Canelés bordelais

zagłosuj teraz
Desser
5 porcji
łatwe
1 h 20 m

Piękne canelés (wiele osób mówi cannelés) prosto z Bordeaux, ku uciesze miłośników słodyczy! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, są idealne na słodką przerwę!


Składniki

5

Dla 12 canelés:

Szacowany koszt: 1.62 (0.32€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h


Obserwacje

Mleko: Możesz wybrać mleko półtłuste lub pełnotłuste, choć my preferujemy mleko pełnotłuste.

Foremki: Jeśli masz miedziane foremki, są one idealne do uzyskania naprawdę chrupiącego ciasta na zewnątrz i miękkiego w środku. Jeśli ich nie masz, wystarczy forma silikonowa, choć pieczenie potrwa dłużej. Przewodzą one ciepło gorzej niż miedź. Aby uzyskać ładny kolor, można pozostawić je na 10 minut dłużej niż czas wskazany w przepisie, tj. 10 minut w 230°C i 60 minut w 180°C.

Przechowywanie: Przechowywać w szczelnej puszce, aby zapobiec wysychaniu. Można je przechowywać do 5 dni... jeśli coś z nich zostało ;-)



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+