Wielkanocna terrina ziemniaczana
zagłosuj teraz
A może terrina na bazie ziemniaków z ukrytymi pisankami?
Składniki
8
Szacowany koszt: 4.75Euros€ (0.59€/porcja)
Materiały
- Forma do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania1 h
- Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Gotować przez 30 minut w osolonej wodzie.
- Rozgnieść ziemniaki. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i jajko. Dobrze wymieszać.
- Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser.
Wysmarować formę masłem i oprószyć mąką. - Umieść połowę purée w formie i dobrze dociśnij, aby rozprowadzić masę.
- Dodaj obrane ze skorupek jajka na twardo, układając je w rzędzie na środku formy. Następnie przykryć resztą purée, dobrze wygładzając.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz terrina wielkanocna jest gotowa!
Obserwacje
Dodanie świeżej śmietany: można dodać 2 łyżki stołowe, aby bardziej się rozpuściła.
Dopraw ziemniaki do smaku :-)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!