Samosy jabłkowo-cynamonowe
zagłosuj teraz
Ciesz się tymi jabłkowo-cynamonowymi samousami jako przekąską! Bardzo łatwe do zrobienia, będziesz w stanie śledzić każdy krok przepisu, krok po kroku, dzięki naszym pisemnym wyjaśnieniom i zdjęciom. Bonus: technika składania tych chrupiących trójkątów jest dostępna na wideo ;-) Aby dodatkowo urozmaicić deser, nie wahaj się podać tych samoussas z roztopioną czekoladą lub solonym karmelem maślanym :-)
Składniki
6
Szacowany koszt: 1.03Euros€ (0.17€/porcja)
Materiały
- 1 szczotka
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania10 min
- Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Roztopić solone masło na gorącej patelni, dodać jabłko i cynamon i wymieszać. Dusić pod przykryciem przez 5 minut.
- Przeciąć arkusze ciasta na 2 części.
Złóż połowę arkusza na pół: złóż okrągłą krawędź nad przeciętą krawędzią. - Umieść około łyżki jabłek na końcu arkusza ciasta francuskiego i złóż wypełnioną część, aby utworzyć trójkąt.
- Kontynuuj składanie tego trójkąta do końca liścia. Posmaruj niewielką pozostałą część liścia roztrzepanym jajkiem.
- Umieść samoussy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Posmaruj każdą stronę samoussa roztopionym masłem. Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C.
- Wszystko gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!