Flan kokosowy

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h 5 m

W rodzinie "Proste przepisy na wspaniałe rezultaty" mówimy o flanie kokosowym! Magiczny deser o 2 uzupełniających się konsystencjach, które sprawią, że usta będą podekscytowane! Niezwykle rozpływający się flan zwieńczony pysznym karmelem, każdy znajdzie coś dla siebie w porze deseru. Założymy się, że nie zostanie nawet okruszek! Aby wypróbować ten przepis, zapoznaj się z naszymi szczegółowymi wyjaśnieniami poniżej. Dzięki instrukcjom, zdjęciom i filmowi wideo będziesz mieć wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić ten flan dokładnie tak, jak chcesz, bez żadnych komplikacji ;-)


Składniki

8

Na karmel :

Do kremu :

Szacowany koszt: 10.67 (1.33€/porcja)

Materiały

  • miska na sałatkę
  • Forma do pieczenia ciasta 22x11 cm
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania45 min

  • Flan kokosowy - Przygotowanie krok 1Przygotuj karmel: umieść cukier i odrobinę wody w rondelku na średnim ogniu i pozostaw, aż utworzy się karmel. Natychmiast wlać na dno tortownicy.
  • Flan kokosowy - Przygotowanie krok 2Ubij jajka na omlet i dodaj mleko kokosowe. Wymieszać, a następnie dodać słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszać.
  • Flan kokosowy - Przygotowanie krok 3Dodać starty kokos i dobrze wymieszać. Wlać do tortownicy, do której wcześniej wlano karmel.
  • Flan kokosowy - Przygotowanie krok 4Umieść puszkę w głębokim garnku lub dużym naczyniu i napełnij wrzącą wodą, aby utworzyć bemar.
  • Flan kokosowy - Przygotowanie krok 5Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. Ostrze noża powinno być czyste, w przeciwnym razie flan nie jest jeszcze upieczony.
  • Flan kokosowy - Przygotowanie krok 6Pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy. A teraz twój kokosowy flan jest gotowy!

Obserwacje

Mleko kokosowe: jeśli obawiasz się, że smak kokosa jest zbyt intensywny w tym deserze, zamień mleko kokosowe na zwykłe mleko.

Magiczny deser: podobnie jak "magiczne ciasto", które po upieczeniu składa się z 3 różnych części, kokosowy flan składa się z 2 części. Pierwsza, na wierzchu, jest gładka i kremowa. Druga, na spodzie, jest miękka i ciągnąca się.

Karmel: nie jest obowiązkowy! Możesz zrobić prosty kokosowy flan lub dodać trochę coulis tuż przed podaniem.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+