Niezwykle kremowe ciasto flan

zagłosuj teraz
Niezwykle kremowe ciasto flan
Desser
6 porcji
średnie
4 h 55 m

Niezbędne ciasto flan, zarówno gęste, jak i bardzo kremowe. Sekret? Dodanie odrobiny płynnej śmietany przed pieczeniem.


Składniki

6
Szacowany koszt: 2.71 (0.45€/porcja)

Materiały

  • 1 forma do pieczenia o średnicy 16 cm
  • papier do pieczenia
  • Maryse
  • Piekarnik

Opcjonalnie :

  • Tłuszcz w sprayu

Podobne przepisy

Ciasto kanapkowe, świeże ciasto na aperitif


Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania4 h
Gotowania35 min
  • Umieść arkusz papieru do pieczenia na dnie tortownicy.
    Spryskaj brzegi formy tłuszczem lub masłem.
  • Wytnij krążek ciasta, aby pasował do średnicy formy.
    Umieść krążek na dnie formy.
  • Wytnij paski o szerokości 6 cm z pozostałego ciasta kruchego i umieść je na krawędziach formy w kontakcie z krążkiem ciasta na dnie.
    Upewnij się, że pasek dobrze przylega do dna. Jeśli pasek nie obejmie całej formy, nie panikuj, możesz złożyć paski i nałożyć je na siebie, aby objąć całą formę.

    Po wyłożeniu formy kruchym ciastem, włóż ją do zamrażarki.
  • W rondelku podgrzej mleko z wanilią na średnim ogniu, aż się zagotuje, regularnie mieszając drewnianą łyżką, aby mleko się nie przypaliło.
  • Wymieszaj jajka i cukier w misce, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
  • Wyjąć laskę wanilii i wlać gorące mleko do poprzedniej mieszanki, a następnie włożyć ją z powrotem do rondla. Pozostawić na ogniu do zgęstnienia, nie przerywając ubijania, a następnie odstawić do ostygnięcia.
  • Wlać płynną śmietanę do kremu i dobrze ubić. Wyjmij formę wyłożoną ciastem z zamrażarki i wlej krem flan, wygładzając go za pomocą miksera.
  • Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C, a następnie przez 5 minut w temperaturze 230°C.

    Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.

Obserwacje

Jakie ciasto na flan pâtissier?
W tym przepisie używamy ciasta kruchego, ale można również użyć ciasta francuskiego lub kruchego.

Jak przechowywać flan pâtissier?
Można go przechowywać przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Zalecamy umieszczenie go w lodówce, aby przechowywać go dłużej i wyjęcie go co najmniej 30 minut przed podaniem, aby był ładny i kremowy.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+