Galette des rois z kinder bueno
zagłosuj teraz
Po okresie świątecznym myślisz, że to już koniec? Pomyśl jeszcze raz! Przed nami jeszcze Święto Trzech Króli, kiedy to świętujemy słynnych Trzech Mędrców! Z tej okazji Ptitchef oferuje specjalność spożywaną na deser: galette des rois z Kinder!
Składniki
8
Krem do ciasta :
Krem migdałowy :
Przygotowanie :
Szacowany koszt: 5.89Euros€ (0.74€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania45 min
Gotowania30 min
- Przygotowanie kremu:
Podgrzać mleko w rondelku z nasionami i laską wanilii.
Pozostawić do zaparzenia na około 15 minut. - W międzyczasie wymieszaj żółtka + cukier + mąkę kukurydzianą w misce i odstaw na bok.
- Gdy mleko będzie gotowe, wyjmij laskę wanilii i wlej trochę do mieszanki w misce.
- Po wymieszaniu wlej całą mieszaninę do rondla zawierającego pozostałe gorące mleko.
- Podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż śmietana zgęstnieje.
Dodać masło i wymieszać.
Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. - Krem migdałowy :
W misce za pomocą miksera elektrycznego połączyć zmiękczone masło i cukier.
Następnie dodać proszek migdałowy i wymieszać.
Na koniec dodać 2 jajka i kontynuować miksowanie do uzyskania gładkiej masy. - Weź taką samą ilość kremu migdałowego i crème pâtissière i wymieszaj je razem w misce.
Ważne jest, aby dokładnie zważyć oba kremy, aby uzyskać takie same ilości, ponieważ w tym przypadku zrobiliśmy więcej kremu niż kremu migdałowego.
Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. - Przygotowanie galette :
Rozwinąć ciasto francuskie i podzielić na 16 równych porcji. - Na arkuszu papieru do pieczenia umieść na środku miskę. Ułóż wokół niej trójkąty z ciasta francuskiego tak, aby utworzyły słońce.
- Wyjąć miskę.
Użyj rękawa cukierniczego, aby ułatwić sobie pracę.
Wypełnij podstawę "soleil feuilleté" kremem frangipane (pół kremu cukierniczego + pół kremu migdałowego). - Umieść kawałek Kinder Bueno na wierzchu. Na każdy trójkąt ciasta francuskiego powinien przypadać jeden kawałek.
- Przykryj odrobiną kremu frangipane i zamknij każdy trójkąt, tworząc koronę.
- Posmaruj wierzch galette des rois żółtkiem i posyp kilkoma płatkami migdałów.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Pozostawić do ostygnięcia.
I voilà!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!