Szybkie i łatwe tartaletki z malinami

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
łatwe
1 h 50 m

Tarty malinowe zazwyczaj przyciągają nasz wzrok w witrynie cukierni. Lubimy je tak bardzo, że postanowiliśmy zrobić je w domu! Przekonasz się, że dzięki temu prostemu przepisowi będziesz miał czego zazdrościć najlepszym cukiernikom ;-) Chrupiące kruche ciasto, kremowy krem o delikatnym smaku wanilii, zwieńczony świeżymi, pachnącymi malinami. Prawdziwa uczta dla oczu i kubków smakowych!


Składniki

4

Krem do ciasta :

Szacowany koszt: 4.45 (1.11€/porcja)

Materiały

  • Formy do tarty

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania20 min

  • Szybkie i łatwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 1Krem do ciasta:
    Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z przepołowioną laską wanilii. W międzyczasie umieścić żółtka w misce i dodać cukier. Energicznie ubijać, aż masa zbieleje.
    Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
  • Szybkie i łatwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 2Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek z cukrem i imbirem. Następnie umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu.
  • Szybkie i łatwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 3Stale mieszaj drewnianą łyżką, aż mieszanina osiągnie pożądaną konsystencję. Ten etap zajmuje około 10 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia, przykrywając folią spożywczą bezpośrednio przed kremem, aby zapobiec tworzeniu się skórki.
  • Szybkie i łatwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 4Rozwałkuj kruche ciasto i za pomocą miski wytnij 4 kółka.
  • Szybkie i łatwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 5Wyłożyć masłem foremki do tartaletek i nakłuć spód widelcem. Schłodzić przez 30 minut, a następnie piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Szybkie i łatwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 6Gdy foremki do tarty i krem do ciasta będą zimne, nałóż obfitą warstwę kremu na każdą foremkę.
  • Szybkie i łatwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 7Ułóż maliny w atrakcyjny sposób na każdej tartaletce, a następnie posyp cukrem pudrem.
  • Szybkie i łatwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 8A teraz tarty są gotowe!

Obserwacje

Wybór malin: Do tarty najlepiej użyć świeżych malin. Jeśli masz tylko mrożone maliny, użyj polewy na bazie dżemu zamiast cukru pudru, aby zachować ich świeżość.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+