Kieliszki do ciasta z bezą cytrynową
zagłosuj teraz
Jako fani cytrynowego ciasta bezowego, chcieliśmy dziś nadać mu odrobinę oryginalności. Co powiesz na prezentację w formie verrines? O wiele łatwiejsze w przygotowaniu niż "tarta", te małe indywidualne porcje zachwycą gości podczas deseru. Dobry pomysł, jeśli chcesz również przygotować kawę dla smakoszy ;-) Poniżej wyjaśnimy wszystkie kroki ↓
Składniki
6
Podstawa herbatników:
Twaróg cytrynowy :
Beza włoska :
Szacowany koszt: 2.49Euros€ (0.41€/porcja)
Materiały
- worek na ciasto
- końcówka karbowana
- gładka końcówka
- palnik
- małe szklanki (pojemność naszych: 80ml)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania2 min
Gotowania10 min
- Twaróg cytrynowy:
Wymieszać jajka, cukier i mąkę kukurydzianą. Dodać sok z 1 cytryny i skórkę i dobrze wymieszać. - Zagęścić mieszaninę na średnim ogniu. Zdjąć z ognia i dodać masło w kawałkach. Dobrze wymieszać, a następnie dodać sok z 1 cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego i schłodzić przez 2 godziny.
- Beza włoska :
Białka ubić na wolnych obrotach podczas przygotowywania syropu. - Podgrzej cukier i wodę w rondelku, aż osiągną temperaturę 116°C. W tym momencie ubij białka na wysokich obrotach. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118°C, wlewać go cienkim strumieniem, jednocześnie ubijając białka.
- Ubijaj białka z syropem, aż miska będzie zimna.
- Rozdrobnij speculoos i umieść okruchy na dnie verrines.
- Podzielić lemon curd między verrines.
- Upiec bezę na wierzchu kremu cytrynowego.
- Na koniec podpalić bezę palnikiem.
- A teraz verrines są gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!