Samosy jabłkowo-cynamonowe

zagłosuj teraz
Przekąski
6 porcji
łatwe
25 min

Ciesz się tymi jabłkowo-cynamonowymi samousami jako przekąską! Bardzo łatwe do zrobienia, będziesz w stanie śledzić każdy krok przepisu, krok po kroku, dzięki naszym pisemnym wyjaśnieniom i zdjęciom. Bonus: technika składania tych chrupiących trójkątów jest dostępna na wideo ;-) Aby dodatkowo urozmaicić deser, nie wahaj się podać tych samoussas z roztopioną czekoladą lub solonym karmelem maślanym :-)


Składniki

6
Szacowany koszt: 1.03 (0.17€/porcja)

Materiały

  • 1 szczotka

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania10 min

  • Samosy jabłkowo-cynamonowe - Przygotowanie krok 1Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Roztopić solone masło na gorącej patelni, dodać jabłko i cynamon i wymieszać. Dusić pod przykryciem przez 5 minut.
  • Samosy jabłkowo-cynamonowe - Przygotowanie krok 2Przeciąć arkusze ciasta na 2 części.
    Złóż połowę arkusza na pół: złóż okrągłą krawędź nad przeciętą krawędzią.
  • Samosy jabłkowo-cynamonowe - Przygotowanie krok 3Umieść około łyżki jabłek na końcu arkusza ciasta francuskiego i złóż wypełnioną część, aby utworzyć trójkąt.
  • Samosy jabłkowo-cynamonowe - Przygotowanie krok 4Kontynuuj składanie tego trójkąta do końca liścia. Posmaruj niewielką pozostałą część liścia roztrzepanym jajkiem.
  • Samosy jabłkowo-cynamonowe - Przygotowanie krok 5Umieść samoussy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Posmaruj każdą stronę samoussa roztopionym masłem. Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C.
  • Samosy jabłkowo-cynamonowe - Przygotowanie krok 6Wszystko gotowe!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+