Tarta morelowa
Masz ochotę na letnią tartę? Czy jest lepszy sposób niż morele :-) Prosty i skuteczny przepis, tak jak lubimy. Slivered migdały są idealnym dodatkiem do tego pięknego, owocowego deseru, aby zakończyć posiłek w dobrym stylu! Jeśli masz ochotę na kawałek tej morelowej tarty w środku zimy, możesz zastąpić świeże owoce innymi w syropie, które można znaleźć w supermarketach. Oczywiście nie zapomnij ich odsączyć, w przeciwnym razie mogą wydzielać zbyt dużo wody i sprawić, że ciasto będzie miękkie.
Składniki
Materiały
- Miska na sałatkę
- Forma do tarty (28 cm)
- Piekarnik
Przygotowanie
W misce wymieszaj jajka, cukier, mąkę, proszek migdałowy, płynną śmietanę, a następnie dodaj roztopione masło.
Rozwiń ciasto kruche i umieść je w formie do tarty. Wlej poprzednią mieszankę.
Umyj i przekrój morele na pół, usuń pestki i ułóż je w formie do tarty.
Posypać płatkami migdałów i piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.
Tarta jest już gotowa!
Obserwacje
Forma: jeśli ciasto jest przemysłowe i chcesz usunąć papier do pieczenia przed włożeniem go do formy, pamiętaj, aby dobrze nasmarować ją olejem lub masłem.
Morele: niektóre owoce wydzielają wodę podczas pieczenia tarty, co może sprawić, że ciasto będzie miękkie. Dotyczy to w szczególności moreli. W takim przypadku nie wahaj się gotować przez kolejne 5 do 10 minut, gotując tylko na dnie.