Rustykalna tarta z brzoskwiniami i rozmarynem

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
1 h 45 m

Nie masz formy do tarty? Nie ma problemu, rezultat będzie tym ładniejszy, jeśli nie wręcz "rustykalny" ;-) Tutaj połączyliśmy sezonowe brzoskwinie z rozmarynem i kremem migdałowym. Krótko mówiąc, wspaniały przepis na wyjątkowo owocowy deser dla smakoszy. Pozwól nam go wypróbować, postępując zgodnie z naszymi szczegółowymi instrukcjami poniżej ↓


Składniki

6

Ciasto :

Krem migdałowy :

Szacowany koszt: 4.55 (0.76€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania50 min
Gotowania35 min

  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i rozmarynem - Przygotowanie krok 1Przygotować ciasto:
    Umieść mąkę, cukier, sól i posiekane masło w misce robota kuchennego. Wymieszać za pomocą ostrza robota kuchennego.
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i rozmarynem - Przygotowanie krok 2Gdy masło będzie dobrze wymieszane, dodaj wodę i kontynuuj mieszanie, aż dobrze się połączy.
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i rozmarynem - Przygotowanie krok 3Uformuj ciasto w kulę ręcznie i rozłóż między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Schładzać przez 20 minut.
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i rozmarynem - Przygotowanie krok 4Przygotować krem migdałowy:
    Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkiem. Na koniec dodać sproszkowane migdały i wymieszać. Odcedzić i schłodzić przez 30 minut.
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i rozmarynem - Przygotowanie krok 5Wyjąć ciasto z lodówki i rozsmarować krem migdałowy na środku. Pokroić brzoskwinie na kawałki i posypać kremem.
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i rozmarynem - Przygotowanie krok 6Użyj papieru do pieczenia, aby zawinąć brzegi tarty w kierunku środka. Posyp suszonym rozmarynem i brązowym cukrem.
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i rozmarynem - Przygotowanie krok 7Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35-40 minut.
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i rozmarynem - Przygotowanie krok 8Pozostawić do ostygnięcia i cieszyć się!

Obserwacje

Czy krem migdałowy jest obowiązkowy w tej tartaletce? Nie, ale dzięki niemu tarta zyska migdałowy smak i rozpływającą się w ustach konsystencję!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+