Babeczki udekorowane na boże narodzenie
zagłosuj teraz
Daj się ponieść wyobraźni podczas dekorowania babeczek! A czy jest lepszy sposób na zdobycie pomysłów niż Boże Narodzenie! Dzięki bardzo prostej polewie zaskoczysz swoich gości! Odkryj nasze pomysły na specjalne świąteczne dekoracje babeczek w poniższym przepisie!
Składniki
12
Ciasto na babeczki :
Do kremu maślanego:
Do dekoracji :
Przygotowanie
- Ciasto na babeczki:
W misce (w robocie kuchennym lub ręcznie) dodaj składniki w podanej kolejności, z wyjątkiem wielokolorowych kulek. Dobrze wymieszaj pomiędzy każdym dodaniem.
Gdy ciasto na babeczki będzie gotowe, dodaj różnokolorowe kulki. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. - Przygotuj papierowe foremki do babeczek. Na przykład tutaj, dodajemy papierowe foremki do każdego z otworów w naszej żaroodpornej formie.
Napełnij je za pomocą gałki do lodów lub zaokrąglonej łyżki stołowej (aby uniknąć rozlania się masy po całym cieście :-D ).
Dodaj kilka różnokolorowych kulek na wierzch. - Piec przez 15-20 minut w temperaturze 170°C, do uzyskania złotego koloru.
Sprawdź, czy babeczki są upieczone, wbijając nóż w jedną z nich. Powinna wyjść nienaruszona.
Po upieczeniu wyjmij papierowe foremki ze standardowej formy i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. - Krem maślany:
Do tego przygotowania najlepiej użyć robota kuchennego lub miksera elektrycznego, w przeciwnym razie rezultat nie będzie taki sam.
Ubijaj masło (w temperaturze pokojowej) przez 5 minut. Dodać połowę cukru pudru i ubijać przez kolejne 5 minut. - Dodać pozostały cukier puder i ubijać przez kolejne 5 minut.
Dodaj esencję waniliową i mleko i ubijaj przez 5 do 10 minut. Krem powinien być prawie biały i mieć kremową konsystencję.
Podziel krem pomiędzy dwie miski i dodaj do jednej z nich zielony barwnik. - Węzeł :
Weź trochę czerwonej pasty cukrowej i rozciągnij ją, aż stanie się cienka.
Uformuj poziomą cyfrę 8. - Weź kolejny kawałek czerwonego ciasta cukrowego i rozciągnij go w ten sam sposób.
Przetnij go na pół.
Umieść każdy kawałek na środku "8", na dole, aby uzupełnić kształt węzła.
Jeśli masa cukrowa przykleja się do palców, użyj wody. - Czapka świąteczna :
Weź kawałek czerwonego ciasta cukrowego i uformuj z niego kulkę.
Kontynuuj pracę z kulką ciasta, naciskając nieco bardziej z jednej strony, aby nadać jej spiczasty kształt. - Zagnij końcówkę lekko w bok.
Używając niewielkiej ilości białej masy cukrowej, uformuj małą kulkę i umieść ją na czubku czerwonej czapki.
Weź kolejny kawałek białej masy cukrowej, rozciągnij go tak, jak w przypadku wcześniej opisanego węzła i owiń wokół podstawy czapki. - Gwiazda :
Z żółtego ciasta cukrowego uformować kulkę.
Spłaszczyć wałkiem do ciasta. - Jeśli masz małą foremkę do ciastek w kształcie gwiazdy, możesz jej użyć.
Jeśli nie, wystarczy wziąć czubek noża i uformować gwiazdkę. - Babeczki w kształcie choinki:
Używając ostrza noża lub małej szpatułki, umieść odrobinę zielonego kremu maślanego na spodzie babeczki.
Następnie napełnij worek do wyciskania zielonym kremem (i użyj końcówki w kształcie gwiazdki, jeśli taką posiadasz).
Na babeczce zrób okrąg blisko krawędzi. Następnie nałóż ciaśniejszy okrąg na poprzedni i kontynuuj w taki sposób, aby utworzyć spiralę.
Umieść kilka różnokolorowych kulek cukrowych wokół babeczki z jodłą, a następnie żółtą gwiazdę z masy cukrowej na górze i voilà! - Babeczki w kształcie śnieżnej choinki:
Zrób to samo, co w przypadku poprzednich babeczek "Choinek", używając białego kremu zamiast zielonego.
Rozsyp małe kolorowe gwiazdki cukrowe wokół choinki, a następnie żółtą gwiazdkę z masy cukrowej na szczycie i voilà! - Babeczki z wieńcem z ostrokrzewu:
Ponownie nałóż pierwszą warstwę kremu maślanego, tym razem używając białej warstwy.
Używając rękawa cukierniczego wypełnionego zielonym kremem, wyciśnij "szczyty" wokół babeczki, tworząc wieniec z ostrokrzewu. - Umieść małe różnokolorowe kulki cukrowe na zielonym kremie maślanym, a następnie czerwoną kokardkę na górze koła i voilà!
- Babeczki z czapeczką bożonarodzeniową:
Tutaj nie będziemy robić bazy z kremu maślanego. Nałożymy krem bezpośrednio do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wykonamy zawirowanie na wierzchu babeczki (jak kwiat). - Umieść małą czerwono-białą maskę świąteczną na górze i voilà!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
kuchenka mikrofalowa
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!