Tarta z jabłkami, klasyczny przepis
Pokochamy ten ponadczasowy klasyk na koniec naszego posiłku!
Składniki
Materiały
- forma do tarty
- piekarnik
Przygotowanie
- Przygotowanie kompotu:
Obierz i pokrój 4 jabłka, włóż je do rondla i dodaj cukier waniliowy oraz odrobinę wody. - Umieścić na średnim ogniu i gotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłka rozpuszczą się w kompot, zdjąć z ognia. Nie ma znaczenia, czy pozostały kawałki.
- Umieść ciasto francuskie w naczyniu do pieczenia i nakłuj widelcem, aby zapobiec jego nadmuchaniu podczas gotowania.
- Dodaj przygotowany wcześniej kompot, rozprowadzając go równomiernie w naczyniu.
- Obierz i pokrój pozostałe jabłka i ułóż je w naczyniu, tworząc okręgi.
- Posyp jabłka odrobiną brązowego cukru, aby je skarmelizować, a następnie piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz tarta jabłkowa jest gotowa!
Obserwacje
Ciasto francuskie: można zastąpić ciastem kruchym.
Odmiana jabłek: najlepsze są złote jabłka. Ich rozpływająca się w ustach konsystencja sprawia, że po upieczeniu tarta jest niezwykle gładka.
Kompot jabłkowy: można wybrać przemysłowy lub domowy.
Plasterki jabłek: jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz pokroić plasterki na początku przepisu. Aby zapobiec ich utlenianiu lub ciemnieniu, umieść je w misce z odrobiną soku z cytryny.
Brązowy cukier: wybraliśmy go do karmelizacji wierzchu naszej tarty podczas pieczenia. Można go jednak zastąpić na przykład odrobiną dżemu.
Dodatki: co może być lepszego niż gałka lodów jako dodatek do domowej tarty jabłkowej? Odrobina coulis na wierzchu nada jej jeszcze więcej smaku ;-)