Flan bez ciasta

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
7 h 5 m

Deser, który wszyscy uwielbiają, zaledwie z kilku składników. Gęsty i rozpływający się.

Składniki

8

Materiały

  • 1 forma o średnicy 20 cm
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania6 h
Gotowania45 min
  • Podgrzej mleko, śmietanę i wanilię w rondelku.
  • Wymieszaj jajka, cukier i mąkę kukurydzianą w misce.
  • Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej je do miski z jajkami, dobrze wymieszaj i wróć na patelnię.
  • Na średnim ogniu podgrzewaj mieszankę, mieszając, aby zapobiec przywieraniu.
  • Gdy masa zgęstnieje, przelej ją do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny, a następnie schłodź przez co najmniej 8 godzin przed spożyciem.

Obserwacje

Jak mogę zapobiec przywieraniu mleka?

Aby zapobiec przywieraniu mleka, należy regularnie mieszać je drewnianą łyżką.

Jak przechowywać flan?

Flan należy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Można go wyjąć na godzinę przed jedzeniem, aby nie był zbyt zimny.


Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: