Tiramisu kokosowe z rafaello

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
40 min

Nasza miłość do deserów kokosowych jest niekwestionowana... W verrinach, roladach, a nawet flanach, ten słodki owoc dostosowuje się do całej gamy słodkich przepisów, które uwielbiamy! A jednak dzisiaj wydaje nam się, że znaleźliśmy nasz ulubiony deser kokosowy: Raffaello tiramisu! Te chrupiące małe kulki wykonane z wafla, białej czekolady, migdałów i kokosa są nie do odparcia, a w połączeniu ze słodyczą tiramisu przypominającego chmurkę... Jesteśmy pewni, że będziesz nam o nich opowiadać :-) (A jeśli chcesz zrobić własne Raffaello w domu, kliknij tutaj).


Składniki

10

Do dekoracji:

Szacowany koszt: 11.22 (1.12€/porcja)

Materiały

  • owalna forma do zapiekania 30x20 cm (maksymalna długość i szerokość)
  • rozdrabniacz
  • mikser elektryczny
  • worek do wyciskania

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 min

  • Tiramisu kokosowe z rafaello - Przygotowanie krok 1Umieść Raffaello w rozdrabniaczu. Dodać starty kokos i zmiksować.
  • Tiramisu kokosowe z rafaello - Przygotowanie krok 2Umieść zimne mascarpone, zimną śmietanę, zimną śmietankę kokosową i cukier puder w wysokiej (zimnej) misce i ubijaj do uzyskania gęstej masy.
  • Tiramisu kokosowe z rafaello - Przygotowanie krok 3Dodaj poprzednią mieszankę i dobrze wymieszaj. Przenieść do rękawa do wyciskania.
  • Tiramisu kokosowe z rafaello - Przygotowanie krok 4Wlać śmietanę na dno formy.
  • Tiramisu kokosowe z rafaello - Przygotowanie krok 5Namocz biszkopty w mleku.
  • Tiramisu kokosowe z rafaello - Przygotowanie krok 6Ułóż herbatniki obok siebie w formie na wierzchu kremu.
  • Tiramisu kokosowe z rafaello - Przygotowanie krok 7Przykryj buduary kremem.
  • Tiramisu kokosowe z rafaello - Przygotowanie krok 8Ponownie dodaj namoczone buliony, pokrywając całą powierzchnię kremu.
  • Tiramisu kokosowe z rafaello - Przygotowanie krok 9Wlej odrobinę śmietany w szczeliny i wygładź szpatułką lub łyżką, aby upewnić się, że wierzch jest płaski.
  • Tiramisu kokosowe z rafaello - Przygotowanie krok 10Nałóż kulki kremu nieregularnie na wierzch tiramisu. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.
  • Tiramisu kokosowe z rafaello - Przygotowanie krok 11Wypełnij otwory Raffaello i posyp startym kokosem. I gotowe! Możesz również udekorować tiramisu prażonymi migdałami w płatkach!

Obserwacje

Jak przechowywać tiramisu Raffaello?
Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce. Będzie przechowywane przez maksymalnie 5 dni.

Czy mogę zamrozić tiramisu Raffaello?
Można, ponieważ to tiramisu nie zawiera jajek. Umieść je w lodówce dzień wcześniej.

Czy przepis można zmniejszyć o połowę?
Składniki można z łatwością zmniejszyć o połowę. Zalecamy użycie tylko śmietanki kokosowej, aby uzyskać jeszcze mocniejszy kokosowy smak!

Czy mogę zastąpić biszkopty herbatnikami?
Jeśli chcesz, możesz zastąpić je herbatnikami maślanymi! Warstwa biszkoptów będzie cieńsza, więc trzeba będzie zrobić ich więcej, a także cieńsze warstwy kremu!

Jak długo mogę przechowywać tiramisu w lodówce?
Tiramisu można przechowywać w lodówce przez co najmniej 30 minut, a nawet do 5 dni. Oczywiście będzie lepsze następnego dnia, ale możesz zrobić to tiramisu i włożyć je do lodówki tylko na 30 minut, aby zachowało świeżość.

Biszkopt czy buduar?
Biszkopt jest bardziej płaski i szerszy niż buduar, więc oba nadają się do tego przepisu. Do Ciebie należy wybór ulubionej formy do przygotowania tiramisu!



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+