Przegrzebki: świąteczne skarby w złotej cenie? Powiemy Ci więcej!
Delikatne, aromatyczne mięso, często spożywane przy specjalnych okazjach. Czy przegrzebki nadal są pożądanym przysmakiem na świątecznych talerzach? To dobre pytanie. Według Planetoscope , w grudniu i styczniu konsumpcja przegrzebków stanowi około 30-40% całkowitej rocznej konsumpcji. Oznacza to, że w okresie świątecznym konsumuje się około 13 500 do 18 000 ton, przy czym szczyt popytu przypada na okres przed Bożym Narodzeniem i Nowym Rokiem. Ich wysokie ceny zwykle odstraszają konsumentów, którzy wolą wybierać bardziej przystępne cenowo alternatywy. Jednocześnie są one często wygórowane, biorąc pod uwagę ilość używaną do przystawek lub aperitifów. Za świeże, niełuskane muszle trzeba zapłacić od 15 do 30 euro. W pewnym sensie ceny te wyjaśniają niewielki brak zainteresowania konsumentów tym skorupiakiem...
Przekonujące zamienniki
Ze względu na wysokie ceny i dywersyfikację wyboru żywności w okresie świątecznym, niektórzy konsumenci wybierają obecnie inne produkty na świąteczne posiłki. Szacuje się, że do 2023 r. konsumpcja ostryg we Francji w okresie świątecznym wyniesie 25 000 ton (około 10% całkowitej rocznej konsumpcji ostryg). Jednym z ulubionych substytutów przegrzebków są przegrzebki. Są one mniejsze, jędrniejsze i czasami mają mocniejszy smak. Jedyną różnicą jest cena: przegrzebki są znacznie tańsze i mogą być warte wysiłku, aby odciążyć świąteczny budżet. Zwłaszcza jeśli chodzi o menu, istnieją przepisy, w których smak przegrzebków nie jest centralny.
Oto kilka pomysłów na przepisy dla miłośników przegrzebków:
1. Chrupiące przegrzebki
Ten przepis łączy w sobie delikatność przegrzebków ze słodyczą porów. Aby było jeszcze bardziej świątecznie i chrupiąco, zawinięto je w arkusze ciasta ceglastego, tworząc lekki i pyszny aperitif. Łatwy w przygotowaniu, ten pomysł z pewnością będzie hitem na Boże Narodzenie, Nowy Rok lub inne świąteczne okazje. Proste danie, ale dodające odrobinę elegancji i wyrafinowania na Twoim stole!
2. Risotto z przegrzebków z szafranem
W tym przepisie przegrzebki są sublimowane w domowym risotto, delikatnie aromatyzowanym szafranem. Idealne na Boże Narodzenie, Nowy Rok lub każdą inną świąteczną okazję, to danie jest godne specjalnych okazji. Łatwe w przygotowaniu dzięki naszym szczegółowym instrukcjom, zachwyci gości bez stresu i komplikacji!
3. Makaron z przegrzebkami
Jeśli masz przegrzebki i chcesz je wykorzystać w smacznym daniu z makaronem, ten przepis jest dla Ciebie! Owoce morza zwykle bardzo dobrze komponują się z makaronem, ale nie ma lepszego dania na romantyczną kolację lub zaimponowanie gościom.