Pasteis de nata (portugalskie wypieki)

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
średnie
55 min

Kiedy myślimy o Portugalii, trudno nie pomyśleć o słynnych Pasteis de Nata. Ten chrupiący, rozpływający się w ustach specjał zaspokoi Twoje kubki smakowe jako przekąska lub deser. Tradycyjny przepis przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół Ptitchef! Postępuj zgodnie z naszą wersją pisemną i wideo, aby odtworzyć te małe cuda krok po kroku :-)

Składniki

12

Materiały

  • miska na sałatkę
  • 12 foremek do pastéis de nata (lub foremek do muffinek)
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Gotowania15 min
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 1Zwiń ciasto francuskie w rulon i pokrój na 12 równych kawałków.
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 2Wysmaruj masłem foremki do pastéis, a następnie umieść kawałek ciasta francuskiego w każdej z nich (jak pokazano w filmie). Dociśnij palcami, aby równomiernie rozprowadzić ciasto w foremce. Odstaw na bok.
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 3Podgrzej 150 ml mleka ze skórką z cytryny. Wymieszaj mąkę z pozostałym mlekiem (100 ml). Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj mieszankę mleka i mąki, stale mieszając trzepaczką. Mieszanina powinna zgęstnieć w ciągu kilku minut.
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 4Przelej mieszaninę przez sito, aby usunąć skórkę z cytryny i ewentualne grudki.
    Podgrzej wodę i cukier w rondelku.
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 5Gdy mieszanka zacznie wrzeć, gotuj przez 4 minuty. Następnie, powoli wlewaj syrop do śmietany, cały czas mieszając. Pozostaw do ostygnięcia na kilka minut.
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 6Na koniec dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Wlej tę mieszankę do każdej foremki z ciasta francuskiego, nie napełniając ich aż do krawędzi.
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 7Piec przez 15 minut w temperaturze 230°C.
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 8I to wszystko, pastéis de nata są gotowe! Nie wahaj się posypać ich mielonym cynamonem przed delektowaniem się nimi, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Obserwacje

Foremki: jeśli ich nie masz, użyj foremek do muffinek.

Cytryna: nie musisz używać cytryny, ponieważ opinie na ten temat w Portugalii są różne.

Cynamon: możesz dodać laskę cynamonu, aby zaparzyć ją w mleku razem ze skórką z cytryny.

Ciasto francuskie: można po prostu wyciąć kółka z ciasta francuskiego, aby umieścić je w foremkach.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: