Bułeczki czekoladowe
zagłosuj teraz
Idealny na zakończenie posiłku lub po prostu na rozpoczęcie dnia :-)
Składniki
12
Szacowany koszt: 2.48Euros€ (0.21€/porcja)
Materiały
- Robot kuchenny
Przygotowanie
Czas przygotowania4 h
Gotowania10 min
- Umieść przesianą mąkę, sól i cukier w misce miksera i uformuj zagłębienie. Umieść pokruszone drożdże na środku dołka. Uważaj, aby sól nie dotknęła drożdży, ponieważ natychmiast je zabije.
- Dodaj jajka i zacznij wyrabiać ciasto na prędkości 2 przez około 8 minut.
- Następnie, kontynuując wyrabianie, dodawać po trochu zmiękczone masło. Po dodaniu całego masła, kontynuuj wyrabianie przez około 10 minut, aż ciasto będzie odstawać od brzegów.
- Dodaj chipsy czekoladowe i ugniataj przez 30 sekund, aż dobrze się połączą.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut w temperaturze pokojowej, w miarę możliwości w pobliżu źródła ciepła. Odgazować ciasto, tj. nacisnąć je, aby usunąć całe powietrze z mieszanki. Pozostawić do wyrośnięcia w lodówce na 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasta umieść je na posypanej mąką powierzchni roboczej. Pokroić na 50 g kawałki.
- Lekko ugnieć kawałek ciasta w dłoniach, a następnie weź go w prawą dłoń i zaciśnij pięść. Lewą ręką wciśnij ciasto między palec wskazujący i kciuk prawej ręki, tworząc okrąg, jak pokazano na zdjęciu. Ta technika pozwala uzyskać ładne kulki.
- Umieść brioszki na blasze do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w pobliżu źródła ciepła na 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu posmaruj każdą brioszetkę roztrzepanym jajkiem. Za pomocą nożyczek wykonaj nacięcia w kształcie krzyża w każdej brioszce.
- Gotować przez 10 minut w temperaturze 180°C. Należy uważnie obserwować czas gotowania, ponieważ jest on bardzo krótki.
- A teraz brioszki z kawałkami czekolady są gotowe!
Obserwacje
Moje ciasto nie odchodzi od miski: Ciasto Brioche jest kapryśne. Jeśli nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania z masłem, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
Mąka: typ 45.
Drożdże: używanie suchych drożdży jest ryzykowne. Utrudnią one wyrastanie ciasta.
Temperatura: podczas wyrastania nie powinna przekraczać 35°C. W przeciwnym razie masło zawarte w cieście rozpuści się, pogarszając konsystencję galette.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!