Bordeaux canelés
Piękne canelés (wiele osób mówi cannelés) prosto z Bordeaux, ku uciesze miłośników słodyczy! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, są idealne na słodką przerwę!
Składniki
Materiały
- miska na sałatkę
- foremki karbowane (najlepiej miedziane)
- piekarnik
Przygotowanie
- W misce wymieszaj jajka + żółtko + cukier.
Dodać mąkę i ponownie wymieszać. - Podgrzać mleko i wymieszać z roztopionym masłem i rozłupanymi laskami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i ponownie wymieszać przed zdjęciem patelni z ognia.
- Dodaj mleko/wanilię/masło i rum do pierwszej mieszanki, cały czas mieszając.
- Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
- Natłuść foremki do canelés. Odstawić na 10 minut, aby tłuszcz zastygł.
Na koniec wypełnij foremki po brzegi. - 2 etapy gotowania:
* 1. etap: 10 minut w 230°C.
* 2. etap: 50 minut w temperaturze 180°C.
I to wszystko!
Obserwacje
Mleko : Możesz wybrać mleko półtłuste lub pełnotłuste, choć my preferujemy mleko pełnotłuste.
Foremki : Jeśli masz miedziane foremki, są one idealne do uzyskania naprawdę chrupiącego ciasta na zewnątrz i miękkiego w środku. Jeśli ich nie masz, wystarczy forma silikonowa, choć pieczenie potrwa dłużej. Przewodzą one ciepło gorzej niż miedź. Aby uzyskać ładny kolor, można pozostawić je na 10 minut dłużej niż czas wskazany w przepisie, tj. 10 minut w 230°C i 60 minut w 180°C.
Przechowywanie : Przechowywać w szczelnej puszce, aby zapobiec wysychaniu. Można je przechowywać do 5 dni... jeśli coś z nich zostało ;-)