Tarta morelowa

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h 5 m

Masz ochotę na letnią tartę? Czy jest lepszy sposób niż morele :-) Prosty i skuteczny przepis, tak jak lubimy. Slivered migdały są idealnym dodatkiem do tego pięknego, owocowego deseru, aby zakończyć posiłek w dobrym stylu! Jeśli masz ochotę na kawałek tej morelowej tarty w środku zimy, możesz zastąpić świeże owoce innymi w syropie, które można znaleźć w supermarketach. Oczywiście nie zapomnij ich odsączyć, w przeciwnym razie mogą wydzielać zbyt dużo wody i sprawić, że ciasto będzie miękkie.


Składniki

8
Szacowany koszt: 6.28 (0.79€/porcja)

Materiały

  • Miska na sałatkę
  • Forma do tarty (28 cm)
  • Piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania45 min

  • Tarta morelowa - Przygotowanie krok 1W misce wymieszaj jajka, cukier, mąkę, proszek migdałowy i płynną śmietanę, a następnie dodaj roztopione masło.
  • Tarta morelowa - Przygotowanie krok 2Rozwiń ciasto kruche i umieść je w formie do tarty. Wlać poprzednią mieszankę.
  • Tarta morelowa - Przygotowanie krok 3Umyj i przekrój morele na pół, usuń pestki i ułóż je w formie do tarty.
  • Tarta morelowa - Przygotowanie krok 4Posypać płatkami migdałów i piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.
  • Tarta morelowa - Przygotowanie krok 5Tarta jest już gotowa!

Obserwacje

Forma: jeśli ciasto jest przemysłowe i chcesz usunąć papier do pieczenia przed włożeniem go do formy, pamiętaj, aby dobrze nasmarować ją olejem lub masłem.

Morele: niektóre owoce wydzielają wodę podczas pieczenia tarty, co może sprawić, że ciasto będzie miękkie. Dotyczy to w szczególności moreli. W takim przypadku nie wahaj się gotować przez kolejne 5 do 10 minut, gotując tylko na dnie.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+