Bezowe czapki świętego mikołaja

zagłosuj teraz
Desser
15 porcji
średnie
1 h 45 m

Zbliża się okres świąteczny, więc z przyjemnością włączamy magię Bożego Narodzenia do naszych przepisów. Dowodem na to są te małe bezy w kształcie czapki Świętego Mikołaja. Łatwy przepis, który pozwala wykorzystać resztki białek jaj. Smaczne na koniec posiłku z kawą lub herbatą ;-)

Składniki

15

Materiały

  • Mikser elektryczny
  • Woreczek do ciasta (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania1 h 15 m
  • Bezowe czapki Świętego Mikołaja - Przygotowanie krok 1Ubij białka z połową cukru. Gdy trzepaczka zacznie zostawiać ślady, dodać drugą połowę cukru.
    Ubijaj, aż beza utworzy szczyt po podniesieniu trzepaczki.
  • Bezowe czapki Świętego Mikołaja - Przygotowanie krok 2Weź łyżkę białej bezy, a następnie zabarw resztę bezy na czerwono.
  • Bezowe czapki Świętego Mikołaja - Przygotowanie krok 3Uformuj czerwoną bezę w czapeczki na blasze do pieczenia. Za pomocą nożyczek odetnij czubek każdej czapeczki. Następnie użyj białej bezy do zrobienia małych pomponów na każdej czapeczce.
  • Bezowe czapki Świętego Mikołaja - Przygotowanie krok 4Piec przez 75 minut w temperaturze 120°C.
  • Bezowe czapki Świętego Mikołaja - Przygotowanie krok 5Rozpuść czekoladę i zanurz w niej podstawę czapeczki. Następnie zanurz ją w startym kokosie. Zrób to samo z pomponem czapeczki.
  • Bezowe czapki Świętego Mikołaja - Przygotowanie krok 6I voilà, wasze bezowe czapki Świętego Mikołaja są gotowe!

Obserwacje

Nie masz rękawa do wyciskania? Żaden problem! Użyj torebki do zamrażania z odciętym rogiem ;-)

Aby uzyskać udaną bezę: najlepiej używać białek w temperaturze pokojowej, a nawet dojrzałych. Tak więc, albo wyjmij jajka na kilka godzin przed przygotowaniem bezy, albo oddziel białka od żółtek 1 lub 2 dni wcześniej i trzymaj białka poza lodówką w szczelnie zamkniętej puszce.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: