Canelés bordelais

zagłosuj teraz
Desser
5 porcji
łatwe
1 h 20 m

Piękne canelés (wiele osób mówi cannelés) prosto z Bordeaux, ku uciesze miłośników słodyczy! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, są idealne na słodką przerwę!

Składniki

5

Dla 12 canelés:

Materiały

  • miska na sałatkę
  • foremki karbowane (najlepiej miedziane)
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h
  • Canelés bordelais - Przygotowanie krok 1W misce wymieszaj jajka, żółtko i cukier.
    Dodać mąkę i ponownie wymieszać.
  • Canelés bordelais - Przygotowanie krok 2Podgrzać mleko i wymieszać z roztopionym masłem oraz rozłupanymi laskami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i ponownie wymieszać przed zdjęciem patelni z ognia.
  • Canelés bordelais - Przygotowanie krok 3Dodaj mieszankę mleka, wanilii i masła oraz rum do pierwszej mieszanki, cały czas mieszając.
  • Canelés bordelais - Przygotowanie krok 4Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
  • Canelés bordelais - Przygotowanie krok 5Natłuść foremki do canelés. Odstawić na 10 minut, aby tłuszcz zastygł.
    Na koniec wypełnij foremki po brzegi.
  • Canelés bordelais - Przygotowanie krok 62 etapy gotowania:
    * 1. etap: 10 minut w 230°C.
    * 2. etap: 50 minut w temperaturze 180°C.

    I to wszystko!

Obserwacje

Mleko: Możesz wybrać mleko półtłuste lub pełnotłuste, choć my preferujemy mleko pełnotłuste.

Foremki: Jeśli masz miedziane foremki, są one idealne do uzyskania naprawdę chrupiącego ciasta na zewnątrz i miękkiego w środku. Jeśli ich nie masz, wystarczy forma silikonowa, choć pieczenie potrwa dłużej. Przewodzą one ciepło gorzej niż miedź. Aby uzyskać ładny kolor, można pozostawić je na 10 minut dłużej niż czas wskazany w przepisie, tj. 10 minut w 230°C i 60 minut w 180°C.

Przechowywanie: Przechowywać w szczelnej puszce, aby zapobiec wysychaniu. Można je przechowywać do 5 dni... jeśli coś z nich zostało ;-)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: