Pasteis de nata (portugalskie wypieki)
zagłosuj teraz
Kiedy myślimy o Portugalii, trudno nie pomyśleć o słynnych Pasteis de Nata. Ten chrupiący, rozpływający się w ustach specjał zaspokoi Twoje kubki smakowe jako przekąska lub deser. Tradycyjny przepis przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół Ptitchef! Postępuj zgodnie z naszą wersją pisemną i wideo, aby odtworzyć te małe cuda krok po kroku :-)
Składniki
12
Szacowany koszt: 1.71Euros€ (0.14€/porcja)
Materiały
- miska na sałatkę
- 12 foremek do pastéis de nata (lub foremek do muffinek)
- piekarnik
Przygotowanie
Czas przygotowania40 min
Gotowania15 min
Zwiń ciasto francuskie w rulon i pokrój na 12 równych kawałków.
Wysmaruj masłem foremki do pastéis, a następnie umieść kawałek ciasta francuskiego w każdej z nich (jak pokazano w filmie). Dociśnij palcami, aby równomiernie rozprowadzić ciasto w foremce. Odstaw na bok.
Podgrzej 150 ml mleka ze skórką z cytryny. Wymieszaj mąkę z pozostałym mlekiem (100 ml). Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj mieszankę mleka i mąki, stale mieszając trzepaczką. Mieszanina powinna zgęstnieć w ciągu kilku minut.
Przelej mieszaninę przez sito, aby usunąć skórkę z cytryny i ewentualne grudki.
Podgrzej wodę i cukier w rondelku.Gdy mieszanka zacznie wrzeć, gotuj przez 4 minuty. Następnie, powoli wlewaj syrop do śmietany, cały czas mieszając. Pozostaw do ostygnięcia na kilka minut.
Na koniec dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Wlej tę mieszankę do każdej foremki z ciasta francuskiego, nie napełniając ich aż do krawędzi.
Piec przez 15 minut w temperaturze 230°C.
I to wszystko, pastéis de nata są gotowe! Nie wahaj się posypać ich mielonym cynamonem przed delektowaniem się nimi, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Obserwacje
Foremki: jeśli ich nie masz, użyj foremek do muffinek.
Cytryna: nie musisz używać cytryny, ponieważ opinie na ten temat w Portugalii są różne.
Cynamon: możesz dodać laskę cynamonu, aby zaparzyć ją w mleku razem ze skórką z cytryny.
Ciasto francuskie: można po prostu wyciąć kółka z ciasta francuskiego, aby umieścić je w foremkach.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!