Gigantyczny tort śmietanowy
zagłosuj teraz
Niezależnie od tego, czy byłeś w Portugalii, czy nie, prawdopodobnie słyszałeś o jednym z najsłynniejszych słodyczy: pasteis de nata lub pasteis de Belem. Wykwintne ciasto z chrupiącą podstawą z ciasta francuskiego i szczególnym nadzieniem, które może przypominać nam flan. Ponieważ bardzo je lubimy i wiemy, że Ty również, zdecydowaliśmy się przygotować gigantyczną wersję, pasteis de nata w formacie tarty, którą możemy cieszyć się z rodziną i która będzie o wiele łatwiejsza do podzielenia się, jeśli goście przyjdą do naszego domu. O wiele lepiej, prawda? Nie wahaj się i zaskocz się pysznym smakiem tego typowego portugalskiego deseru.
Składniki
8
Szacowany koszt: 2.52Euros€ (0.31€/porcja)
Materiały
- Forma o średnicy 20 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania30 min
W rondelku umieścić mleko, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, a następnie pozostawić do zaparzenia na 10 minut na średnim ogniu.
W misce wymieszać skrobię kukurydzianą z cukrem.
Zdjąć mleko z ognia. Usunąć skórkę z cytryny. Dodać cukier i mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać trzepaczką, aby uniknąć grudek.
Dodać żółtka i ponownie wymieszać. Umieścić patelnię z powrotem na płycie grzewczej na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje.
Umieścić ciasto francuskie na natłuszczonej (i posypanej mąką) formie do pieczenia.
Wylej przygotowaną masę na ciasto francuskie i piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180ºC.
I gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!