Gruszki z ciasta francuskiego z czekoladowym środkiem
Kupiłeś za dużo gruszek i teraz niektóre z nich zaczynają brązowieć? Zanim oddadzą ducha, wykorzystaj je do chrupiącego, owocowego deseru! Delikatność tego owocu i jego słodki sok sprawią, że Twoi goście będą zachwyceni ;-)
Składniki
Przygotowanie
- Zacznij od wydrążenia spodu gruszki, aby usunąć pestki i zrobić wgłębienie na czekoladę. Następnie obierz gruszki.
- Wytnij paski ciasta francuskiego i za pomocą foremki do ciastek zaznacz 4 okręgi nieco większe niż spód gruszek.
- Za pomocą małej łyżeczki wypełnij każde wgłębienie w gruszce pastą.
- "Uszczelnij otwór kółkami z ciasta francuskiego, a następnie umieść gruszki na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
- Owinąć paski ciasta francuskiego wokół gruszek. Następnie roztrzepać jajko i posmarować nim gruszki, aby je zrumienić.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C (lub do momentu, gdy ciasto francuskie będzie złotobrązowe).
- A teraz czekoladowe gruszki z ciasta francuskiego są gotowe!
Obserwacje
Wariacje: można również użyć masła orzechowego lub purée migdałowego. Nie zalecamy umieszczania kawałków czekolady w zagłębieniu gruszki, ponieważ chociaż roztopią się podczas pieczenia, mogą ponownie stwardnieć podczas jedzenia, a efekt będzie znacznie mniej imponujący.
Wersja pikantna: zamiast pasty do smarowania, dodaj kawałki sera typu Brie. Przed zjedzeniem skrop gruszkę odrobiną miodu. Gruszka jest owocem, który bardzo łatwo dostosowuje się do wielu słodkich i pikantnych kombinacji. Dodaj kilka liści sałaty i masz wspaniałe słodko-pikantne danie.
Przechowywanie: ten deser najlepiej spożyć natychmiast lub najpóźniej następnego dnia. Z czasem ciasto francuskie straci swoją chrupkość, gruszka wyschnie, a czekolada stwardnieje!