Niezwykle kremowe ciasto flan

zagłosuj teraz
Niezwykle kremowe ciasto flan
Desser
6 porcji
średnie
4 h 55 m

Niezbędne ciasto flan, zarówno gęste, jak i bardzo kremowe. Sekret? Dodanie odrobiny płynnej śmietany przed pieczeniem.


Składniki

6
Szacowany koszt: 2.71 (0.45€/porcja)

Materiały

  • 1 forma do pieczenia o Å›rednicy 16 cm
  • papier do pieczenia
  • Maryse
  • Piekarnik

Opcjonalnie :

  • TÅ‚uszcz w sprayu

Podobne przepisy

Ciasto guinness, ciasto piwne guinness


Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania4 h
Gotowania35 min
  • Umieść arkusz papieru do pieczenia na dnie tortownicy.
    Spryskaj brzegi formy tłuszczem lub masłem.
  • Wytnij krążek ciasta, aby pasowaÅ‚ do Å›rednicy formy.
    Umieść krążek na dnie formy.
  • Wytnij paski o szerokoÅ›ci 6 cm z pozostaÅ‚ego ciasta kruchego i umieść je na krawÄ™dziach formy w kontakcie z krążkiem ciasta na dnie.
    Upewnij się, że pasek dobrze przylega do dna. Jeśli pasek nie obejmie całej formy, nie panikuj, możesz złożyć paski i nałożyć je na siebie, aby objąć całą formę.

    Po wyłożeniu formy kruchym ciastem, włóż ją do zamrażarki.
  • W rondelku podgrzej mleko z waniliÄ… na Å›rednim ogniu, aż siÄ™ zagotuje, regularnie mieszajÄ…c drewnianÄ… Å‚yżkÄ…, aby mleko siÄ™ nie przypaliÅ‚o.
  • Wymieszaj jajka i cukier w misce, a nastÄ™pnie dodaj mÄ…kÄ™ kukurydzianÄ… i dobrze wymieszaj.
  • Wyjąć laskÄ™ wanilii i wlać gorÄ…ce mleko do poprzedniej mieszanki, a nastÄ™pnie wÅ‚ożyć jÄ… z powrotem do rondla. Pozostawić na ogniu do zgÄ™stnienia, nie przerywajÄ…c ubijania, a nastÄ™pnie odstawić do ostygniÄ™cia.
  • Wlać pÅ‚ynnÄ… Å›mietanÄ™ do kremu i dobrze ubić. Wyjmij formÄ™ wyÅ‚ożonÄ… ciastem z zamrażarki i wlej krem flan, wygÅ‚adzajÄ…c go za pomocÄ… miksera.
  • Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C, a nastÄ™pnie przez 5 minut w temperaturze 230°C.

    Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.

Obserwacje

Jakie ciasto na flan pâtissier?
W tym przepisie używamy ciasta kruchego, ale można również użyć ciasta francuskiego lub kruchego.

Jak przechowywać flan pâtissier?
Można go przechowywać przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Zalecamy umieszczenie go w lodówce, aby przechowywać go dłużej i wyjęcie go co najmniej 30 minut przed podaniem, aby był ładny i kremowy.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+