Flan kokosowy

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h 5 m

W rodzinie "Proste przepisy na wspaniałe rezultaty" mówimy o flanie kokosowym! Magiczny deser o 2 uzupełniających się konsystencjach, które sprawią, że usta będą podekscytowane! Niezwykle rozpływający się flan zwieńczony pysznym karmelem, każdy znajdzie coś dla siebie w porze deseru. Założymy się, że nie zostanie nawet okruszek! Aby wypróbować ten przepis, zapoznaj się z naszymi szczegółowymi wyjaśnieniami poniżej. Dzięki instrukcjom, zdjęciom i filmowi wideo będziesz mieć wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić ten flan dokładnie tak, jak chcesz, bez żadnych komplikacji ;-)

Składniki

8

Na karmel :

Do kremu :

Materiały

  • miska na sałatkę
  • Forma do pieczenia ciasta 22x11 cm
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania45 min
  • Flan kokosowy - Przygotowanie krok 1Przygotuj karmel: umieść cukier i odrobinę wody w rondelku na średnim ogniu i pozostaw, aż utworzy się karmel. Natychmiast wlać na dno formy do pieczenia.
  • Flan kokosowy - Przygotowanie krok 2Ubij jajka na omlet i dodaj mleko kokosowe. Wymieszaj, a następnie dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj.
  • Flan kokosowy - Przygotowanie krok 3Dodaj starty kokos i dobrze wymieszaj. Wlej do formy, do której wcześniej wlano karmel.
  • Flan kokosowy - Przygotowanie krok 4Umieść formę w głębokiej blaszce lub dużym naczyniu i napełnij wrzącą wodą, aby utworzyć kąpiel wodną.
  • Flan kokosowy - Przygotowanie krok 5Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. Ostrze noża powinno być czyste, w przeciwnym razie flan nie jest jeszcze upieczony.
  • Flan kokosowy - Przygotowanie krok 6Pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem z formy. A teraz twój kokosowy flan jest gotowy!

Obserwacje

Mleko kokosowe: jeśli obawiasz się, że smak kokosa jest zbyt intensywny w tym deserze, zamień mleko kokosowe na zwykłe mleko.

Magiczny deser: podobnie jak "magiczne ciasto", które po upieczeniu składa się z 3 różnych części, kokosowy flan składa się z 2 części. Pierwsza, na wierzchu, jest gładka i kremowa. Druga, na spodzie, jest miękka i ciągnąca się.

Karmel: nie jest obowiązkowy! Możesz zrobić prosty kokosowy flan lub dodać trochę coulis tuż przed podaniem.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: