Flan bez ciasta
zagłosuj teraz
Deser, który wszyscy uwielbiają, zaledwie z kilku składników. Gęsty i rozpływający się.
Składniki
8
Materiały
- 1 forma o średnicy 20 cm
- piekarnik
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania6 h
Gotowania45 min
- Podgrzej mleko, śmietanę i wanilię w rondelku.
- Wymieszaj jajka, cukier i mąkę kukurydzianą w misce.
- Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej je do miski z jajkami, dobrze wymieszaj i wróć na patelnię.
- Na średnim ogniu podgrzewaj mieszankę, mieszając, aby zapobiec przywieraniu.
- Gdy masa zgęstnieje, przelej ją do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 minut.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny, a następnie schłodź przez co najmniej 8 godzin przed spożyciem.
Obserwacje
Jak mogę zapobiec przywieraniu mleka?
Aby zapobiec przywieraniu mleka, należy regularnie mieszać je drewnianą łyżką.
Jak przechowywać flan?
Flan należy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Można go wyjąć na godzinę przed jedzeniem, aby nie był zbyt zimny.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!