Risotto z przegrzebków z szafranem
zagłosuj teraz
Nie masz ochoty na mięso w tym sezonie świątecznym? Wybierz przegrzebki! Ułożone w domowym risotto i doprawione szafranem, nie będziesz w stanie oprzeć się temu przepisowi na Boże Narodzenie, Sylwestra lub jakąkolwiek inną okazję :-) Jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, a będzie jeszcze łatwiejszy, jeśli będziesz postępować zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku :-)
Składniki
2
Szacowany koszt: 8.6Euros€ (4.3€/porcja)
Materiały
- 2 rondle
- 1 patelnia
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania45 min
- Zagotuj wodę z kostką rosołową.
W innym rondlu podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj ryż i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora oraz szafran. - Wymieszaj, a następnie dodaj trochę bulionu. Ponownie zamieszać i gotować na średnim ogniu, aż ryż wypije całą wodę.
- Dodaj trochę więcej wywaru i ponownie gotuj, mieszając. Kontynuować do wyczerpania wywaru.
- Na koniec dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć przegrzebki na złoty kolor. Dodać posiekany szczypiorek i doprawić solą i pieprzem.
- Ułóż szafranowe risotto na talerzu, pozostawiając wgłębienie w środku. Dodać kilka grillowanych przegrzebków i 2 gałązki szczypiorku do dekoracji.
- A teraz risotto z przegrzebkami jest gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!