Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami
zagłosuj teraz
Jesteśmy wielkimi fanami przepisów z jabłkiem i karmelem. Dlatego przedstawiamy bardzo łatwy w przygotowaniu budyń, z całym smakiem rogalika, kawałkami jabłka i karmelem, który wzmacnia budyń jako całość. Czy jesteś na to gotowy? Kremowy i pyszny!
Składniki
10
Dla budyniu:
Szacowany koszt: 5.95Euros€ (0.6€/porcja)
Materiały
- Okrągła forma o średnicy 18 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h
- Podgrzać mleko + skórkę z cytryny + cynamon. Pozostawić do zaparzenia na średnim ogniu przez 15 minut.
- Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Umieścić w misce + masło i gotować przez 4 minuty w kuchence mikrofalowej. Odstawić na bok.
- Ubić jajka z cukrem. Odstawić na bok.
- Zdjąć mleko z ognia. Usunąć skórkę z cytryny i cynamon.
Dodać rogaliki w kawałkach. Pozostawić do namoczenia na 5 minut. - Mieszankę mleczną przełożyć do miski i dodać jajka z cukrem + ugotowane jabłka.
Wysmarować formę masłem. - Przygotowanie karmelu:
W rondelku na średnim ogniu podgrzewać cukier z odrobiną wody, aż powstanie karmel. Natychmiast wlać na dno formy. - Wlać przygotowany budyń i piec przez 1h15min w bain-marie (umieścić formę nad naczyniem z wodą) w temperaturze 180ºC w piekarniku z termoobiegiem.
- Pozostawić do ostygnięcia, ostrożnie wyjąć z formy i gotowe! :)
- Udekorować częściowo ubitą śmietaną.
Obserwacje
* Nie wahaj się podawać go z bitą śmietaną, półbitą śmietaną lub nawet lodami waniliowymi.
* Mleko można wzbogacić dowolnymi dodatkami (cynamonem, wanilią, skórką pomarańczową, skórką cytrynową, kawą...).
* Możesz również dodać dowolne wypieki, które masz w domu lub lubisz najbardziej, nawet kawałki chleba. Po prostu, im więcej smaku mają ciastka, tym więcej smaku będzie miał pudding.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!