Sernik baskijski

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
1 h 10 m

Uznany za jeden z najlepszych serników na świecie przez New York Times (nie mniej), odkryjmy sernik baskijski! To super rozpływające się ciasto pochodzi z San Sebastian, skąd wzięła się jego nazwa. Oprócz tego, że jest bardzo łatwy w przygotowaniu, ponieważ nie ma biszkoptowej podstawy, jak inne serniki, jest bardzo lekki w ustach, z odrobiną karmelizowanego smaku, który uwielbiamy! Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku poniżej :-)


Składniki

6
Szacowany koszt: 5.1 (0.85€/porcja)

Materiały

  • papier do pieczenia
  • Forma o średnicy 18 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania1 h
  • Sernik baskijski - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 200°C (gaz 7). W misce rozbić jajka i dodać cukier. Dobrze wymieszać trzepaczką.
  • Sernik baskijski - Przygotowanie krok 2Dodaj fromage frais i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby użyj miksera lub blendera.
  • Sernik baskijski - Przygotowanie krok 3Dodaj mąkę, śmietanę i wanilię i ponownie wymieszaj.
  • Sernik baskijski - Przygotowanie krok 4Wyłóż formę papierem do pieczenia.
  • Sernik baskijski - Przygotowanie krok 5Wlać masę do formy i piec przez 1 godzinę w temperaturze 200°C.
  • Sernik baskijski - Przygotowanie krok 6Pozostaw do ostygnięcia na 1 godzinę poza piekarnikiem i co najmniej 5 godzin w lodówce. I voilà, sernik baskijski jest gotowy!

Obserwacje

Jakiego sera powinienem użyć?
Do tego sernika potrzebny jest serek śmietankowy, taki jak Philadelphia, Saint Moret lub inny serek do smarowania.

Jak długo mogę przechowywać sernik baskijski?
Można go przechowywać przez tydzień w lodówce, owinięty w folię spożywczą.

Jakie dodatki mogę dodać do sernika baskijskiego?
Nie wahaj się udekorować sernika baskijskiego na przykład coulis z czerwonych owoców lub karmelem z solonego masła!



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+