Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
1 h 20 m

Jesteśmy wielkimi fanami przepisów z jabłkiem i karmelem. Dlatego przedstawiamy bardzo łatwy w przygotowaniu budyń, z całym smakiem rogalika, kawałkami jabłka i karmelem, który wzmacnia budyń jako całość. Czy jesteś na to gotowy? Kremowy i pyszny!

Składniki

10

Dla budyniu:

Materiały

  • Okrągła forma o średnicy 18 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 1Podgrzać mleko z skórką z cytryny i cynamonem. Pozostawić do zaparzenia na średnim ogniu przez 15 minut.
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 2Obrać jabłka i pokroić je w plasterki. Umieścić w misce z masłem i gotować przez 4 minuty w kuchence mikrofalowej. Odstawić na bok.
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 3Ubić jajka z cukrem. Odstawić na bok.
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 4Zdjąć mleko z ognia. Usunąć skórkę z cytryny i cynamon. Dodać rogaliki w kawałkach. Pozostawić do namoczenia na 5 minut.
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 5Mieszankę mleczną przełożyć do miski i dodać jajka z cukrem oraz ugotowane jabłka. Wysmarować formę masłem.
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 6Aby przygotować karmel: W rondelku na średnim ogniu podgrzewać cukier z odrobiną wody, aż powstanie karmel. Natychmiast wlać na dno formy.
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 7Wlać przygotowany budyń i piec przez 1 godzinę i 15 minut w kąpieli wodnej (umieścić formę nad naczyniem z wodą) w temperaturze 180ºC z termoobiegiem.
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 8Pozostawić do ostygnięcia, ostrożnie wyjąć z formy i gotowe! :)
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 9Udekorować częściowo ubitą śmietaną.

Obserwacje

* Nie wahaj się podawać go z bitą śmietaną, półbitą śmietaną lub nawet lodami waniliowymi.

* Mleko można wzbogacić dowolnymi dodatkami (cynamonem, wanilią, skórką pomarańczową, skórką cytrynową, kawą...).

* Możesz również dodać dowolne wypieki, które masz w domu lub lubisz najbardziej, nawet kawałki chleba. Po prostu, im więcej smaku mają ciastka, tym więcej smaku będzie miał pudding.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: