Tutaj nic się nie wyrzuca: Sposoby na wykorzystanie rogalika (lub innego ciasta), które się zepsuło
Rogalik, ten pyszny, chrupiący cud francuskich wypieków, jest jednym z tych nieodpartych przysmaków, których nigdy nie może zabraknąć w naszym śniadaniu, brunchu lub popołudniowej przekąsce. Dzięki swojej kruchej konsystencji i maślanemu smakowi jest to przysmak, który wszyscy lubimy. Czasami jednak podekscytowanie związane z zakupem kilku rogalików lub pokusa, aby zawsze mieć trochę więcej niż potrzebujesz, może skutkować resztkami, które są trudne następnego dnia. Ale nie martw się, nic nie zostanie wyrzucone! Mamy kilka świetnych pomysłów na wykorzystanie twardych rogalików i przekształcenie ich w pyszne przepisy- unikanie marnotrawstwa nigdy nie było tak smaczne!
1) Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami
Jeśli rogalik stracił już swoją świeżość, jednym z najsmaczniejszych sposobów na jego wykorzystanie jest zrobienie z niego puddingu. Ten miękki i pocieszający deser pozwoli ci dać drugie życie rogalikom z poprzedniego dnia. Aby go przygotować, pokrój rogaliki na małe kawałki i wymieszaj je z kremem z mleka, jajek, cukru i odrobiny cynamonu. Dodaj karmelizowane jabłka dla słodkiego i owocowego kontrastu. Rezultatem będzie budyń jabłkowo-karmelowy, który oprócz maksymalnego wykorzystania twardych rogalików, wypełni Twój dom pysznym aromatem. Oto przepis!
2. kanapka croissant z awokado, łososiem i jajkiem
Nie wszystko musi być słodkie. Jeśli masz rogaliki, które nie są już w najlepszym stanie, możesz przekształcić je w pyszną wersję kanapkową. Otwórz croissanta na pół i wypełnij go ulubionymi składnikami. W tym przepisie użyliśmy awokado, wędzonego łososia i jajka mollet (ugotowanego na miękko). Ta kanapka jest idealna na brunch, lunch lub lekką kolację i można wykorzystać rogaliki, które już się zestarzały, nie tracąc przy tym ani grama smaku. Połączenie masła croissanta z awokado i łososiem jest po prostu spektakularne.
3. Pieczony chleb croissant
Tosty francuskie, bardzo podobne do naszych klasycznych tostów francuskich, to klasyczny przepis na wykorzystanie ciast lub chleba, który wysechł. Zamiast chleba można użyć rogalików, które nie są już świeże. Wystarczy pokroić rogaliki na plasterki i zanurzyć je w mieszance jajka, mleka, cukru i esencji waniliowej. Następnie można je usmażyć lub, tak jak my to zrobiliśmy, aby zmniejszyć ilość kalorii, upiec je w piekarniku. Ten zagubiony chleb z pieczonymi rogalikami to przysmak, którego nie można przegapić.
Więcej pomysłów na wykorzystanie twardych rogalików
Na tym jednak pomysły się nie kończą. Jeśli jesteś jednym z tych, którzy zawsze szukają nowych sposobów na uniknięcie marnotrawstwa, oto kilka dodatkowych opcji, które pozwolą Ci w pełni wykorzystać te rogaliki, które nie są już świeże:
- Croissant tostowy z dżemem: Jeśli twoje croissanty są nieco twarde, możesz je tostować i dodawać do nich dżem, miód lub krem z orzechów laskowych, aby cieszyć się innym rodzajem śniadania.
- Croissant z kremem: Jeśli chcesz przygotować szybki deser, przekrój croissanta na pół i wypełnij go kremem. Można go chwilę podpiec w piekarniku, aby ciasto zbrązowiało i nabrało chrupkości, a wnętrze stało się miękkie i kremowe.
- Ciepła sałatka z rogalikami i serem: Pokrój rogaliki w kostkę i upiecz, aż będą chrupiące. Użyj ich jako bazy do ciepłej sałatki z serem, pomidorkami koktajlowymi, orzechami włoskimi i lekkim winegretem - kontrast tekstur jest pyszny!
Najlepsze: te pomysły można również wykorzystać do innych rodzajów wypieków.
Nie tylko rogaliki mogą skorzystać z tych przepisów. Jeśli masz inne rodzaje wypieków, które stały się suche lub twarde, możesz zastosować te same techniki. Od chlebów mlecznych, neapolitańskich, szwajcarskich, ensaimadas lub brioszek, wszelkie wypieki, które straciły świeżość, można przekształcić w coś pysznego. Niezależnie od tego, czy chodzi o zrobienie puddingu, zagubionego bochenka czy sałatki ze słodkimi kawałkami chrupiącego ciasta, kreatywność w kuchni może zmienić to, co wydawało się marnotrawstwem, w nową rozkosz - już nigdy nie wyrzucisz rogalika ani kawałka ciasta!