Niezwykle kremowe ciasto flan
zagłosuj teraz
Niezbędne ciasto flan, zarówno gęste, jak i bardzo kremowe. Sekret? Dodanie odrobiny płynnej śmietany przed pieczeniem.
Składniki
6
Szacowany koszt: 2.71Euros€ (0.45€/porcja)
Materiały
- 1 forma do pieczenia o średnicy 16 cm
- papier do pieczenia
- Maryse
- Piekarnik
Opcjonalnie :
- Tłuszcz w sprayu
Podobne przepisy
Ciasto kanapkowe, świeże ciasto na aperitif
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania4 h
Gotowania35 min
- Umieść arkusz papieru do pieczenia na dnie tortownicy.
Spryskaj brzegi formy tłuszczem lub masłem. - Wytnij krążek ciasta, aby pasował do średnicy formy.
Umieść krążek na dnie formy. - Wytnij paski o szerokości 6 cm z pozostałego ciasta kruchego i umieść je na krawędziach formy w kontakcie z krążkiem ciasta na dnie.
Upewnij się, że pasek dobrze przylega do dna. Jeśli pasek nie obejmie całej formy, nie panikuj, możesz złożyć paski i nałożyć je na siebie, aby objąć całą formę.
Po wyłożeniu formy kruchym ciastem, włóż ją do zamrażarki. - W rondelku podgrzej mleko z wanilią na średnim ogniu, aż się zagotuje, regularnie mieszając drewnianą łyżką, aby mleko się nie przypaliło.
- Wymieszaj jajka i cukier w misce, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
- Wyjąć laskę wanilii i wlać gorące mleko do poprzedniej mieszanki, a następnie włożyć ją z powrotem do rondla. Pozostawić na ogniu do zgęstnienia, nie przerywając ubijania, a następnie odstawić do ostygnięcia.
- Wlać płynną śmietanę do kremu i dobrze ubić. Wyjmij formę wyłożoną ciastem z zamrażarki i wlej krem flan, wygładzając go za pomocą miksera.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C, a następnie przez 5 minut w temperaturze 230°C.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Obserwacje
Jakie ciasto na flan pâtissier?
W tym przepisie używamy ciasta kruchego, ale można również użyć ciasta francuskiego lub kruchego.
Jak przechowywać flan pâtissier?
Można go przechowywać przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Zalecamy umieszczenie go w lodówce, aby przechowywać go dłużej i wyjęcie go co najmniej 30 minut przed podaniem, aby był ładny i kremowy.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!