Flan kokosowy
W rodzinie "Proste przepisy na wspaniałe rezultaty" mówimy o flanie kokosowym! Magiczny deser o 2 uzupełniających się konsystencjach, które sprawią, że usta będą podekscytowane! Niezwykle rozpływający się flan zwieńczony pysznym karmelem, każdy znajdzie coś dla siebie w porze deseru. Założymy się, że nie zostanie nawet okruszek! Aby wypróbować ten przepis, zapoznaj się z naszymi szczegółowymi wyjaśnieniami poniżej. Dzięki instrukcjom, zdjęciom i filmowi wideo będziesz mieć wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić ten flan dokładnie tak, jak chcesz, bez żadnych komplikacji ;-)
Składniki
Na karmel :
Do kremu :
Materiały
- miska na sałatkę
- Forma do pieczenia ciasta 22x11 cm
- piekarnik
Przygotowanie
- Przygotuj karmel: umieść cukier i odrobinę wody w rondelku na średnim ogniu i pozostaw, aż utworzy się karmel. Natychmiast wlać na dno tortownicy.
- Ubij jajka na omlet i dodaj mleko kokosowe. Wymieszać, a następnie dodać słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszać.
- Dodać starty kokos i dobrze wymieszać. Wlać do tortownicy, do której wcześniej wlano karmel.
- Umieść puszkę w głębokim garnku lub dużym naczyniu i napełnij wrzącą wodą, aby utworzyć bemar.
- Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. Ostrze noża powinno być czyste, w przeciwnym razie flan nie jest jeszcze upieczony.
- Pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy. A teraz twój kokosowy flan jest gotowy!
Obserwacje
Mleko kokosowe: jeśli obawiasz się, że smak kokosa jest zbyt intensywny w tym deserze, zamień mleko kokosowe na zwykłe mleko.
Magiczny deser: podobnie jak "magiczne ciasto", które po upieczeniu składa się z 3 różnych części, kokosowy flan składa się z 2 części. Pierwsza, na wierzchu, jest gładka i kremowa. Druga, na spodzie, jest miękka i ciągnąca się.
Karmel: nie jest obowiązkowy! Możesz zrobić prosty kokosowy flan lub dodać trochę coulis tuż przed podaniem.