Tarta truskawkowa

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
1 h

Aby z łatwością udekorować truskawki na deser, dlaczego nie podać ich w formie tarty? Czy może być coś prostszego i przyjemniejszego niż tarta z owocami na zakończenie posiłku? Chrupiące kruche ciasto, krem o smaku waniliowym i oczywiście świeże truskawki. Gwarantujemy, że nie zostanie ani okruszek!


Składniki

10

Nadzienie kremowe :

Szacowany koszt: 7.43 (0.74€/porcja)

Materiały

  • Forma do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Gotowania20 min

  • Tarta truskawkowa - Przygotowanie krok 1Rozwiń ciasto kruche na formę do tarty. Nakłuć spód widelcem i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Tarta truskawkowa - Przygotowanie krok 2Krem do ciasta:
    Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z przepołowioną laską wanilii. W międzyczasie umieścić żółtka w misce i dodać cukier. Energicznie ubijać, aż masa zbieleje.
    Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
  • Tarta truskawkowa - Przygotowanie krok 3Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek z cukrem i imbirem. Następnie umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu.
  • Tarta truskawkowa - Przygotowanie krok 4Stale mieszaj drewnianą łyżką, aż mieszanina osiągnie pożądaną konsystencję. Ten etap zajmuje około 10 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia, przykrywając folią spożywczą bezpośrednio przed kremem, aby zapobiec tworzeniu się skórki.
  • Tarta truskawkowa - Przygotowanie krok 5Gdy spód tarty i śmietana ostygną, ubij krem, aby go rozluźnić. Rozprowadzić na spodzie tarty.
  • Tarta truskawkowa - Przygotowanie krok 6Umyć i odszypułkować truskawki. Przekrój je wzdłuż na pół i ułóż atrakcyjnie na wierzchu kremu.
  • Tarta truskawkowa - Przygotowanie krok 7Podgrzewaj dżem przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej, a następnie odcedź, aby usunąć wszelkie grudki (jeśli używasz galaretki z czerwonej porzeczki, nie musisz jej odcedzać).
  • Tarta truskawkowa - Przygotowanie krok 8Delikatnie rozprowadź odcedzony dżem na truskawkach. Następnie schłodzić tartę przez co najmniej pół godziny przed podaniem.
  • Tarta truskawkowa - Przygotowanie krok 9Tarta z truskawkami jest już gotowa!

Obserwacje

Unikaj przypalania śmietany: używaj trzepaczki zamiast drewnianej łyżki, aby uniknąć wypadków.

Przechowywanie: jeśli nie używasz kremu od razu, przykryj go folią spożywczą, tzn. folia spożywcza musi być w bezpośrednim kontakcie z kremem. Zapobiegnie to tworzeniu się skórki.

Truskawki: wybieraj truskawki w sezonie, najlepiej lokalne, które są smaczniejsze niż zagraniczne.

Dżem: nada truskawkom błyszczący, profesjonalny wygląd. Chroni również truskawki przed bezpośrednim kontaktem z powietrzem, zapobiegając ich utlenianiu.

Ciasto na tartę: Ciasto kruche jest idealne, ale jeśli go nie masz, możesz przygotować ten przepis z ciasta kruchego lub francuskiego.

Wersja z pieczonymi truskawkami : Zapomnij o crème pâtissière, umieść truskawki na niewypieczonym kruchym cieście, posyp lekko cukrem i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Migdały: Dla urozmaicenia, do nadzienia można dodać odrobinę proszku migdałowego.

Tartaletki: Jeśli chcesz zrobić pojedyncze tartaletki, po prostu użyj 6 małych foremek do tartaletek zamiast jednej dużej.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+