Galette des rois z kinder bueno

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h 15 m

Po okresie świątecznym myślisz, że to już koniec? Pomyśl jeszcze raz! Przed nami jeszcze Święto Trzech Króli, kiedy to świętujemy słynnych Trzech Mędrców! Z tej okazji Ptitchef oferuje specjalność spożywaną na deser: galette des rois z Kinder!


Składniki

8

Krem do ciasta :

Krem migdałowy :

Przygotowanie :

Szacowany koszt: 5.89 (0.74€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania45 min
Gotowania30 min

  • Galette des rois z Kinder Bueno - Przygotowanie krok 1Przygotowanie kremu:
    Podgrzać mleko w rondelku z nasionami i laską wanilii.
    Pozostawić do zaparzenia na około 15 minut.
  • Galette des rois z Kinder Bueno - Przygotowanie krok 2W międzyczasie wymieszaj żółtka + cukier + mąkę kukurydzianą w misce i odstaw na bok.
  • Galette des rois z Kinder Bueno - Przygotowanie krok 3Gdy mleko będzie gotowe, wyjmij laskę wanilii i wlej trochę do mieszanki w misce.
  • Galette des rois z Kinder Bueno - Przygotowanie krok 4Po wymieszaniu wlej całą mieszaninę do rondla zawierającego pozostałe gorące mleko.
  • Galette des rois z Kinder Bueno - Przygotowanie krok 5Podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż śmietana zgęstnieje.
    Dodać masło i wymieszać.
    Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Galette des rois z Kinder Bueno - Przygotowanie krok 6Krem migdałowy :
    W misce za pomocą miksera elektrycznego połączyć zmiękczone masło i cukier.
    Następnie dodać proszek migdałowy i wymieszać.
    Na koniec dodać 2 jajka i kontynuować miksowanie do uzyskania gładkiej masy.
  • Galette des rois z Kinder Bueno - Przygotowanie krok 7Weź taką samą ilość kremu migdałowego i crème pâtissière i wymieszaj je razem w misce.
    Ważne jest, aby dokładnie zważyć oba kremy, aby uzyskać takie same ilości, ponieważ w tym przypadku zrobiliśmy więcej kremu niż kremu migdałowego.
    Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  • Galette des rois z Kinder Bueno - Przygotowanie krok 8Przygotowanie galette :
    Rozwinąć ciasto francuskie i podzielić na 16 równych porcji.
  • Galette des rois z Kinder Bueno - Przygotowanie krok 9Na arkuszu papieru do pieczenia umieść na środku miskę. Ułóż wokół niej trójkąty z ciasta francuskiego tak, aby utworzyły słońce.
  • Galette des rois z Kinder Bueno - Przygotowanie krok 10Wyjąć miskę.
    Użyj rękawa cukierniczego, aby ułatwić sobie pracę.
    Wypełnij podstawę "soleil feuilleté" kremem frangipane (pół kremu cukierniczego + pół kremu migdałowego).
  • Galette des rois z Kinder Bueno - Przygotowanie krok 11Umieść kawałek Kinder Bueno na wierzchu. Na każdy trójkąt ciasta francuskiego powinien przypadać jeden kawałek.
  • Galette des rois z Kinder Bueno - Przygotowanie krok 12Przykryj odrobiną kremu frangipane i zamknij każdy trójkąt, tworząc koronę.
  • Galette des rois z Kinder Bueno - Przygotowanie krok 13Posmaruj wierzch galette des rois żółtkiem i posyp kilkoma płatkami migdałów.
  • Galette des rois z Kinder Bueno - Przygotowanie krok 14Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
    Pozostawić do ostygnięcia.

    I voilà!


Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+