Custard flan bez laktozy

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
5 h 10 m

Autentyczny przepis na custard flan bez laktozy, kremowy deser alternatywny dla tych, którzy chcą unikać produktów mlecznych. Dzięki rozpływającej się w ustach konsystencji i waniliowemu smakowi, ten custard flan jest bezkompromisowo pyszny.


Składniki

8
Szacowany koszt: 2.92 (0.37€/porcja)

Materiały

  • Forma
  • Rondel
  • Trzepaczka
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania4 h
Gotowania40 min

  • Custard flan bez laktozy - Przygotowanie krok 1Wyłóż dno formy papierem do pieczenia i natłuść brzegi.
  • Custard flan bez laktozy - Przygotowanie krok 2Z ciasta francuskiego wytnij okrąg wielkości foremki i umieść go na jej dnie.
  • Custard flan bez laktozy - Przygotowanie krok 3Wytnij paski o szerokości 4 cm z pozostałej części rolki ciasta francuskiego i umieść je na krawędziach formy, zachodząc na siebie o 1 cm w miejscu, w którym spotykają się 2 paski.
    Umieść formę z ciastem w zamrażarce.
  • Custard flan bez laktozy - Przygotowanie krok 4Rozbij 3 jajka do miski na ciasto.
  • Custard flan bez laktozy - Przygotowanie krok 5Dodać cukier i wymieszać.
  • Custard flan bez laktozy - Przygotowanie krok 6Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
  • Custard flan bez laktozy - Przygotowanie krok 7Dodaj mleko podgrzane w dużym rondlu z nasionami laski wanilii (lub płynną wanilię) do miski z ciastem i wymieszaj.
  • Custard flan bez laktozy - Przygotowanie krok 8Zawartość miski z ciastem przełożyć z powrotem do rondla i podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje, a następnie zdjąć z ognia.
  • Custard flan bez laktozy - Przygotowanie krok 9Wlej śmietankę warzywną do zagęszczonej masy i mieszaj, aż dobrze się połączy.
  • Custard flan bez laktozy - Przygotowanie krok 10Włącz piekarnik na 180°C. Wyjmij formę z zamrażarki i wlej do niej krem, wyrównując jego wysokość.
  • Custard flan bez laktozy - Przygotowanie krok 11Umieścić w piekarniku w temperaturze 180°C na 40 minut.
  • Custard flan bez laktozy - Przygotowanie krok 12Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez co najmniej 4 godziny lub nawet całą noc przed podaniem.

Obserwacje

Jakiego mleka powinienem użyć?
Użyliśmy mleka sojowego, ale można użyć dowolnego napoju roślinnego.

Jaką płynną śmietankę powinienem wybrać?
Potrzebujesz śmietanki z wystarczającą ilością tłuszczu, aby uzyskać kremowy flan. Minimum 15% tłuszczu, a najlepiej 30% tłuszczu. Użyliśmy śmietanki sojowej, ale można znaleźć 30% śmietanki w płynie bez laktozy, które będą idealne.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+