Tarta truskawkowa
Aby z łatwością udekorować truskawki na deser, dlaczego nie podać ich w formie tarty? Czy może być coś prostszego i przyjemniejszego niż tarta z owocami na zakończenie posiłku? Chrupiące kruche ciasto, krem o smaku waniliowym i oczywiście świeże truskawki. Gwarantujemy, że nie zostanie ani okruszek!
Składniki
Nadzienie kremowe :
Materiały
- Forma do tarty o średnicy 28 cm
Przygotowanie
- Rozwiń ciasto kruche na formę do tarty. Nakłuć spód widelcem i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Krem do ciasta:
Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z przepołowioną laską wanilii. W międzyczasie umieścić żółtka w misce i dodać cukier. Energicznie ubijać, aż masa zbieleje.
Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. - Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek z cukrem i imbirem. Następnie umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu.
- Stale mieszaj drewnianą łyżką, aż mieszanina osiągnie pożądaną konsystencję. Ten etap zajmuje około 10 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia, przykrywając folią spożywczą bezpośrednio przed kremem, aby zapobiec tworzeniu się skórki.
- Gdy spód tarty i śmietana ostygną, ubij krem, aby go rozluźnić. Rozprowadzić na spodzie tarty.
- Umyć i odszypułkować truskawki. Przekrój je wzdłuż na pół i ułóż atrakcyjnie na wierzchu kremu.
- Podgrzewaj dżem przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej, a następnie odcedź, aby usunąć wszelkie grudki (jeśli używasz galaretki z czerwonej porzeczki, nie musisz jej odcedzać).
- Delikatnie rozprowadź odcedzony dżem na truskawkach. Następnie schłodzić tartę przez co najmniej pół godziny przed podaniem.
- Tarta z truskawkami jest już gotowa!
Obserwacje
Unikaj przypalania śmietany: używaj trzepaczki zamiast drewnianej łyżki, aby uniknąć wypadków.
Przechowywanie: jeśli nie używasz kremu od razu, przykryj go folią spożywczą, tzn. folia spożywcza musi być w bezpośrednim kontakcie z kremem. Zapobiegnie to tworzeniu się skórki.
Truskawki: wybieraj truskawki w sezonie, najlepiej lokalne, które są smaczniejsze niż zagraniczne.
Dżem: nada truskawkom błyszczący, profesjonalny wygląd. Chroni również truskawki przed bezpośrednim kontaktem z powietrzem, zapobiegając ich utlenianiu.
Ciasto na tartę: Ciasto kruche jest idealne, ale jeśli go nie masz, możesz przygotować ten przepis z ciasta kruchego lub francuskiego.
Wersja z pieczonymi truskawkami : Zapomnij o crème pâtissière, umieść truskawki na niewypieczonym kruchym cieście, posyp lekko cukrem i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Migdały: Dla urozmaicenia, do nadzienia można dodać odrobinę proszku migdałowego.
Tartaletki: Jeśli chcesz zrobić pojedyncze tartaletki, po prostu użyj 6 małych foremek do tartaletek zamiast jednej dużej.