Zapiekanka z jarmużu z sosem beszamelowym i serem

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
10 min

Kiedy temperatura spada, niewiele dań jest tak dobrych jak dobra zapiekanka. I tak właśnie ugotowaliśmy ten jarmuż, któremu towarzyszy gładki sos beszamelowy. Proste połączenie, dzięki któremu uzyskujemy danie, które jest równie pocieszające, co smaczne. Na koniec dodajemy warstwę topionego sera Emmental, który po kilku minutach pod grillem zamieni się w złocistą, chrupiącą skórkę, która nada potrawie naprawdę soczysty wygląd. To danie, składające się z zaledwie kilku składników, może być używane jako dodatek lub jako pierwsze danie, po prostu w towarzystwie zielonej sałaty. Postępuj zgodnie z naszym wyjaśnieniem krok po kroku, aby upewnić się, że nie przegapisz żadnych szczegółów ↓ ↓ ↓ ↓


Składniki

2

Materiały


Otrzymuj codzienne menu
Aby otrzymać menu dnia od Petitchef PL i nasze nowe smakołyki, wpisz swój e-mail

Przygotowanie



Obserwacje

Czy mogę zamrozić ten preparat?
Oczywiście, że można. Można go zamrozić przed upieczeniem lub po upieczeniu.

Jak mogę przechowywać tę zapiekankę z kapusty?
Najlepszym sposobem jest przechowywanie go w szczelnym pojemniku w lodówce. Będzie dobrze przechowywany przez około 3 dni.

Jakiego rodzaju kapusty mogę użyć?
My użyliśmy jarmużu, ale można użyć zwykłej kapusty lub jarmużu. Kapusta pekińska świetnie nadaje się również do smażenia i zapiekania, a jej łagodny, lekko słodki smak świetnie pasuje do tego dania.

Jak zrobić domowy sos beszamelowy
W Petitchef wolimy używać domowego sosu beszamelowego, chociaż czasami musimy uciekać się do gotowego sosu beszamelowego ze względu na ograniczenia czasowe. Jeśli chcesz zrobić własny domowy sos beszamelowy, postępuj zgodnie z przepisem przedstawionym TUTAJ.

Jak uczynić moje danie bardziej soczystym?
Jeśli chcesz, możesz dodać trochę podsmażonego boczku do masy przed pieczeniem. Inną opcją jest dodanie plasterka gotowanej szynki między warstwą kapusty a warstwą sera.
Jeśli chcesz przygotować bardziej sycące danie główne, nie wahaj się dodać do naczynia do zapiekania pierwszej warstwy mięsa mielonego ugotowanego jak bolognese. Kontrast smaków i tekstur jest idealny.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+