Kremowy mus z mango

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
łatwe
20 min

Idealne połączenie owocowego smaku mango i kremowej konsystencji śmietanki, w wyniku czego powstaje przewiewny mus!


Składniki

4
Szacowany koszt: 4.65 (1.16€/porcja)

Przygotowanie


  • Kremowy mus z mango - Przygotowanie krok 1Przygotowanie purée z mango :
    Przekroić mango wzdłuż na 3 części. Usuń miąższ wokół pestki ze środkowego plastra.
  • Kremowy mus z mango - Przygotowanie krok 2Naciąć "płaty" nożem, uważając, aby nie przeciąć skóry.
  • Kremowy mus z mango - Przygotowanie krok 3Odwróć płat, aby odsłonić kwadratowe kawałki, i przetnij, aby usunąć miąższ.
  • Kremowy mus z mango - Przygotowanie krok 4Umieść wszystko w blenderze i zmiksuj do uzyskania purée. W razie potrzeby przecedzić przez sito, aby uzyskać gładszą mieszankę.
  • Kremowy mus z mango - Przygotowanie krok 5W międzyczasie zmiękcz listki żelatyny w zimnej wodzie w misce, a następnie wymieszaj z niewielką ilością gorącej śmietany w innej misce. Dodaj tę mieszankę do purée z mango.
  • Kremowy mus z mango - Przygotowanie krok 6Bita śmietana :
    Ubijaj śmietanę, aż będzie bardzo zimna, dodając po trochu cukier.
    (Upewnij się, że używasz 30% pełnej śmietany, w przeciwnym razie bita śmietana nie wyrośnie).
  • Kremowy mus z mango - Przygotowanie krok 7Na koniec delikatnie dodaj purée z mango do bitej śmietany.
  • Kremowy mus z mango - Przygotowanie krok 8Podawać w kokilkach i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
  • Kremowy mus z mango - Przygotowanie krok 9A teraz mus jest gotowy!

Obserwacje

Mango: Wybierz dojrzałe owoce mango, które są bogatsze w smaku, słodsze i łatwiejsze do zmiksowania. Im mocniejszy smak, tym przyjemniejszy dla podniebienia będzie mus.

Przechowywanie: Mus nie przechowuje się długo ze względu na zawartą w nim śmietankę. Najlepiej spożyć w ciągu 3 dni.



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+