Mrożony nugat (przepis w szczegółach i na wideo)
zagłosuj teraz
W Ptitchef uwielbiamy lody i uwielbiamy nugat, więc kiedy słyszymy o "domowym mrożonym nugacie", jesteśmy naturalnie zachwyceni! Świeżo przygotowane lody idealne na deser lub przekąskę! I nie potrzeba do tego maszynki do lodów! Nie ma więc wymówki, by nie wypróbować tego przepisu ;-) Baw się dobrze, dodając wszelkiego rodzaju orzechy, aby dodać chrupkości topiącym się lodom.
Składniki
12
Beza włoska :
Śmietana :
Materiały
- Forma do ciasta
- folia celofanowa
- termometr
Przygotowanie
- Umieść cukier i wodę w rondlu i doprowadź do wrzenia. Gdy mieszanina zacznie wrzeć, włóż termometr: syrop powinien osiągnąć temperaturę 115°C.
- Podczas gdy syrop się podgrzewa, zacznij ubijać białka: powinny zacząć się dobrze pienić. Gdy syrop osiągnie temperaturę 115°C, skrop nim białka, a trzepaczka nadal będzie je ubijać.
- Następnie ubijaj z dużą prędkością. Beza będzie gotowa, gdy znajdująca się w niej miska nie będzie już gorąca. Może to zająć około dziesięciu minut.
- W międzyczasie umieść migdały, orzechy laskowe i pistacje w rozdrabniaczu i zmiażdż. Odstawić na bok.
- Ubij zimną śmietanę, aż utworzy sztywną bitą śmietanę.
- W dużej misce wymieszaj bitą śmietanę z włoską bezą, wykonując okrągłe ruchy, aby unieść masę i nie "zmiażdżyć" jej.
- Dodaj miód, suszone owoce i pokruszone nasiona. Dobrze wymieszać.
- Wlać masę do tortownicy wyłożonej folią celofanową. Wygładź wierzch i zamrażaj przez co najmniej 4 godziny.
- Wyjmij nugat z formy i usuń folię spożywczą.
- Teraz mrożony nugat jest gotowy!
Obserwacje
Beza włoska: jest niezbędna do uzyskania odpowiedniej tekstury. Jeśli zrobisz zwykłą bezę, tekstura lodów będzie ziarnista, a surowe jajko nie przetrwa zbyt długo.
Suszone owoce: można użyć suszonych śliwek, suszonych moreli, sułtanek itp.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!