Szybkie i łatwe tartaletki z malinami
zagłosuj teraz
Tarty malinowe zazwyczaj przyciągają nasz wzrok w witrynie cukierni. Lubimy je tak bardzo, że postanowiliśmy zrobić je w domu! Przekonasz się, że dzięki temu prostemu przepisowi będziesz miał czego zazdrościć najlepszym cukiernikom ;-) Chrupiące kruche ciasto, kremowy krem o delikatnym smaku wanilii, zwieńczony świeżymi, pachnącymi malinami. Prawdziwa uczta dla oczu i kubków smakowych!
Składniki
4
Krem do ciasta :
Szacowany koszt: 4.45Euros€ (1.11€/porcja)
Materiały
- Formy do tarty
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania20 min
- Krem do ciasta:
Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z przepołowioną laską wanilii. W międzyczasie umieścić żółtka w misce i dodać cukier. Energicznie ubijać, aż masa zbieleje.
Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. - Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek z cukrem i imbirem. Następnie umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu.
- Stale mieszaj drewnianą łyżką, aż mieszanina osiągnie pożądaną konsystencję. Ten etap zajmuje około 10 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia, przykrywając folią spożywczą bezpośrednio przed kremem, aby zapobiec tworzeniu się skórki.
- Rozwałkuj kruche ciasto i za pomocą miski wytnij 4 kółka.
- Wyłożyć masłem foremki do tartaletek i nakłuć spód widelcem. Schłodzić przez 30 minut, a następnie piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Gdy foremki do tarty i krem do ciasta będą zimne, nałóż obfitą warstwę kremu na każdą foremkę.
- Ułóż maliny w atrakcyjny sposób na każdej tartaletce, a następnie posyp cukrem pudrem.
- A teraz tarty są gotowe!
Obserwacje
Wybór malin: Do tarty najlepiej użyć świeżych malin. Jeśli masz tylko mrożone maliny, użyj polewy na bazie dżemu zamiast cukru pudru, aby zachować ich świeżość.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!