Yakisoba, smażony makaron z warzywami

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
22 min

Wiemy, że pokochasz ten przepis na smażony makaron typowy dla kuchni japońskiej. Yakisoba to danie składające się ze smażonego makaronu z mięsem i warzywami, doprawionego smacznym domowym sosem. Przepis ten jest jednym z naszych ulubionych dań na tydzień, ponieważ jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Ponadto ten rodzaj makaronu jest bardzo wszechstronny, ponieważ jest smaczny z prawie wszystkim; więc możemy dostosować go do naszych upodobań.

Składniki

2

Sos Yakisoba:

Dekoracja (opcjonalnie):

Materiały

  • garnek, patelnia, miska

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania7 min
  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami producenta. W naszym przypadku musieliśmy gotować je w garnku z wrzącą wodą przez 2 minuty, przepłukać makaron zimną wodą i dobrze odcedzić. Po ugotowaniu makaronu, jeśli nie zamierzasz go użyć bezpośrednio, skrop go odrobiną oliwy z oliwek, aby makaron się nie sklejał.
  • Przygotuj sos yakisoba:
    Dodać do miski: sos sojowy + sos ostrygowy + sos worcestershire + ketchup + cukier. Wymieszać i odstawić.
  • Pokrój kapustę, dymkę, marchewkę i paprykę w cienkie paski (julienne). Drobno posiekaj czosnek. Pokrój wieprzowinę w paski.
  • Na patelni z odrobiną neutralnego oleju (np. słonecznikowego) podsmaż warzywa i boczek. Gdy mięso się zrumieni, dodaj soję i makaron. Smaż przez 3 minuty na dużym ogniu.
  • Skropić makaron sosem. Gotować przez kilka minut. Podawać w głębokim naczyniu i posypać suszonym bonito, marynowanym imbirem, edamame i kilkoma listkami kolendry.
  • I to wszystko! Teraz możemy cieszyć się naszą Yakisobą.

Obserwacje

Jakiego makaronu użyć? Używaliśmy makaronu soba z mąki pszennej, ale istnieje makaron soba gryczany, świeży i suszony, więc gotowanie może się różnić w zależności od produktu. Zalecamy gotowanie makaronu zgodnie z instrukcjami producenta.

Jeśli chcesz, możesz zastąpić soba udonem, znacznie grubszym makaronem; w tym przypadku przepis będzie nazywał się yakiudon, a nie yakisoba.

Inne zamienniki: Wieprzowinę można zastąpić wołowiną lub kurczakiem. To danie świetnie smakuje również z krewetkami.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: