednak w tradycyjnym marokańskim przepisie (jak widać tutaj), kuskus jest przygotowywany z jednego mięsa i nigdy, przenigdy z klopsikami lub merguezem!
Nie masz kuskusu? Wystarczy postępować zgodnie z krokami dla warzyw i mięsa bez przygotowywania semoliny. Ugotujesz ją jak zwykle pod koniec gotowania warzyw. Pamiętaj jednak, że stracisz wiele smaku.
Zioła: są bardzo ważne! Bez nich smak nie będzie taki sam!
Przyprawy: można je zastąpić przyprawą "ras-el-hanout".
Wielkość ziaren semoliny: można użyć drobnej semoliny, ale należy pamiętać, że będzie ona trudniejsza w obróbce i prawdopodobnie spowoduje powstanie wielu grudek.
Warzywa: można je dodawać, usuwać lub zastępować dowolnymi innymi!
Serwowanie: podawać w dużym naczyniu, w którym każdy może jeść łyżką :-)