Pasteis de nata (portugalskie wypieki)
zagłosuj teraz
Kiedy myślimy o Portugalii, trudno nie pomyśleć o słynnych Pasteis de Nata. Ten chrupiący, rozpływający się w ustach specjał zaspokoi Twoje kubki smakowe jako przekąska lub deser. Tradycyjny przepis przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół Ptitchef! Postępuj zgodnie z naszą wersją pisemną i wideo, aby odtworzyć te małe cuda krok po kroku :-)
Składniki
12
Szacowany koszt: 1.71Euros€ (0.14€/porcja)
Materiały
- miska na sałatkę
- 12 foremek do pastéis de nata (lub foremek do muffinek)
- piekarnik
Przygotowanie
Czas przygotowania40 min
Gotowania15 min
- Zwiń ciasto francuskie i pokrój na 12 równych kawałków.
- Wysmaruj masłem foremki do makaronu i umieść kawałek ciasta francuskiego w każdej z nich (jak pokazano na filmie). Dociśnij palcami, aby rozprowadzić ciasto po całej formie. Odstawić na bok.
- Podgrzać 150 ml mleka ze skórką z cytryny. Wymieszać mąkę z resztą mleka (100 ml). Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj mieszankę mleka i mąki i stale mieszaj trzepaczką. Mieszanina powinna zgęstnieć w ciągu kilku minut.
- Przelać mieszaninę przez sito, aby usunąć skórkę z cytryny i wszelkie grudki.
Podgrzej wodę i cukier w rondelku. - Gotować przez 4 minuty. Następnie skropić syropem śmietanę, cały czas mieszając. Pozostawić do ostygnięcia na kilka minut.
- Na koniec dodać żółtko i dobrze wymieszać. Wlać mieszaninę do każdej formy z ciemnego ciasta francuskiego, nie sięgając aż do krawędzi.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 230°C.
- I to wszystko, pastéis de nata są gotowe, więc nie wahaj się posypać ich mielonym cynamonem przed delektowaniem się nimi na ciepło lub na zimno.
Obserwacje
Foremki: jeśli ich nie masz, użyj foremek do muffinek.
Cytryna : nie musisz używać cytryny, ponieważ opinie na ten temat w Portugalii są różne.
Cynamon: możesz dodać laskę cynamonu, aby zaparzyć ją w mleku razem ze skórką z cytryny.
Ciasto francuskie: można po prostu wyciąć kółka z ciasta francuskiego, aby umieścić je w foremkach.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!