Gigantyczny tort śmietanowy

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h 45 m

Niezależnie od tego, czy byłeś w Portugalii, czy nie, prawdopodobnie słyszałeś o jednym z najsłynniejszych słodyczy: pasteis de nata lub pasteis de Belem. Wykwintne ciasto z chrupiącą podstawą z ciasta francuskiego i szczególnym nadzieniem, które może przypominać nam flan. Ponieważ bardzo je lubimy i wiemy, że Ty również, zdecydowaliśmy się przygotować gigantyczną wersję, pasteis de nata w formacie tarty, którą możemy cieszyć się z rodziną i która będzie o wiele łatwiejsza do podzielenia się, jeśli goście przyjdą do naszego domu. O wiele lepiej, prawda? Nie wahaj się i zaskocz się pysznym smakiem tego typowego portugalskiego deseru.


Składniki

8
Szacowany koszt: 2.52 (0.31€/porcja)

Materiały

  • Forma o średnicy 20 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania30 min

  • Gigantyczny tort śmietanowy - Przygotowanie krok 1W rondelku umieścić mleko + cukier waniliowy + skórkę z cytryny i pozostawić do zaparzenia na 10 minut na średnim ogniu.
  • Gigantyczny tort śmietanowy - Przygotowanie krok 2W misce wymieszać skrobię kukurydzianą z cukrem.
  • Gigantyczny tort śmietanowy - Przygotowanie krok 3Zdjąć mleko z ognia. Usunąć skórkę z cytryny. Dodać cukier i mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać trzepaczką, aby uniknąć grudek.
  • Gigantyczny tort śmietanowy - Przygotowanie krok 4Dodać żółtka i ponownie wymieszać.
    Umieścić patelnię z powrotem na płycie grzewczej na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje.
  • Gigantyczny tort śmietanowy - Przygotowanie krok 5Umieść ciasto francuskie na natłuszczonej (i posypanej mąką) formie do pieczenia.
  • Gigantyczny tort śmietanowy - Przygotowanie krok 6Wylej preparat na ciasto francuskie i piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180ºC.
  • Gigantyczny tort śmietanowy - Przygotowanie krok 7I gotowe!


Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+