Cynamonowe ciasteczka gwiazdkowe – klasyk świąteczny

zagłosuj teraz
Desser
1 porcji
łatwe
37 min

Czym byłyby Święta Bożego Narodzenia bez świeżo upieczonych ciasteczek? :-) Opracowaliśmy przepis na małe ciasteczka o rozgrzewającym cynamonowym smaku, który przypomina nam zimowe wieczory przy kominku. Oto przewodnik krok po kroku, jak zrobić te niedrogie świąteczne ciasteczka!

Składniki

1

Materiały

  • Papier do pieczenia
  • Foremka do ciastek w kształcie gwiazdy
  • Mikser elektryczny
  • Wałek do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania12 min
  • Cynamonowe ciasteczka gwiazdkowe – klasyk świąteczny - Przygotowanie krok 1Ubij białka i cukier puder, aż uzyskasz sztywną bezę.
  • Cynamonowe ciasteczka gwiazdkowe – klasyk świąteczny - Przygotowanie krok 2Odłóż około 1/3 bezy do późniejszego lukru, a następnie dodaj resztę składników (z wyjątkiem 100 g proszku z orzechów laskowych) do masy z białek, używając szpatułki.
    Ugniataj, aż uzyskasz kulę ciasta.
  • Cynamonowe ciasteczka gwiazdkowe – klasyk świąteczny - Przygotowanie krok 3Umieść pozostałe 100 g proszku z orzechów laskowych na powierzchni roboczej i rozwałkuj kulkę ciasta wałkiem do grubości około 8-10 mm. Uformuj z ciasta gwiazdki za pomocą foremki do ciastek.
    Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obficie posmaruj pozostałą bezą.
  • Cynamonowe ciasteczka gwiazdkowe – klasyk świąteczny - Przygotowanie krok 4Piec w temperaturze 150°C przez około 8 minut. Po 8 minutach dokończyć pieczenie w otwartym piekarniku przez 4 minuty.
  • Cynamonowe ciasteczka gwiazdkowe – klasyk świąteczny - Przygotowanie krok 5I gotowe! Cynamonowe gwiazdki są gotowe.

Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać te ciasteczka cynamonowe?

W szczelnie zamkniętej puszce, ciastka przechowują się bardzo dobrze przez 15 dni.

Czy mogę dodać inne przyprawy, jeśli nie lubię cynamonu?

Oczywiście, możesz dodać na przykład wanilię w proszku, jeśli nie lubisz smaku cynamonu.

Czy te ciastka można zamrozić?

Aby je zamrozić, poczekaj aż całkowicie ostygną. Następnie umieść je w szczelnym pojemniku z arkuszem papieru do pieczenia, aby zapobiec ich sklejaniu się. Ciastka można przechowywać w zamrażarce przez 2 do 3 miesięcy.
Aby rozmrozić, wyjąć z zamrażarki i pozostawić do rozmrożenia w temperaturze pokojowej na 30 minut do 1 godziny lub podgrzać krótko w piekarniku.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: