Clafoutis wiśniowe, ultra rozpływający się klasyk
zagłosuj teraz
Clafoutis to par excellence słoneczny deser! Ma niską zawartość tłuszczu i cukru, jest lekkim ciastem, które zostanie pożarte w mgnieniu oka. Przepis ten można przygotowywać przez cały rok, zastępując wiśnie innymi owocami sezonowymi! Możliwe są nawet wersje pikantne ;-)
Składniki
8
Szacowany koszt: 4.63Euros€ (0.58€/porcja)
Materiały
- Forma do tarty o średnicy 28 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
- Wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól z jajkami.
- Dodawać po trochu mleko.
- Wydrylować i oczyścić wiśnie. Umieść je w wysmarowanej masłem formie. Zalać je mieszanką.
- Piec przez 45 minut w temperaturze 190°C.
- A teraz wiśniowe clafoutis jest gotowe!
Obserwacje
Wiśnie z pestkami czy bez? W tradycyjnym przepisie używa się wiśni z pestkami. Można jednak usunąć pestki, aby ułatwić sobie delektowanie się tym pysznym ciastem.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!