Przepis na saint honoré wyjaśniony krok po kroku w wideo

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
trudne
2 h 50 m

Na liście francuskich wypieków, których uwielbiamy próbować, Saint Honoré zajmuje szczególne miejsce! Ciasto parzone, słynny krem Chiboust, karmel... To idealne zakończenie każdego posiłku! Dziś dajemy ci szansę na samodzielne przygotowanie tego wspaniałego dania! Krok po kroku przeprowadzimy Cię przez proces przygotowania tego wspaniałego ciasta. Ciasto parzone, krem, włoska beza, karmel... To wszystko! Dzięki naszym instrukcjom krok po kroku, zilustrowanym zdjęciami i naszym filmem objaśniającym, będziesz mieć wszystko, czego potrzebujesz, aby odnieść sukces z tym słynnym deserem! Wszystko zależy od Ciebie ;-)


Składniki

10

Na spód :

Na ciasto parzone :

Śmietana chiboust:

Karmel :

Szacowany koszt: 5.98 (0.6€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania50 min


Obserwacje

Gotowanie: kapusta pęcznieje w miarę odparowywania wody podczas gotowania. Zamknięcie drzwiczek piekarnika pod koniec gotowania pozwala na powolne ulatnianie się wilgoci. Jeśli od razu wyjmiesz ciasto z piekarnika, z pewnością się przewróci!
Unikaj przypalania kremu: używaj trzepaczki zamiast drewnianej łyżki, aby uniknąć wypadków.
Beza: najlepiej używać białek w temperaturze pokojowej, ponieważ lepiej rosną. Najlepiej oddzielić białka od żółtek dzień wcześniej i pozostawić białka poza lodówką w szczelnej puszce, aż będą gotowe do użycia. W przypadku bezy, w przeciwieństwie do bitej śmietany, lepiej jest ubić za dużo niż za mało. Bądź cierpliwy, ponieważ jeśli nie ubijesz bezy wystarczająco mocno, nie osiągnie ona pożądanej konsystencji.
Krem Chiboust: jest to nazwa kremu używanego w Saint Honoré, mieszanka kremu cukierniczego i włoskiej bezy. Jeśli włoska beza nie miesza się wystarczająco dobrze z crème pâtissière, użyj trzepaczki i delikatnie wymieszaj.
Karmel: użycie syropu glukozowego ustabilizuje karmel, dzięki czemu będzie chrupiący, ale nie twardy ani kruchy.
Przechowywanie: maksymalnie 48 godzin. Krem Chiboust nie jest zbyt stabilny i nie przechowuje się dobrze przez dłuższy czas. Karmel również się topi.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+