Cynamonowe chipsy jabłkowe z frytkownicy powietrznej
Aby uzyskać zdrową i smaczną przekąskę, wybierz cynamonowe chipsy jabłkowe we frytkownicy powietrznej! :-) Chrupiące i z bardzo małą ilością cukru, te chipsy są idealne na zdrową przekąskę, dzięki procesowi smażenia Air Fryer, który wymaga bardzo małej ilości tłuszczu. Można je również zjeść na śniadanie, na przykład z fromage frais - możliwości są nieograniczone! Postępuj zgodnie z poniższym przepisem ↓↓
Składniki
Materiały
- Mandolina (lub nóż)
- Frytkownica powietrzna (w tym przypadku Ninja Foodi Flex 10.4 L AF500EU)
- Olej w sprayu (lub pędzel)
Przygotowanie
- Umyj i pokrój jabłka za pomocą mandoliny (lub bardzo cienkiego noża). Usunąć pestki.
- Ułóż plastry na blacie lub desce.
Wymieszać cukier z cynamonem i posypać kromki. - Lekko naoliw frytownicę, możesz użyć sprayu lub pędzelka. Ułóż jabłka obok siebie na tacy.
- Włącz frytownicę i uruchom ją w trybie Airfry w temperaturze 150°C w trybie wielostrefowym na 15 minut.
- Wymieniaj jabłka na tacy co około 5 minut.
- Gotuj dłużej, jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące chipsy. I voila, gotowe!
Obserwacje
Jak przechowywać cynamonowe chipsy jabłkowe?
Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Można je przechowywać do 3 dni.
Jeśli chcesz przygotować ten przepis z 3 jabłek, musisz ugotować je po 1 na raz (musisz wyłożyć dno tacy i nie nakładać plasterków na siebie).
W przypadku 1 jabłka posyp je najpierw cukrem, a następnie odrobiną cynamonu.
Jakiej frytkownicy powietrznej użyliśmy?
Użyliśmy Ninja Foodi Flex 10.4 L AF500EU.