Naleśnik z białą czekoladą i malinami
zagłosuj teraz
Lubisz naleśniki i Boże Narodzenie? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny deser ;-) Ten prosty i oryginalny przepis krok po kroku to idealny sposób na zakończenie świątecznego posiłku! Baw się zmieniając smaki dżemu i ganache, aby urozmaicić przyjemność :-)
Składniki
10
Naleśniki :
Szacowany koszt: 6.6Euros€ (0.66€/porcja)
Materiały
- Urządzenie do robienia naleśników
- Forma do ciasta
- Torebka na ciasto
Przygotowanie
Czas przygotowania3 h
Gotowania30 min
- Naleśniki:
Wymieszaj mąkę i sól w misce. Uformować zagłębienie i dodać jajka. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy i olej. Jeśli mieszanina jest zbyt trudna do wymieszania, nie wahaj się dodać trochę mleka. Następnie dodawaj mleko po trochu, cały czas mieszając. Gdy całe mleko zostanie wykorzystane, przykryj miskę i odstaw na godzinę. - Rozgrzać patelnię do naleśników i posmarować ją odrobiną oleju za pomocą ręcznika papierowego. Wlać chochlę ciasta i smażyć przez 1 minutę, a następnie odwrócić naleśnik. Gotuj przez 1 minutę, a następnie zdejmij z ognia.
Kontynuuj poprzedni krok, aż skończy się ciasto i voila, naleśniki są gotowe. Do zrobienia naleśnika potrzebna jest parzysta liczba sztuk. - Umieść 2 naleśniki obok siebie, lekko je nakładając. Rozsmarować cienką warstwę dżemu malinowego na wierzchu.
- Zwiń naleśniki razem. Następnie ponownie posmarować dżemem 2 naleśniki obok siebie. Przed zwinięciem naleśników połóż 2 pierwsze naleśniki na wierzchu, a następnie zwiń wokół nich naleśniki, które przed chwilą posmarowałeś dżemem.
- Powtarzaj tę czynność, aż skończą się naleśniki. Przed posmarowaniem naleśników dżemem należy zwrócić uwagę na to, aby ich grubość była równomierna.
- Przytnij brzegi naleśnika do rozmiaru formy, a następnie zawiń go w folię spożywczą. Umieść w formie i schładzaj przez 3 godziny.
- Podgrzej śmietankę, a gdy się zagotuje, zalej nią białą czekoladę. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji i schłodzić przez kolejne 3 godziny.
- Po tym czasie użyj miksera elektrycznego do ubicia ganache z białej czekolady. Powinien dobrze się trzymać razem, ale nadal być stosunkowo lekki.
- Rozformuj naleśnik i umieść go na talerzu do serwowania. Za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj ją ganache z białej czekolady. Wykończ dekorację różowymi perełkami cukrowymi.
- Naleśnik jest już gotowy!
Obserwacje
Dżem malinowy: można go zastąpić dowolnym innym dżemem, pastą do smarowania, lemon curd itp.
Ganache z białej czekolady: podobnie jak w przypadku dżemu, można użyć innego ganache lub kremu do polukrowania.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!