Bezowe czapki świętego mikołaja
zagłosuj teraz
Zbliża się okres świąteczny, więc z przyjemnością włączamy magię Bożego Narodzenia do naszych przepisów. Dowodem na to są te małe bezy w kształcie czapki Świętego Mikołaja. Łatwy przepis, który pozwala wykorzystać resztki białek jaj. Smaczne na koniec posiłku z kawą lub herbatą ;-)
Składniki
15
Szacowany koszt: 0.87Euros€ (0.06€/porcja)
Materiały
- Mikser elektryczny
- Woreczek do ciasta (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania1 h 15 m
Ubij białka z połową cukru. Gdy trzepaczka zacznie zostawiać ślady, dodać drugą połowę cukru.
Ubijaj, aż beza utworzy szczyt po podniesieniu trzepaczki.Weź łyżkę białej bezy, a następnie zabarw resztę bezy na czerwono.
Uformuj czerwoną bezę w czapeczki na blasze do pieczenia. Za pomocą nożyczek odetnij czubek każdej czapeczki. Następnie użyj białej bezy do zrobienia małych pomponów na każdej czapeczce.
Piec przez 75 minut w temperaturze 120°C.
Rozpuść czekoladę i zanurz w niej podstawę czapeczki. Następnie zanurz ją w startym kokosie. Zrób to samo z pomponem czapeczki.
I voilà, wasze bezowe czapki Świętego Mikołaja są gotowe!
Obserwacje
Nie masz rękawa do wyciskania? Żaden problem! Użyj torebki do zamrażania z odciętym rogiem ;-)
Aby uzyskać udaną bezę: najlepiej używać białek w temperaturze pokojowej, a nawet dojrzałych. Tak więc, albo wyjmij jajka na kilka godzin przed przygotowaniem bezy, albo oddziel białka od żółtek 1 lub 2 dni wcześniej i trzymaj białka poza lodówką w szczelnie zamkniętej puszce.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!