Czekoladowe merveilleux
Jeśli beza przyprawia Cię o zawrót głowy, a czekolada o apetyt, istnieje duża szansa, że nie będziesz w stanie oprzeć się naszemu przepisowi na Merveilleux! Ten delikatny jak chmurka deser zapowiada się lekko i rozkosznie. Wspaniałą rzeczą jest to, że do przygotowania tego rozpływającego się w ustach przepisu nie będziesz potrzebować ogromnej liczby składników: tylko 5, które prawdopodobnie masz już w swoich szafkach. Tym bardziej warto zacząć ;-)
Składniki
Materiały
- Mikser elektryczny
- Rękaw cukierniczy
Przygotowanie
Bezy :
Zacznij ubijać białka na sztywną pianę, następnie dodawaj po trochu cukier. Przestań ubijać, gdy masa będzie sztywna i utworzy "ptasi dziób".Narysuj krążki bezy za pomocą rękawa cukierniczego na blasze do pieczenia, a następnie piecz przez 1 godzinę w temperaturze 120°C.
Ubij zimną śmietanę na sztywno. Rozpuść czekoladę. Dodaj łyżkę bitej śmietany, aby ją rozluźnić. Następnie dodaj czekoladę do bitej śmietany i wymieszaj trzepaczką.
Rozsmaruj odrobinę czekoladowego chantilly na krążku bezy, a następnie umieść kolejny krążek na wierzchu. Następnie posmaruj kanapkę czekoladową bitą śmietaną.
Posyp wierzch i boki wiórkami czekoladowymi lub wermiszelem.
Schłodź przez 1 godzinę przed podaniem.No i proszę, Twoje cudeńka są gotowe!
Obserwacje
Smak:<\/b> nie musisz robić czekoladowych cudów, każdy smak jest dobry!
Wiórki czekoladowe:<\/b> nie możesz ich znaleźć? Zetrzyj tabliczkę czekolady obieraczką do warzyw, a otrzymasz domowe wiórki czekoladowe. Można je również zastąpić pokruszonymi orzechami laskowymi, migdałami itp.
Różnice:<\/b> w zależności od kraju i zwyczajów, te wspaniałe wiórki są czasami robione z pianek i herbatników.