Custard flan bez laktozy
zagłosuj teraz
Autentyczny przepis na custard flan bez laktozy, kremowy deser alternatywny dla tych, którzy chcą unikać produktów mlecznych. Dzięki rozpływającej się w ustach konsystencji i waniliowemu smakowi, ten custard flan jest bezkompromisowo pyszny.
Składniki
8
Szacowany koszt: 2.92Euros€ (0.37€/porcja)
Materiały
- Forma
- Rondel
- Trzepaczka
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania4 h
Gotowania40 min
- Wyłóż dno formy papierem do pieczenia i natłuść brzegi.
- Z ciasta francuskiego wytnij okrąg wielkości foremki i umieść go na jej dnie.
- Wytnij paski o szerokości 4 cm z pozostałej części rolki ciasta francuskiego i umieść je na krawędziach formy, zachodząc na siebie o 1 cm w miejscu, w którym spotykają się 2 paski.
Umieść formę z ciastem w zamrażarce. - Rozbij 3 jajka do miski na ciasto.
- Dodać cukier i wymieszać.
- Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
- Dodaj mleko podgrzane w dużym rondlu z nasionami laski wanilii (lub płynną wanilię) do miski z ciastem i wymieszaj.
- Zawartość miski z ciastem przełożyć z powrotem do rondla i podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje, a następnie zdjąć z ognia.
- Wlej śmietankę warzywną do zagęszczonej masy i mieszaj, aż dobrze się połączy.
- Włącz piekarnik na 180°C. Wyjmij formę z zamrażarki i wlej do niej krem, wyrównując jego wysokość.
- Umieścić w piekarniku w temperaturze 180°C na 40 minut.
- Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez co najmniej 4 godziny lub nawet całą noc przed podaniem.
Obserwacje
Jakiego mleka powinienem użyć?
Użyliśmy mleka sojowego, ale można użyć dowolnego napoju roślinnego.
Jaką płynną śmietankę powinienem wybrać?
Potrzebujesz śmietanki z wystarczającą ilością tłuszczu, aby uzyskać kremowy flan. Minimum 15% tłuszczu, a najlepiej 30% tłuszczu. Użyliśmy śmietanki sojowej, ale można znaleźć 30% śmietanki w płynie bez laktozy, które będą idealne.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!