Bułeczki cynamonowe, brioszka cynamonowa z polewą waniliową
Na przekąskę lub śniadanie nie ma nic lepszego niż pyszna, miękka brioszka ♥. To, co uwielbiamy w brioszkach, to fakt, że można je dekorować na wiele różnych sposobów: pastą do smarowania, cukrem, wiórkami czekoladowymi, krótko mówiąc, tak wiele słodkich małych przyjemności. W przypadku tego przepisu na brioszki udajemy się prosto do Stanów Zjednoczonych, aby odkryć cinnamon rolls, pyszne ciastka obtoczone w cynamonie z polewą z serka śmietankowego! Zwykle znana jako "Kanelbulle", skąd pochodzi w Szwecji, ta brioszka została spopularyzowana w Ameryce Północnej, gdzie dodaliśmy tę typową polewę! Wypróbuj przepis i powiedz nam, co myślisz w komentarzach ;-)
Składniki
Ciasto na brioszki:
Polewa cynamonowa:
Polewa (w stylu amerykańskim):
Materiały
- 1 kwadratowa forma 23x23 cm
- 1 pędzel do ciasta
- 1 robot kuchenny
- 1 szpatułka
- 1 ściereczka do naczyń
- 1 wałek do ciasta
- papier do pieczenia
Przygotowanie
- Wymieszać suche drożdże z ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut przed użyciem. Wlać mieszaninę do miski robota kuchennego i dodać mąkę, cukier i sól. Zagnieść do połączenia wszystkich składników.
- Ubijaj jajka po 1 na raz, a następnie stopniowo dodawaj zmiękczone masło. Gdy całe masło zostanie dodane, wyrabiać ciasto przez około 10 minut.
- Odstawić ciasto na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Umieść papier do pieczenia na blacie roboczym. Wymieszać masło z brązowym cukrem i cynamonem.
- Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia za pomocą wałka do ciasta na około 30x40 cm.
- Rozprowadź mieszankę masła, cukru i cynamonu na całej powierzchni.
- Rozwałkuj ciasto wzdłuż na kulkę.
- Odetnij oba końce kiełbasy i pokrój ciasto na 12 kawałków.
- Umieść 9 kawałków w natłuszczonej formie.
Pozostałe 5 kawałków można umieścić w wysmarowanych tłuszczem foremkach do robienia pojedynczych bułeczek. Przykryć i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. - Posmaruj wierzch brioszek odrobiną mleka.
- Piec dużą brioszkę przez 20 minut w temperaturze 190°C.
- W przypadku pojedynczych brioszek: piec w kokilkach przez 12 minut w temperaturze 190°C.
- Przygotować lukier:
Połącz fromage frais i cukier puder, a następnie dodawaj po trochu mleko, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać. - Polej polewą wierzch jeszcze ciepłej brioszki i pozostaw do ostygnięcia przed jedzeniem!
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Czy można zastąpić suche drożdże?
Tak, można. Nie ma potrzeby ponownego nawadniania świeżych drożdży, można je pokruszyć i umieścić bezpośrednio w robocie kuchennym z ciepłym mlekiem. 1 saszetka suchych drożdży o wadze około 6 gramów odpowiada około 15 g świeżych drożdży.
Czy można zastąpić mleko?
Pełne mleko można zastąpić mlekiem odtłuszczonym lub półtłustym. Można również użyć napojów roślinnych. Zalecamy użycie sfermentowanego mleka, jeśli można je znaleźć: sprawi ono, że brioszka będzie bardziej miękka.
Czy można zastąpić masło?
Masło można zastąpić margaryną. Oczywiście smak nie będzie taki sam.
Jak przechowywać bułeczki cynamonowe?
Umieść brioszki w szczelnym pojemniku i przechowuj przez 4 dni.
Czy bułeczki cynamonowe można zamrozić?
Oczywiście można zamrozić bułeczki cynamonowe, aby przechowywać je dłużej! Pamiętaj, aby robić porcje lub pojedyncze porcje, jeśli chcesz je jeść po trochu.
Jak zrobić pojedyncze bułeczki cynamonowe?
Zamiast używać formy do ciasta, umieść je w natłuszczonych foremkach i piecz w piekarniku przez 12 minut w temperaturze 190°C.
Jak zrobić polewę do bułeczek cynamonowych?
Glazura na bułeczkach cynamonowych występuje głównie w wersji amerykańskiej. Glazura jest zrobiona z fromage frais, cukru pudru i mleka. Jeśli chcesz, możesz dodać wanilię lub wybrany przez siebie smak. Dlaczego nie dodać jeszcze więcej cynamonu?
Skandynawska wersja bułeczek cynamonowych nie ma lukru i nazywa się KanelBulle. W Szwecji jest nawet święto cynamonowych bułeczek, Kanelbullens dag, obchodzone 4 października.