Gruszki z ciasta francuskiego z czekoladowym środkiem

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
łatwe
45 min

Kupiłeś za dużo gruszek i teraz niektóre z nich zaczynają brązowieć? Zanim oddadzą ducha, wykorzystaj je do chrupiącego, owocowego deseru! Delikatność tego owocu i jego słodki sok sprawią, że Twoi goście będą zachwyceni ;-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 2.47 (0.62€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania20 min

  • Gruszki z ciasta francuskiego z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 1Zacznij od wydrążenia spodu gruszki, aby usunąć pestki i zrobić wgłębienie na czekoladę. Następnie obierz gruszki.
  • Gruszki z ciasta francuskiego z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 2Wytnij paski ciasta francuskiego i za pomocą foremki do ciastek zaznacz 4 okręgi nieco większe niż spód gruszek.
  • Gruszki z ciasta francuskiego z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 3Za pomocą małej łyżeczki wypełnij każde wgłębienie w gruszce pastą.
  • Gruszki z ciasta francuskiego z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 4"Uszczelnij otwór kółkami z ciasta francuskiego, a następnie umieść gruszki na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
  • Gruszki z ciasta francuskiego z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 5Owinąć paski ciasta francuskiego wokół gruszek. Następnie roztrzepać jajko i posmarować nim gruszki, aby je zrumienić.
  • Gruszki z ciasta francuskiego z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 6Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C (lub do momentu, gdy ciasto francuskie będzie złotobrązowe).
  • Gruszki z ciasta francuskiego z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 7A teraz czekoladowe gruszki z ciasta francuskiego są gotowe!

Obserwacje

Wariacje: można również użyć masła orzechowego lub purée migdałowego. Nie zalecamy umieszczania kawałków czekolady w zagłębieniu gruszki, ponieważ chociaż roztopią się podczas pieczenia, mogą ponownie stwardnieć podczas jedzenia, a efekt będzie znacznie mniej imponujący.

Wersja pikantna: zamiast pasty do smarowania, dodaj kawałki sera typu Brie. Przed zjedzeniem skrop gruszkę odrobiną miodu. Gruszka jest owocem, który bardzo łatwo dostosowuje się do wielu słodkich i pikantnych kombinacji. Dodaj kilka liści sałaty i masz wspaniałe słodko-pikantne danie.

Przechowywanie: ten deser najlepiej spożyć natychmiast lub najpóźniej następnego dnia. Z czasem ciasto francuskie straci swoją chrupkość, gruszka wyschnie, a czekolada stwardnieje!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+