Crème brûlée
zagłosuj teraz
Crème brûlée to klasyk, któremu nikt się nie oprze, zarówno młodzi, jak i starsi! Co więcej, z pewnością znajdziesz wszystkie potrzebne składniki w swoich szafkach. Więc zaczynajmy!
Składniki
6
Szacowany koszt: 2.32Euros€ (0.39€/porcja)
Materiały
- miska na sałatkę
- ramekiny
- palnik
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania30 min
- Połączyć żółtka i cukier.
Energicznie ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. - Podgrzej mleko w rondelku i dodaj śmietanę.
- Przetnij laskę wanilii wzdłuż.
Zrób nacięcie na jednym końcu strąka, a następnie przesuń nóż na drugi koniec, aby wydobyć nasiona. - Dodaj nasiona na patelnię wraz ze strąkiem i pozostaw do zaparzenia na 10 minut.
- Dodaj mieszaninę "żółtka + cukier" do miski.
Dodaj przefiltrowaną i schłodzoną mieszankę "mleko + śmietana" i wymieszaj.
Wlać mieszaninę do foremek. - Umieścić na blasze do pieczenia i wypełnić do połowy gorącą wodą.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 190°C. - Schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Po schłodzeniu posypać kremy brązowym cukrem i opalić wierzch palnikiem (lub w trybie "grill" w piekarniku).
I gotowe!
Obserwacje
Jeśli chcesz uzyskać twardszy crème brûlée, możesz zmniejszyć ilość mleka i zwiększyć ilość płynnej śmietany w tych samych proporcjach.
Należy również sprawdzić, czy krem zastygł, wkładając do niego cienkie ostrze noża i upewniając się, że po wyjęciu nie ma na nim kremu. Jeśli tak nie jest, pozostaw krem na 5 do 10 minut i sprawdź ponownie.
Wreszcie, krem powinien być bardzo zimny, gdy go przypalisz, więc zostaw go w lodówce przed podaniem. Możesz nawet zostawić go na noc.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!