Pasteis de nata (portugalskie wypieki)

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
średnie
55 min

Kiedy myślimy o Portugalii, trudno nie pomyśleć o słynnych Pasteis de Nata. Ten chrupiący, rozpływający się w ustach specjał zaspokoi Twoje kubki smakowe jako przekąska lub deser. Tradycyjny przepis przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół Ptitchef! Postępuj zgodnie z naszą wersją pisemną i wideo, aby odtworzyć te małe cuda krok po kroku :-)


Składniki

12
Szacowany koszt: 1.71 (0.14€/porcja)

Materiały

  • miska na sałatkę
  • 12 foremek do pastéis de nata (lub foremek do muffinek)
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Gotowania15 min

  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 1Zwiń ciasto francuskie i pokrój na 12 równych kawałków.
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 2Wysmaruj masłem foremki do makaronu i umieść kawałek ciasta francuskiego w każdej z nich (jak pokazano na filmie). Dociśnij palcami, aby rozprowadzić ciasto po całej formie. Odstawić na bok.
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 3Podgrzać 150 ml mleka ze skórką z cytryny. Wymieszać mąkę z resztą mleka (100 ml). Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj mieszankę mleka i mąki i stale mieszaj trzepaczką. Mieszanina powinna zgęstnieć w ciągu kilku minut.
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 4Przelać mieszaninę przez sito, aby usunąć skórkę z cytryny i wszelkie grudki.
    Podgrzej wodę i cukier w rondelku.
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 5Gotować przez 4 minuty. Następnie skropić syropem śmietanę, cały czas mieszając. Pozostawić do ostygnięcia na kilka minut.
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 6Na koniec dodać żółtko i dobrze wymieszać. Wlać mieszaninę do każdej formy z ciemnego ciasta francuskiego, nie sięgając aż do krawędzi.
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 7Piec przez 15 minut w temperaturze 230°C.
  • Pasteis de Nata (portugalskie wypieki) - Przygotowanie krok 8I to wszystko, pastéis de nata są gotowe, więc nie wahaj się posypać ich mielonym cynamonem przed delektowaniem się nimi na ciepło lub na zimno.

Obserwacje

Foremki: jeśli ich nie masz, użyj foremek do muffinek.

Cytryna : nie musisz używać cytryny, ponieważ opinie na ten temat w Portugalii są różne.

Cynamon: możesz dodać laskę cynamonu, aby zaparzyć ją w mleku razem ze skórką z cytryny.

Ciasto francuskie: można po prostu wyciąć kółka z ciasta francuskiego, aby umieścić je w foremkach.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+