Sernik baskijski
Uznany za jeden z najlepszych serników na świecie przez New York Times (nie mniej), odkryjmy sernik baskijski! To super rozpływające się ciasto pochodzi z San Sebastian, skąd wzięła się jego nazwa. Oprócz tego, że jest bardzo łatwy w przygotowaniu, ponieważ nie ma biszkoptowej podstawy, jak inne serniki, jest bardzo lekki w ustach, z odrobiną karmelizowanego smaku, który uwielbiamy! Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku poniżej :-)
Składniki
Materiały
- papier do pieczenia
- Forma o średnicy 18 cm
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (gaz 7). W misce rozbić jajka i dodać cukier. Dobrze wymieszać trzepaczką.
- Dodaj fromage frais i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby użyj miksera lub blendera.
- Dodaj mąkę, śmietanę i wanilię i ponownie wymieszaj.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia.
- Wlać masę do formy i piec przez 1 godzinę w temperaturze 200°C.
- Pozostaw do ostygnięcia na 1 godzinę poza piekarnikiem i co najmniej 5 godzin w lodówce. I voilà, sernik baskijski jest gotowy!
Obserwacje
Jakiego sera powinienem użyć?
Do tego sernika potrzebny jest serek śmietankowy, taki jak Philadelphia, Saint Moret lub inny serek do smarowania.
Jak długo mogę przechowywać sernik baskijski?
Można go przechowywać przez tydzień w lodówce, owinięty w folię spożywczą.
Jakie dodatki mogę dodać do sernika baskijskiego?
Nie wahaj się udekorować sernika baskijskiego na przykład coulis z czerwonych owoców lub karmelem z solonego masła!