Frangipane galette des rois z malinami i pistacjami
zagłosuj teraz
Czym byłoby święto Trzech Króli bez dobrego frangipane galette na deser? Niezbędny posiłek dla uczczenia Trzech Mędrców, galette to pyszny sposób na rozpoczęcie nowego roku :-) I chrupiący! Ponieważ tutaj frangipane wykonane z ciasta francuskiego sprawi, że będziesz chrupać z przyjemnością. A żeby dodać deserowi odrobinę oryginalności, krem frangipane można doprawić malinami i pistacjami :-) Jeśli ten przepis przypadł Ci do gustu, wszystko co musisz zrobić, to postępować zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku w formie pisemnej, zdjęciowej i wideo. A więc, kto wygra?
Składniki
8
Szacowany koszt: 9.73Euros€ (1.22€/porcja)
Materiały
- 1 szczotka
- 1 nóż
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania45 min
- Przygotować coulis malinowe: umieścić maliny i 50 g cukru w rondelku i wymieszać. Pozostawić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut.
- Odcedź zawartość patelni, aby usunąć nasiona i miąższ. Odstaw do późniejszego wykorzystania.
- Wymieszać proszek migdałowy ze 100 g cukru. Dodać jajka i masło i dobrze wymieszać. Na koniec dodać coulis malinowe. Pokruszyć pistacje.
- Rozwiń ciasto francuskie do formy na tartę (opcjonalnie: możesz po prostu zostawić je w papierze do pieczenia na blasze do pieczenia). Rozłóż krem migdałowy na wierzchu.
- Posyp pokruszonymi pistacjami, połóż na wierzchu fasolkę szparagową i zawiń brzegi ciasta do środka.
- Umieść drugie ciasto francuskie na wierzchu. Odetnij nadmiar i zawiń krawędzie, aby zamknąć galette. Posmaruj wierzch ubitym jajkiem i udekoruj nożem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 minut.
- Wszystko gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!