Morelowa kruszonka
Wszyscy znamy klasyczną kruszonkę z jabłkami, którą tak bardzo kochamy... Ale na lato postanowiliśmy połączyć to pyszne, chrupiące kruche ciasto ze słodyczą sezonowych owoców: moreli! Z zaledwie 5 składników można przygotować pocieszający deser, który jest jeszcze lepszy w towarzystwie gałki lodów waniliowych dla tych, którzy lubią słodycze! To bardzo łatwy do zrobienia deser, idealny na zajęcia z dziećmi :-)
Składniki
Materiały
- 1 naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm
Przygotowanie
- Morele umyć i przepołowić. Usunąć pestkę.
- Smażyć morele na wewnętrznej stronie patelni na małym/średnim ogniu przez około dziesięć minut.
- Wymieszać mąkę, proszek migdałowy i cukier. Dodaj zimne masło, pokrój na małe kawałki i pokrusz palcami.
- Podzielić morele między naczynia/foremki. Posypać kruszonką.
- Piec przez 35 do 45 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz jest gotowy!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać kruszonkę?
Kruszonkę można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Jeśli chcesz zachować chrupkość, włóż ją na kilka minut do piekarnika.
Czy kruszonkę można jeść na ciepło czy na zimno?
Oczywiście, że tak! W Ptitchef preferujemy ją na ciepło, a jeśli jesteś łakomczuchem, możesz podać ją na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Czy można zastąpić morele?
Morele można zastąpić dowolnymi owocami, należy tylko upewnić się, że są one odporne na gotowanie. Na przykład, nie zalecamy przygotowywania tego przepisu z truskawkami.
Czy mogę zastąpić proszek migdałowy?
Możesz zastąpić proszek migdałowy proszkiem pistacjowym. Pistacje bardzo dobrze komponują się z morelami. Wystarczy zmiksować pistacje, aż do uzyskania drobnego proszku.
Czy muszę najpierw zrumienić morele?
Nie, ten krok nie jest obowiązkowy!
Czy mogę dodać zioła?
Jeśli chcesz, możesz zrumienić morele z odrobiną rozmarynu. Usuń rozmaryn przed włożeniem moreli do potrawy, jeśli chcesz dodać trochę aromatu do kruszonki.