Risotto z przegrzebków z szafranem
zagłosuj teraz
Nie masz ochoty na mięso w tym sezonie świątecznym? Wybierz przegrzebki! Ułożone w domowym risotto i doprawione szafranem, nie będziesz w stanie oprzeć się temu przepisowi na Boże Narodzenie, Sylwestra lub jakąkolwiek inną okazję :-) Jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, a będzie jeszcze łatwiejszy, jeśli będziesz postępować zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku :-)
Składniki
2
Szacowany koszt: 8.6Euros€ (4.3€/porcja)
Materiały
- 2 rondle
- 1 patelnia
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania45 min
Zagotuj wodę z kostką rosołową.
W innym rondlu podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj ryż i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora oraz szafran.Wymieszaj, a następnie dodaj trochę bulionu. Ponownie zamieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę.
Dodaj ponownie trochę bulionu i gotuj po wymieszaniu. Kontynuuj, aż nie będzie już bulionu.
Na koniec dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż przegrzebki na złoty kolor. Dodaj posiekany szczypiorek, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Ułóż szafranowe risotto na talerzu, pozostawiając wgłębienie w środku. Dodać kilka grillowanych przegrzebków i 2 gałązki szczypiorku do dekoracji.
A teraz risotto z przegrzebkami jest gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!