Bûche de crêpes z białą czekoladą i malinami
zagłosuj teraz
Lubisz naleśniki i Boże Narodzenie? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny deser ;-) Ten prosty i oryginalny przepis krok po kroku to idealny sposób na zakończenie świątecznego posiłku! Baw się zmieniając smaki dżemu i ganache, aby urozmaicić przyjemność :-)
Składniki
10
Naleśniki :
Szacowany koszt: 6.6Euros€ (0.66€/porcja)
Materiały
- Urządzenie do robienia naleśników
- Forma do ciasta
- Torebka na ciasto
Przygotowanie
Czas przygotowania3 h
Gotowania30 min
Naleśniki:
Wymieszaj mąkę i sól w misce. Uformować zagłębienie i dodać jajka. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy i olej. Jeśli mieszanina jest zbyt trudna do wymieszania, nie wahaj się dodać trochę mleka. Następnie dodawaj mleko po trochu, cały czas mieszając. Gdy całe mleko zostanie wykorzystane, przykryj miskę i odstaw na godzinę.Rozgrzać patelnię do naleśników i posmarować ją odrobiną oleju za pomocą ręcznika papierowego. Wlać chochlę ciasta i smażyć przez 1 minutę, a następnie odwrócić naleśnik. Gotuj przez 1 minutę, a następnie zdejmij z ognia.
Kontynuuj poprzedni krok, aż skończy się ciasto i voila, naleśniki są gotowe. Do zrobienia naleśnika potrzebna jest parzysta liczba sztuk.Umieść 2 naleśniki obok siebie, lekko je nakładając. Rozsmarować cienką warstwę dżemu malinowego na wierzchu.
Zwiń naleśniki razem. Następnie ponownie posmarować dżemem 2 naleśniki obok siebie. Przed zwinięciem naleśników połóż 2 pierwsze naleśniki na wierzchu, a następnie zwiń wokół nich naleśniki, które przed chwilą posmarowałeś dżemem.
Powtarzaj tę czynność, aż skończą się naleśniki. Przed posmarowaniem naleśników dżemem należy zwrócić uwagę na to, aby ich grubość była równomierna.
Przytnij brzegi naleśnika do rozmiaru formy, a następnie zawiń go w folię spożywczą. Umieść w formie i schładzaj przez 3 godziny.
Podgrzej śmietankę, a gdy się zagotuje, zalej nią białą czekoladę. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji i schłodzić przez kolejne 3 godziny.
Po tym czasie użyj miksera elektrycznego do ubicia ganache z białej czekolady. Powinien dobrze się trzymać razem, ale nadal być stosunkowo lekki.
Rozformuj naleśnik i umieść go na talerzu do serwowania. Za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj ją ganache z białej czekolady. Wykończ dekorację różowymi perełkami cukrowymi.
Naleśnik jest już gotowy!
Obserwacje
Dżem malinowy: można go zastąpić dowolnym innym dżemem, pastą do smarowania, lemon curd itp.
Ganache z białej czekolady: podobnie jak w przypadku dżemu, można użyć innego ganache lub kremu do polukrowania.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!