Crème brûlée

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
55 min

Crème brûlée to klasyk, któremu nikt się nie oprze, zarówno młodzi, jak i starsi! Co więcej, z pewnością znajdziesz wszystkie potrzebne składniki w swoich szafkach. Więc zaczynajmy!


Składniki

6
Szacowany koszt: 2.32 (0.39€/porcja)

Materiały

  • miska na sałatkę
  • ramekiny
  • palnik

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania30 min

  • Crème brûlée - Przygotowanie krok 1Połączyć żółtka i cukier.
    Energicznie ubijać do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Crème brûlée - Przygotowanie krok 2Podgrzej mleko w rondelku i dodaj śmietanę.
  • Crème brûlée - Przygotowanie krok 3Przetnij laskę wanilii wzdłuż.
    Zrób nacięcie na jednym końcu strąka, a następnie przesuń nóż na drugi koniec, aby wydobyć nasiona.
  • Crème brûlée - Przygotowanie krok 4Dodaj nasiona na patelnię wraz ze strąkiem i pozostaw do zaparzenia na 10 minut.
  • Crème brûlée - Przygotowanie krok 5Dodaj mieszaninę "żółtka + cukier" do miski.
    Dodaj przefiltrowaną i schłodzoną mieszankę "mleko + śmietana" i wymieszaj.
    Wlać mieszaninę do foremek.
  • Crème brûlée - Przygotowanie krok 6Umieścić na blasze do pieczenia i wypełnić do połowy gorącą wodą.
    Piec przez 25-30 minut w temperaturze 190°C.
  • Crème brûlée - Przygotowanie krok 7Schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
    Po schłodzeniu posypać kremy brązowym cukrem i opalić wierzch palnikiem (lub w trybie "grill" w piekarniku).

    I gotowe!

Obserwacje

Jeśli chcesz uzyskać twardszy crème brûlée, możesz zmniejszyć ilość mleka i zwiększyć ilość płynnej śmietany w tych samych proporcjach.

Należy również sprawdzić, czy krem zastygł, wkładając do niego cienkie ostrze noża i upewniając się, że po wyjęciu nie ma na nim kremu. Jeśli tak nie jest, pozostaw krem na 5 do 10 minut i sprawdź ponownie.

Wreszcie, krem powinien być bardzo zimny, gdy go przypalisz, więc zostaw go w lodówce przed podaniem. Możesz nawet zostawić go na noc.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+