Flan z mikrofalówki: ekspresowy deser na ostatnią chwilę

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
44 min

Nie planowałeś deseru, ale twoje kubki smakowe stają się niespokojne, gdy tylko skończysz posiłek... Jajka, słodzone mleko skondensowane i mleko, wszystko wymieszane i ugotowane w mikrofalówce! Szybki i łatwy deser na każdą porę dnia ;-) Nie zapomnij o dodatkowym karmelu!

Składniki

6

Karmel:

Materiały

  • Forma nadająca się do kuchenki mikrofalowej (tutaj 14x22 cm)

Przygotowanie

Czas przygotowania2 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania12 min
  • Flan z mikrofalówki: ekspresowy deser na ostatnią chwilę - Przygotowanie krok 1Przygotować karmel: w rondelku na średnim ogniu dodać cukier i odrobinę wody, a następnie gotować, aż utworzy się karmel. Wlać natychmiast na dno foremki nadającej się do mikrofalówki.
  • Flan z mikrofalówki: ekspresowy deser na ostatnią chwilę - Przygotowanie krok 2Wymieszać jajka, słodzone mleko skondensowane i mleko w dużej misce.
  • Flan z mikrofalówki: ekspresowy deser na ostatnią chwilę - Przygotowanie krok 3Wlać masę do formy na karmel.
  • Flan z mikrofalówki: ekspresowy deser na ostatnią chwilę - Przygotowanie krok 4Gotować w kuchence mikrofalowej przez 5 minut z maksymalną mocą. Otworzyć kuchenkę mikrofalową na 30 sekund, a następnie gotować przez kolejne 3 minuty. Otworzyć na 30 sekund i gotować 3 minuty więcej.
  • Flan z mikrofalówki: ekspresowy deser na ostatnią chwilę - Przygotowanie krok 5Sprawdzić, czy flan jest upieczony, nakłuwając go. Powinien być suchy, ale w razie potrzeby można go gotować jeszcze przez minutę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
  • Flan z mikrofalówki: ekspresowy deser na ostatnią chwilę - Przygotowanie krok 6I voilà, twój flan z mikrofalówki jest gotowy!

Obserwacje

Czy mogę użyć gotowego karmelu do tego przepisu?
Oczywiście, deser będzie jeszcze szybszy w przygotowaniu! Wyłóż dno formy karmelem, a następnie przykryj masą.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: