Mrożony nugat (przepis w szczegółach i na wideo)

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
średnie
1 h

W Ptitchef uwielbiamy lody i uwielbiamy nugat, więc kiedy słyszymy o "domowym mrożonym nugacie", jesteśmy naturalnie zachwyceni! Świeżo przygotowane lody idealne na deser lub przekąskę! I nie potrzeba do tego maszynki do lodów! Nie ma więc wymówki, by nie wypróbować tego przepisu ;-) Baw się dobrze, dodając wszelkiego rodzaju orzechy, aby dodać chrupkości topiącym się lodom.


Składniki

12

Beza włoska :

Śmietana :


Materiały

  • Forma do ciasta
  • folia celofanowa
  • termometr

Przygotowanie


  • Mrożony nugat (przepis w szczegółach i na wideo) - Przygotowanie krok 1Umieść cukier i wodę w rondlu i doprowadź do wrzenia. Gdy mieszanina zacznie wrzeć, włóż termometr: syrop powinien osiągnąć temperaturę 115°C.
  • Mrożony nugat (przepis w szczegółach i na wideo) - Przygotowanie krok 2Podczas gdy syrop się podgrzewa, zacznij ubijać białka: powinny zacząć się dobrze pienić. Gdy syrop osiągnie temperaturę 115°C, skrop nim białka, a trzepaczka nadal będzie je ubijać.
  • Mrożony nugat (przepis w szczegółach i na wideo) - Przygotowanie krok 3Następnie ubijaj z dużą prędkością. Beza będzie gotowa, gdy znajdująca się w niej miska nie będzie już gorąca. Może to zająć około dziesięciu minut.
  • Mrożony nugat (przepis w szczegółach i na wideo) - Przygotowanie krok 4W międzyczasie umieść migdały, orzechy laskowe i pistacje w rozdrabniaczu i zmiażdż. Odstawić na bok.
  • Mrożony nugat (przepis w szczegółach i na wideo) - Przygotowanie krok 5Ubij zimną śmietanę, aż utworzy sztywną bitą śmietanę.
  • Mrożony nugat (przepis w szczegółach i na wideo) - Przygotowanie krok 6W dużej misce wymieszaj bitą śmietanę z włoską bezą, wykonując okrągłe ruchy, aby unieść masę i nie "zmiażdżyć" jej.
  • Mrożony nugat (przepis w szczegółach i na wideo) - Przygotowanie krok 7Dodaj miód, suszone owoce i pokruszone nasiona. Dobrze wymieszać.
  • Mrożony nugat (przepis w szczegółach i na wideo) - Przygotowanie krok 8Wlać masę do tortownicy wyłożonej folią celofanową. Wygładź wierzch i zamrażaj przez co najmniej 4 godziny.
  • Mrożony nugat (przepis w szczegółach i na wideo) - Przygotowanie krok 9Wyjmij nugat z formy i usuń folię spożywczą.
  • Mrożony nugat (przepis w szczegółach i na wideo) - Przygotowanie krok 10Teraz mrożony nugat jest gotowy!

Obserwacje

Beza włoska: jest niezbędna do uzyskania odpowiedniej tekstury. Jeśli zrobisz zwykłą bezę, tekstura lodów będzie ziarnista, a surowe jajko nie przetrwa zbyt długo.
Suszone owoce: można użyć suszonych śliwek, suszonych moreli, sułtanek itp.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+