Tarta truskawkowa

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
1 h

Aby z łatwością udekorować truskawki na deser, dlaczego nie podać ich w formie tarty? Czy może być coś prostszego i przyjemniejszego niż tarta z owocami na zakończenie posiłku? Chrupiące kruche ciasto, krem o smaku waniliowym i oczywiście świeże truskawki. Gwarantujemy, że nie zostanie ani okruszek!


Składniki

10

Nadzienie kremowe :

Szacowany koszt: 7.43 (0.74€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Gotowania20 min


Obserwacje

Unikaj przypalania śmietany: używaj trzepaczki zamiast drewnianej łyżki, aby uniknąć wypadków.

Przechowywanie: jeśli nie używasz kremu od razu, przykryj go folią spożywczą, tzn. folia spożywcza musi być w bezpośrednim kontakcie z kremem. Zapobiegnie to tworzeniu się skórki.

Truskawki: wybieraj truskawki w sezonie, najlepiej lokalne, które są smaczniejsze niż zagraniczne.

Dżem: nada truskawkom błyszczący, profesjonalny wygląd. Chroni również truskawki przed bezpośrednim kontaktem z powietrzem, zapobiegając ich utlenianiu.

Ciasto na tartę: Ciasto kruche jest idealne, ale jeśli go nie masz, możesz przygotować ten przepis z ciasta kruchego lub francuskiego.

Wersja z pieczonymi truskawkami : Zapomnij o crème pâtissière, umieść truskawki na niewypieczonym kruchym cieście, posyp lekko cukrem i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Migdały: Dla urozmaicenia, do nadzienia można dodać odrobinę proszku migdałowego.

Tartaletki: Jeśli chcesz zrobić pojedyncze tartaletki, po prostu użyj 6 małych foremek do tartaletek zamiast jednej dużej.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+