Baba au rhum, przepis wyjaśniony szczegółowo

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
trudne
4 h 20 m

Aby uzyskać klasyczny deser, który nigdy się nie znudzi, wypróbuj nasz przepis na baba au rhum! Wyjaśniony krok po kroku poniżej, zespół Ptitchef pomoże Ci przygotować ten niezbędny deser, który wszyscy uwielbiają. Wilgotne ciasto nasączone syropem rumowym i zwieńczone waniliową bitą śmietaną, jak można się oprzeć?


Składniki

12

Ciasto baba :

Syrop :

Dekoracja :

Szacowany koszt: 6.2 (0.52€/porcja)

Materiały

  • Robot kuchenny lub mikser
  • Forma do babki / cząbru

Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania20 min

  • Baba au rhum, przepis wyjaśniony szczegółowo - Przygotowanie krok 1Umieść mąkę, sól, drożdże (upewnij się, że nie dotykają soli), cukier i jajka w misce robota kuchennego. Ugniataj przez około 4 minuty. Pokrój masło na kawałki i dodawaj po trochu, kontynuując ugniatanie. Pozostawić do ugniatania na średnich obrotach przez około dziesięć minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów.
  • Baba au rhum, przepis wyjaśniony szczegółowo - Przygotowanie krok 2Uformować ciasto w kulę i umieścić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
    Następnie zrób otwór w środku kuli i rozłóż ją, aby utworzyć równy okrąg.
  • Baba au rhum, przepis wyjaśniony szczegółowo - Przygotowanie krok 3Umieścić ciasto w wysmarowanej masłem formie i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
  • Baba au rhum, przepis wyjaśniony szczegółowo - Przygotowanie krok 4Syrop: umieścić cukier, wodę, skórkę z 1 cytryny i sok z 2 cytryn w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać rum i rozłupaną laskę wanilii z nasionami. Przykryć rondel i pozostawić do zaparzenia na 15 minut.
  • Baba au rhum, przepis wyjaśniony szczegółowo - Przygotowanie krok 5Umieść schłodzoną babę na stojaku, na głębokiej blasze do pieczenia lub innej powierzchni, która utrzyma wylany syrop. Używając chochli, stopniowo polewaj babę syropem, aby ją nasączyć. Gdy cały syrop zostanie zużyty, nie wahaj się go zebrać i powtórzyć czynność po raz drugi. Schłodzić babę przez 30 minut.
  • Baba au rhum, przepis wyjaśniony szczegółowo - Przygotowanie krok 6Podgrzewaj dżem morelowy w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund, a następnie przelej przez sito, aby usunąć wszelkie grudki. Posmaruj dżemem schłodzoną babę, aby nabrała blasku.
  • Baba au rhum, przepis wyjaśniony szczegółowo - Przygotowanie krok 7Aby uzyskać dodatkową przyjemność, nie wahaj się dodać bitej śmietany do środka baba, którą możesz posypać skórką z cytryny.
  • Baba au rhum, przepis wyjaśniony szczegółowo - Przygotowanie krok 8I voilà, twoja rum baba jest gotowa! Jeśli jesteś miłośnikiem rumu, podawaj go z butelką rumu, ponieważ niektórzy będą chcieli dodać trochę do swojej porcji.

Obserwacje

Syrop: można dodać inne aromaty, takie jak cynamon. Jeśli chodzi o rum, można go dodać lub usunąć.

Moje ciasto nie odchodzi od miski: Jeśli ciasto nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania po dodaniu masła, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie rozpocznij wyrabianie. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.

Namaczanie: jeśli masz dużą miskę, lepiej namoczyć babę w syropie niż ją nim polewać. Syrop można przygotować z wyprzedzeniem, ale w takim przypadku należy polać nim gorącą babę wyjętą z piekarnika (zimny syrop na gorącą babę LUB gorący syrop na zimną babę).



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+