Risotto z przegrzebków z szafranem

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
średnie
50 min

Nie masz ochoty na mięso w tym sezonie świątecznym? Wybierz przegrzebki! Ułożone w domowym risotto i doprawione szafranem, nie będziesz w stanie oprzeć się temu przepisowi na Boże Narodzenie, Sylwestra lub jakąkolwiek inną okazję :-) Jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, a będzie jeszcze łatwiejszy, jeśli będziesz postępować zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku :-)

Składniki

2

Materiały

  • 2 rondle
  • 1 patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania45 min
  • Risotto z przegrzebków z szafranem - Przygotowanie krok 1Zagotuj wodę z kostką rosołową.
    W innym rondlu podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj ryż i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora oraz szafran.
  • Risotto z przegrzebków z szafranem - Przygotowanie krok 2Wymieszaj, a następnie dodaj trochę bulionu. Ponownie zamieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę.
  • Risotto z przegrzebków z szafranem - Przygotowanie krok 3Dodaj ponownie trochę bulionu i gotuj po wymieszaniu. Kontynuuj, aż nie będzie już bulionu.
  • Risotto z przegrzebków z szafranem - Przygotowanie krok 4Na koniec dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
  • Risotto z przegrzebków z szafranem - Przygotowanie krok 5Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż przegrzebki na złoty kolor. Dodaj posiekany szczypiorek, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  • Risotto z przegrzebków z szafranem - Przygotowanie krok 6Ułóż szafranowe risotto na talerzu, pozostawiając wgłębienie w środku. Dodać kilka grillowanych przegrzebków i 2 gałązki szczypiorku do dekoracji.
  • Risotto z przegrzebków z szafranem - Przygotowanie krok 7A teraz risotto z przegrzebkami jest gotowe!
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: