Yakisoba, makaron smażony z warzywami
Wiemy, że pokochasz ten przepis na smażony makaron typowy dla kuchni japońskiej. Yakisoba to danie składające się ze smażonego makaronu z mięsem i warzywami, doprawionego smacznym domowym sosem. Przepis ten jest jednym z naszych ulubionych dań na weekend, ponieważ jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Ponadto ten rodzaj makaronu jest bardzo wszechstronny, ponieważ jest smaczny z prawie wszystkim; więc możemy dostosować go do naszych upodobań.
Składniki
Dekoracja (opcjonalnie):
Przygotowanie
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami producenta. W naszym przypadku musieliśmy gotować je w garnku z wrzącą wodą przez 2 minuty, przepłukać makaron zimną wodą i dobrze odcedzić. Po ugotowaniu makaronu, jeśli nie zamierzasz go użyć bezpośrednio, skrop go odrobiną oliwy z oliwek, aby makaron się nie sklejał.
- Przygotuj sos yakisoba:
Dodać do miski: sos sojowy + sos ostrygowy + sos ostrygowy
+ sos worcestershire + ketchup + cukier. Wymieszać i odstawić. - Pokrój kapustę, dymkę, marchewkę i paprykę w cienkie paski (julienne). Drobno posiekać goździki. Pokroić wieprzowinę w paski.
- Na patelni z odrobiną neutralnego oleju (np. słonecznikowego) podsmaż warzywa i boczek. Gdy mięso się zrumieni, dodać soję i makaron. Smażyć przez 3 minuty na dużym ogniu.
- Skropić tagliatelle sosem. Gotować przez kilka minut. Podawać w głębokim naczyniu i posypać suszonym bonito, marynowanym imbirem, edamame i kilkoma listkami kolendry.
- I to wszystko! Teraz możemy cieszyć się naszą Yakisobą.
Obserwacje
Jakiego makaronu użyć? Używaliśmy makaronu soba z mąki pszennej, ale istnieje makaron soba gryczany, świeży i suszony, więc gotowanie może się różnić w zależności od produktu. Zalecamy gotowanie makaronu zgodnie z instrukcjami producenta.
Jeśli chcesz, możesz zastąpić soba udonem, znacznie grubszym makaronem; w tym przypadku przepis będzie nazywał się yakiudon, a nie yakisoba.
Inne zamienniki: Wieprzowinę można zastąpić wołowiną lub kurczakiem. To danie świetnie smakuje również z krewetkami.