Tarta z jabłkami, klasyczny przepis

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
55 min

Pokochamy ten ponadczasowy klasyk na koniec naszego posiłku!


Składniki

8
Szacowany koszt: 3.81 (0.48€/porcja)

Materiały

  • forma do tarty
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania30 min

  • Tarta z jabłkami, klasyczny przepis - Przygotowanie krok 1Przygotowanie kompotu:
    Obierz i pokrój 4 jabłka, włóż je do rondla i dodaj cukier waniliowy oraz odrobinę wody.
  • Tarta z jabłkami, klasyczny przepis - Przygotowanie krok 2Umieścić na średnim ogniu i gotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłka rozpuszczą się w kompot, zdjąć z ognia. Nie ma znaczenia, czy pozostały kawałki.
  • Tarta z jabłkami, klasyczny przepis - Przygotowanie krok 3Umieść ciasto francuskie w naczyniu do pieczenia i nakłuj widelcem, aby zapobiec jego nadmuchaniu podczas gotowania.
  • Tarta z jabłkami, klasyczny przepis - Przygotowanie krok 4Dodaj przygotowany wcześniej kompot, rozprowadzając go równomiernie w naczyniu.
  • Tarta z jabłkami, klasyczny przepis - Przygotowanie krok 5Obierz i pokrój pozostałe jabłka i ułóż je w naczyniu, tworząc okręgi.
  • Tarta z jabłkami, klasyczny przepis - Przygotowanie krok 6Posyp jabłka odrobiną brązowego cukru, aby je skarmelizować, a następnie piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Tarta z jabłkami, klasyczny przepis - Przygotowanie krok 7A teraz tarta jabłkowa jest gotowa!

Obserwacje

Ciasto francuskie: można zastąpić ciastem kruchym.

Odmiana jabłek: najlepsze są złote jabłka. Ich rozpływająca się w ustach konsystencja sprawia, że po upieczeniu tarta jest niezwykle gładka.

Kompot jabłkowy: można wybrać przemysłowy lub domowy.

Plasterki jabłek: jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz pokroić plasterki na początku przepisu. Aby zapobiec ich utlenianiu lub ciemnieniu, umieść je w misce z odrobiną soku z cytryny.

Brązowy cukier: wybraliśmy go do karmelizacji wierzchu naszej tarty podczas pieczenia. Można go jednak zastąpić na przykład odrobiną dżemu.

Dodatki: co może być lepszego niż gałka lodów jako dodatek do domowej tarty jabłkowej? Odrobina coulis na wierzchu nada jej jeszcze więcej smaku ;-)



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+