Bułeczki czekoladowe

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
średnie
4 h 10 m

Idealny na zakończenie posiłku lub po prostu na rozpoczęcie dnia :-)


Składniki

12
Szacowany koszt: 2.48 (0.21€/porcja)

Materiały

  • Robot kuchenny

Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania10 min

  • BuÅ‚eczki czekoladowe - Przygotowanie krok 1Umieść przesianÄ… mÄ…kÄ™, sól i cukier w misce miksera i uformuj zagÅ‚Ä™bienie. Umieść pokruszone drożdże na Å›rodku doÅ‚ka. Uważaj, aby sól nie dotknęła drożdży, ponieważ natychmiast je zabije.
  • BuÅ‚eczki czekoladowe - Przygotowanie krok 2Dodaj jajka i zacznij wyrabiać ciasto na prÄ™dkoÅ›ci 2 przez okoÅ‚o 8 minut.
  • BuÅ‚eczki czekoladowe - Przygotowanie krok 3NastÄ™pnie, kontynuujÄ…c wyrabianie, dodawać po trochu zmiÄ™kczone masÅ‚o. Po dodaniu caÅ‚ego masÅ‚a, kontynuuj wyrabianie przez okoÅ‚o 10 minut, aż ciasto bÄ™dzie odstawać od brzegów.
  • BuÅ‚eczki czekoladowe - Przygotowanie krok 4Dodaj chipsy czekoladowe i ugniataj przez 30 sekund, aż dobrze siÄ™ poÅ‚Ä…czÄ….
  • BuÅ‚eczki czekoladowe - Przygotowanie krok 5Pozostawić do wyroÅ›niÄ™cia na 45 minut w temperaturze pokojowej, w miarÄ™ możliwoÅ›ci w pobliżu źródÅ‚a ciepÅ‚a. Odgazować ciasto, tj. nacisnąć je, aby usunąć caÅ‚e powietrze z mieszanki. Pozostawić do wyroÅ›niÄ™cia w lodówce na 1 godzinÄ™.
  • BuÅ‚eczki czekoladowe - Przygotowanie krok 6Po wyroÅ›niÄ™ciu ciasta umieść je na posypanej mÄ…kÄ… powierzchni roboczej. Pokroić na 50 g kawaÅ‚ki.
  • BuÅ‚eczki czekoladowe - Przygotowanie krok 7Lekko ugnieć kawaÅ‚ek ciasta w dÅ‚oniach, a nastÄ™pnie weź go w prawÄ… dÅ‚oÅ„ i zaciÅ›nij pięść. LewÄ… rÄ™kÄ… wciÅ›nij ciasto miÄ™dzy palec wskazujÄ…cy i kciuk prawej rÄ™ki, tworzÄ…c okrÄ…g, jak pokazano na zdjÄ™ciu. Ta technika pozwala uzyskać Å‚adne kulki.
  • BuÅ‚eczki czekoladowe - Przygotowanie krok 8Umieść brioszki na blasze do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyroÅ›niÄ™cia w pobliżu źródÅ‚a ciepÅ‚a na 1 godzinÄ™.
  • BuÅ‚eczki czekoladowe - Przygotowanie krok 9Po wyroÅ›niÄ™ciu posmaruj każdÄ… brioszetkÄ™ roztrzepanym jajkiem. Za pomocÄ… nożyczek wykonaj naciÄ™cia w ksztaÅ‚cie krzyża w każdej brioszce.
  • BuÅ‚eczki czekoladowe - Przygotowanie krok 10Gotować przez 10 minut w temperaturze 180°C. Należy uważnie obserwować czas gotowania, ponieważ jest on bardzo krótki.
  • BuÅ‚eczki czekoladowe - Przygotowanie krok 11A teraz brioszki z kawaÅ‚kami czekolady sÄ… gotowe!

Obserwacje

Moje ciasto nie odchodzi od miski: Ciasto Brioche jest kapryśne. Jeśli nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania z masłem, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.

MÄ…ka: typ 45.

Drożdże: używanie suchych drożdży jest ryzykowne. Utrudnią one wyrastanie ciasta.

Temperatura: podczas wyrastania nie powinna przekraczać 35°C. W przeciwnym razie masło zawarte w cieście rozpuści się, pogarszając konsystencję galette.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+