Kremowy mus z mango
zagłosuj teraz
Idealne połączenie owocowego smaku mango i kremowej konsystencji śmietanki, w wyniku czego powstaje przewiewny mus!
Składniki
4
Szacowany koszt: 4.65Euros€ (1.16€/porcja)
Przygotowanie
- Przygotowanie purée z mango :
Przekroić mango wzdłuż na 3 części. Usuń miąższ wokół pestki ze środkowego plastra. - Naciąć "płaty" nożem, uważając, aby nie przeciąć skóry.
- Odwróć płat, aby odsłonić kwadratowe kawałki, i przetnij, aby usunąć miąższ.
- Umieść wszystko w blenderze i zmiksuj do uzyskania purée. W razie potrzeby przecedzić przez sito, aby uzyskać gładszą mieszankę.
- W międzyczasie zmiękcz listki żelatyny w zimnej wodzie w misce, a następnie wymieszaj z niewielką ilością gorącej śmietany w innej misce. Dodaj tę mieszankę do purée z mango.
- Bita śmietana :
Ubijaj śmietanę, aż będzie bardzo zimna, dodając po trochu cukier.
(Upewnij się, że używasz 30% pełnej śmietany, w przeciwnym razie bita śmietana nie wyrośnie). - Na koniec delikatnie dodaj purée z mango do bitej śmietany.
- Podawać w kokilkach i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
- A teraz mus jest gotowy!
Obserwacje
Mango: Wybierz dojrzałe owoce mango, które są bogatsze w smaku, słodsze i łatwiejsze do zmiksowania. Im mocniejszy smak, tym przyjemniejszy dla podniebienia będzie mus.
Przechowywanie: Mus nie przechowuje się długo ze względu na zawartą w nim śmietankę. Najlepiej spożyć w ciągu 3 dni.
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!