Sernik nowojorski

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
łatwe
1 h 10 m

Spróbuj prawdziwego sernika, jak w Nowym Jorku! W każdym razie jesteśmy pewni, że nie będziesz w stanie mu się oprzeć!

Składniki

12

Na bazę :

Do nadzienia :

Materiały

  • Tortownica o średnicy 20 cm
  • Papier do pieczenia
  • Rozdrabniacz (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania40 min
  • Sernik nowojorski - Przygotowanie krok 1Pokruszyć herbatniki za pomocą tłuczka lub rozdrabniacza. Roztopić masło i dodać do pokruszonych herbatników. Dobrze wymieszać.
  • Sernik nowojorski - Przygotowanie krok 2Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Wysmarować boki formy masłem i wlać mieszankę herbatników i masła. Dobrze wciśnij masę w dno i boki formy, używając łyżki. Schłodzić, aż będzie gotowe do użycia.
  • Sernik nowojorski - Przygotowanie krok 3Umieść ser śmietankowy i cukry w misce i ubij trzepaczką, aby spulchnić ser.
  • Sernik nowojorski - Przygotowanie krok 4Następnie dodaj jajka i mąkę i dobrze wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
  • Sernik nowojorski - Przygotowanie krok 5Na koniec dodaj śmietanę.
    Wyjąć formę z lodówki i wlać masę.
  • Sernik nowojorski - Przygotowanie krok 6Piec przez 40 minut w temperaturze 190°C.
    Pozostawić do ostygnięcia po upieczeniu, a następnie pozostawić w lodówce na kilka godzin, aby zapewnić idealne odklejenie od formy!
  • Sernik nowojorski - Przygotowanie krok 7Sernik nowojorski jest już gotowy!

Obserwacje

Serek śmietankowy: jest to główny składnik tego przepisu i można go zastąpić ricottą. Preferowany jest Philadelphia, ale St Morêt lub jakikolwiek inny ser śmietankowy też się nada.

Baza biszkoptowa: tutaj używamy petits-beurre, ale możesz użyć speculoos, palets bretons lub innych biszkoptów. Można również użyć ciasta kruchego.

Dla stylu nowojorskiego: szczególną cechą sernika nowojorskiego jest dodatek płynnej śmietany, która niekoniecznie występuje we wszystkich przepisach na sernik (których jest wiele na całym świecie).

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: