Kruszonka z morelami

zagłosuj teraz
Desser
5 porcji
łatwe
50 min

Wszyscy znamy klasyczną kruszonkę z jabłkami, którą tak bardzo kochamy... Ale na lato postanowiliśmy połączyć to pyszne, chrupiące kruche ciasto ze słodyczą sezonowych owoców: moreli! Z zaledwie 5 składników można przygotować pocieszający deser, który jest jeszcze lepszy w towarzystwie gałki lodów waniliowych dla tych, którzy lubią słodycze! To bardzo łatwy do zrobienia deser, idealny na zajęcia z dziećmi :-)


Składniki

5
Szacowany koszt: 5.77 (1.15€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania45 min


Obserwacje

Jak długo można przechowywać kruszonkę?
Kruszonkę można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Jeśli chcesz zachować chrupkość, włóż ją na kilka minut do piekarnika.

Czy kruszonkę można jeść na ciepło czy na zimno?
Oczywiście, że tak! W Ptitchef preferujemy ją na ciepło, a jeśli jesteś łakomczuchem, możesz podać ją na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Czy można zastąpić morele?
Morele można zastąpić dowolnymi owocami, należy tylko upewnić się, że są one odporne na gotowanie. Na przykład, nie zalecamy przygotowywania tego przepisu z truskawkami.

Czy mogę zastąpić proszek migdałowy?
Możesz zastąpić proszek migdałowy proszkiem pistacjowym. Pistacje bardzo dobrze komponują się z morelami. Wystarczy zmiksować pistacje, aż do uzyskania drobnego proszku.

Czy muszę najpierw zrumienić morele?
Nie, ten krok nie jest obowiązkowy!

Czy mogę dodać zioła?
Jeśli chcesz, możesz zrumienić morele z odrobiną rozmarynu. Usuń rozmaryn przed włożeniem moreli do potrawy, jeśli chcesz dodać trochę aromatu do kruszonki.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+