Babeczki udekorowane na boże narodzenie

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
łatwe
30 min

Daj się ponieść wyobraźni podczas dekorowania babeczek! A czy jest lepszy sposób na zdobycie pomysłów niż Boże Narodzenie! Dzięki bardzo prostej polewie zaskoczysz swoich gości! Odkryj nasze pomysły na specjalne świąteczne dekoracje babeczek w poniższym przepisie!


Składniki

12

Ciasto na babeczki :

Do kremu maślanego:

Do dekoracji :


Przygotowanie


  • Ciasto na babeczki:
    W misce (w robocie kuchennym lub ręcznie) dodaj składniki w podanej kolejności, z wyjątkiem wielokolorowych kulek. Dobrze wymieszaj pomiędzy każdym dodaniem.

    Gdy ciasto na babeczki będzie gotowe, dodaj różnokolorowe kulki. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
  • Przygotuj papierowe foremki do babeczek. Na przykład tutaj, dodajemy papierowe foremki do każdego z otworów w naszej żaroodpornej formie.
    Napełnij je za pomocą gałki do lodów lub zaokrąglonej łyżki stołowej (aby uniknąć rozlania się masy po całym cieście :-D ).

    Dodaj kilka różnokolorowych kulek na wierzch.
  • Piec przez 15-20 minut w temperaturze 170°C, do uzyskania złotego koloru.
    Sprawdź, czy babeczki są upieczone, wbijając nóż w jedną z nich. Powinna wyjść nienaruszona.
    Po upieczeniu wyjmij papierowe foremki ze standardowej formy i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Krem maślany:
    Do tego przygotowania najlepiej użyć robota kuchennego lub miksera elektrycznego, w przeciwnym razie rezultat nie będzie taki sam.

    Ubijaj masło (w temperaturze pokojowej) przez 5 minut. Dodać połowę cukru pudru i ubijać przez kolejne 5 minut.
  • Dodać pozostały cukier puder i ubijać przez kolejne 5 minut.

    Dodaj esencję waniliową i mleko i ubijaj przez 5 do 10 minut. Krem powinien być prawie biały i mieć kremową konsystencję.
    Podziel krem pomiędzy dwie miski i dodaj do jednej z nich zielony barwnik.
  • Babeczki udekorowane na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 6Węzeł :
    Weź trochę czerwonej pasty cukrowej i rozciągnij ją, aż stanie się cienka.
    Uformuj poziomą cyfrę 8.
  • Babeczki udekorowane na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 7Weź kolejny kawałek czerwonego ciasta cukrowego i rozciągnij go w ten sam sposób.
    Przetnij go na pół.
    Umieść każdy kawałek na środku "8", na dole, aby uzupełnić kształt węzła.

    Jeśli masa cukrowa przykleja się do palców, użyj wody.
  • Babeczki udekorowane na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 8Czapka świąteczna :
    Weź kawałek czerwonego ciasta cukrowego i uformuj z niego kulkę.
    Kontynuuj pracę z kulką ciasta, naciskając nieco bardziej z jednej strony, aby nadać jej spiczasty kształt.
  • Babeczki udekorowane na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 9Zagnij końcówkę lekko w bok.
    Używając niewielkiej ilości białej masy cukrowej, uformuj małą kulkę i umieść ją na czubku czerwonej czapki.
    Weź kolejny kawałek białej masy cukrowej, rozciągnij go tak, jak w przypadku wcześniej opisanego węzła i owiń wokół podstawy czapki.
  • Babeczki udekorowane na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 10Gwiazda :
    Z żółtego ciasta cukrowego uformować kulkę.
    Spłaszczyć wałkiem do ciasta.
  • Babeczki udekorowane na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 11Jeśli masz małą foremkę do ciastek w kształcie gwiazdy, możesz jej użyć.
    Jeśli nie, wystarczy wziąć czubek noża i uformować gwiazdkę.
  • Babeczki udekorowane na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 12Babeczki w kształcie choinki:
    Używając ostrza noża lub małej szpatułki, umieść odrobinę zielonego kremu maślanego na spodzie babeczki.

    Następnie napełnij worek do wyciskania zielonym kremem (i użyj końcówki w kształcie gwiazdki, jeśli taką posiadasz).
    Na babeczce zrób okrąg blisko krawędzi. Następnie nałóż ciaśniejszy okrąg na poprzedni i kontynuuj w taki sposób, aby utworzyć spiralę.
    Umieść kilka różnokolorowych kulek cukrowych wokół babeczki z jodłą, a następnie żółtą gwiazdę z masy cukrowej na górze i voilà!
  • Babeczki udekorowane na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 13Babeczki w kształcie śnieżnej choinki:
    Zrób to samo, co w przypadku poprzednich babeczek "Choinek", używając białego kremu zamiast zielonego.
    Rozsyp małe kolorowe gwiazdki cukrowe wokół choinki, a następnie żółtą gwiazdkę z masy cukrowej na szczycie i voilà!
  • Babeczki udekorowane na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 14Babeczki z wieńcem z ostrokrzewu:
    Ponownie nałóż pierwszą warstwę kremu maślanego, tym razem używając białej warstwy.
    Używając rękawa cukierniczego wypełnionego zielonym kremem, wyciśnij "szczyty" wokół babeczki, tworząc wieniec z ostrokrzewu.
  • Babeczki udekorowane na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 15Umieść małe różnokolorowe kulki cukrowe na zielonym kremie maślanym, a następnie czerwoną kokardkę na górze koła i voilà!
  • Babeczki udekorowane na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 16Babeczki z czapeczką bożonarodzeniową:
    Tutaj nie będziemy robić bazy z kremu maślanego. Nałożymy krem bezpośrednio do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wykonamy zawirowanie na wierzchu babeczki (jak kwiat).
  • Babeczki udekorowane na Boże Narodzenie - Przygotowanie krok 17Umieść małą czerwono-białą maskę świąteczną na górze i voilà!


Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser
kuchenka mikrofalowa

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+