Łatwa tarta z rabarbarem

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h 5 m

Masz ochotę na prosty, efektowny przepis na uczczenie rabarbaru? Nie ma nic lepszego niż słodka tarta ;-) Dzięki zaledwie kilku składnikom łatwo jest przygotować ten owocowy, lekko cierpki deser. Przeprowadzimy Cię krok po kroku przez cały przepis. Śledź nasze pisemne wyjaśnienia, filmy i smacznego!


Składniki

8
Szacowany koszt: 5.38 (0.67€/porcja)

Materiały

  • Miska na sałatkę
  • Patelnia do ciasta
  • Piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania45 min

  • Łatwa tarta z rabarbarem - Przygotowanie krok 1Wymieszaj 100 g cukru z rabarbarem i odstaw na godzinę. Ten krok usuwa naturalną kwasowość rabarbaru.
  • Łatwa tarta z rabarbarem - Przygotowanie krok 2W misce połącz jajka i pozostały cukier, a następnie dodaj śmietanę i wymieszaj.
  • Łatwa tarta z rabarbarem - Przygotowanie krok 3Umieść kruche ciasto w formie do tarty i nakłuj spód widelcem, aby zapobiec podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia. Ułóż na wierzchu odsączone kawałki rabarbaru, ponieważ rabarbar stracił część wody podczas mieszania z cukrem (krok 1).
  • Łatwa tarta z rabarbarem - Przygotowanie krok 4Dodaj śmietanę i mieszankę jajek.
  • Łatwa tarta z rabarbarem - Przygotowanie krok 5Piec przez 45 minut w temperaturze 200°C. Krem powinien dobrze zbrązowieć.
    I gotowe!

Obserwacje

Ciasto: Tę pyszną tartę można również przygotować z ciasta francuskiego, aby uzyskać bardziej chrupiącą i lżejszą konsystencję. Odrobina aromatu waniliowego również świetnie się sprawdzi.

Rabarbar: Rabarbar jest owocem kwaśnym. Kąpiel cukrowa jest zatem niezbędna do usunięcia tej kwasowości.
Smaki: Truskawki to owoce, które idealnie pasują do rabarbaru pod względem smaku, a ich sezon jest podobny. Można zatem przygotować tartę truskawkowo-rabarbarową, wybierając po połowie każdego z nich. Pokrój truskawki na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości co rabarbar, aby uzyskać odpowiednią teksturę.

Przechowywanie: Tartę można przechowywać w lodówce przez 3 do 4 dni.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+