Clafoutis wiśniowe, ultra rozpływający się klasyk

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
45 min

Clafoutis to par excellence słoneczny deser! Ma niską zawartość tłuszczu i cukru, jest lekkim ciastem, które zostanie pożarte w mgnieniu oka. Przepis ten można przygotowywać przez cały rok, zastępując wiśnie innymi owocami sezonowymi! Możliwe są nawet wersje pikantne ;-)


Składniki

8
Szacowany koszt: 4.63 (0.58€/porcja)

Materiały

  • Forma do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min

  • Clafoutis wiśniowe, ultra rozpływający się klasyk - Przygotowanie krok 1Wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól z jajkami.
  • Clafoutis wiśniowe, ultra rozpływający się klasyk - Przygotowanie krok 2Dodawać po trochu mleko.
  • Clafoutis wiśniowe, ultra rozpływający się klasyk - Przygotowanie krok 3Wydrylować i oczyścić wiśnie. Umieść je w wysmarowanej masłem formie. Zalać je mieszanką.
  • Clafoutis wiśniowe, ultra rozpływający się klasyk - Przygotowanie krok 4Piec przez 45 minut w temperaturze 190°C.
  • Clafoutis wiśniowe, ultra rozpływający się klasyk - Przygotowanie krok 5A teraz wiśniowe clafoutis jest gotowe!

Obserwacje

Wiśnie z pestkami czy bez? W tradycyjnym przepisie używa się wiśni z pestkami. Można jednak usunąć pestki, aby ułatwić sobie delektowanie się tym pysznym ciastem.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+