Rustykalna tarta z brzoskwiniami i rozmarynem
zagłosuj teraz
Nie masz formy do tarty? Nie ma problemu, rezultat będzie tym ładniejszy, jeśli nie wręcz "rustykalny" ;-) Tutaj połączyliśmy sezonowe brzoskwinie z rozmarynem i kremem migdałowym. Krótko mówiąc, wspaniały przepis na wyjątkowo owocowy deser dla smakoszy. Pozwól nam go wypróbować, postępując zgodnie z naszymi szczegółowymi instrukcjami poniżej ↓
Składniki
6
Ciasto :
Krem migdałowy :
Szacowany koszt: 4.55Euros€ (0.76€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania50 min
Gotowania35 min
- Przygotować ciasto:
Umieść mąkę, cukier, sól i posiekane masło w misce robota kuchennego. Wymieszać za pomocą ostrza robota kuchennego. - Gdy masło będzie dobrze wymieszane, dodaj wodę i kontynuuj mieszanie, aż dobrze się połączy.
- Uformuj ciasto w kulę ręcznie i rozłóż między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Schładzać przez 20 minut.
- Przygotować krem migdałowy:
Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkiem. Na koniec dodać sproszkowane migdały i wymieszać. Odcedzić i schłodzić przez 30 minut. - Wyjąć ciasto z lodówki i rozsmarować krem migdałowy na środku. Pokroić brzoskwinie na kawałki i posypać kremem.
- Użyj papieru do pieczenia, aby zawinąć brzegi tarty w kierunku środka. Posyp suszonym rozmarynem i brązowym cukrem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35-40 minut.
- Pozostawić do ostygnięcia i cieszyć się!
Obserwacje
Czy krem migdałowy jest obowiązkowy w tej tartaletce? Nie, ale dzięki niemu tarta zyska migdałowy smak i rozpływającą się w ustach konsystencję!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!