Pyszny sernik bez ciasta, który jest bardzo łatwy do zrobienia!
Znasz naszą miłość do serników wszelkiego rodzaju, prawda? :-) Cóż, dzisiaj zajmiemy się super prostą wersją tego nowojorskiego deseru, ponieważ po prostu nie ma ciasta! Wszystko, co musisz zrobić, to upiec masę serową, która sama utworzy lekką złotą skórkę wokół ciasta, tworząc ultra-wyśmienitą słodką przerwę ;-) Gwarantujemy, że nie będziesz w stanie mu się oprzeć!
Składniki
Materiały
- Forma na zawiasach o średnicy 18 cm
- Mikser elektryczny
Przygotowanie
- Ubij serek śmietankowy w temperaturze pokojowej z cukrem za pomocą miksera elektrycznego. Można również użyć trzepaczki.
- Dodaj jajka, wanilię i cytrynę i ponownie dobrze wymieszaj.
- Na koniec wmieszaj mąkę, aby uzyskać gładkie ciasto.
- Wlej ciasto do wyłożonej i natłuszczonej tortownicy.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
Wbić szpikulec, aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone i w razie potrzeby nieco je przedłużyć. - Wyjąć sernik z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na około 4 godziny, najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce, przed wyjęciem z formy i podaniem!
Obserwacje
Jakiego serka śmietankowego powinienem użyć?
Do tego sernika należy użyć serka śmietankowego, takiego jak Philadelphia lub Saint Morêt.
Jak przechowywać sernik bez ciasta?
Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku lub zawinięty w folię spożywczą do 5 dni.
Czy mogę zamrozić sernik?
Możesz zamrozić ten sernik bez żadnych obaw.
Jaki aromat powinienem dodać do sernika?
Możesz dodać wybrany przez siebie aromat: ekstrakt waniliowy, kwiat pomarańczy, aromat kawowy... Wszystko jest możliwe!
Co dodać do sernika?
Możesz dodać wiórki czekoladowe lub nawet świeże owoce, takie jak maliny.
Czy ten sernik może być bezglutenowy?
Tak, wystarczy zastąpić mąkę mąką kukurydzianą.
Jaka jest najlepsza polewa do bezglutenowego sernika?
Nie wahaj się dodać na wierzch coulis z czerwonych lub egzotycznych owoców lub na przykład karmelu.