Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
1 h 20 m

Jesteśmy wielkimi fanami przepisów z jabłkiem i karmelem. Dlatego przedstawiamy bardzo łatwy w przygotowaniu budyń, z całym smakiem rogalika, kawałkami jabłka i karmelem, który wzmacnia budyń jako całość. Czy jesteś na to gotowy? Kremowy i pyszny!


Składniki

10

Dla budyniu:

Szacowany koszt: 5.95 (0.6€/porcja)

Materiały

  • Okrągła forma o średnicy 18 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h

  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 1Podgrzać mleko + skórkę z cytryny + cynamon. Pozostawić do zaparzenia na średnim ogniu przez 15 minut.
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 2Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Umieścić w misce + masło i gotować przez 4 minuty w kuchence mikrofalowej. Odstawić na bok.
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 3Ubić jajka z cukrem. Odstawić na bok.
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 4Zdjąć mleko z ognia. Usunąć skórkę z cytryny i cynamon.
    Dodać rogaliki w kawałkach. Pozostawić do namoczenia na 5 minut.
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 5Mieszankę mleczną przełożyć do miski i dodać jajka z cukrem + ugotowane jabłka.
    Wysmarować formę masłem.
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 6Przygotowanie karmelu:
    W rondelku na średnim ogniu podgrzewać cukier z odrobiną wody, aż powstanie karmel. Natychmiast wlać na dno formy.
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 7Wlać przygotowany budyń i piec przez 1h15min w bain-marie (umieścić formę nad naczyniem z wodą) w temperaturze 180ºC w piekarniku z termoobiegiem.
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 8Pozostawić do ostygnięcia, ostrożnie wyjąć z formy i gotowe! :)
  • Pudding jabłkowo-karmelowy z rogalikami - Przygotowanie krok 9Udekorować częściowo ubitą śmietaną.

Obserwacje

* Nie wahaj się podawać go z bitą śmietaną, półbitą śmietaną lub nawet lodami waniliowymi.

* Mleko można wzbogacić dowolnymi dodatkami (cynamonem, wanilią, skórką pomarańczową, skórką cytrynową, kawą...).

* Możesz również dodać dowolne wypieki, które masz w domu lub lubisz najbardziej, nawet kawałki chleba. Po prostu, im więcej smaku mają ciastka, tym więcej smaku będzie miał pudding.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+