Tiramisu kokosowe z rafaello
Nasza miłość do deserów kokosowych jest niekwestionowana... W verrinach, roladach, a nawet flanach, ten słodki owoc dostosowuje się do całej gamy słodkich przepisów, które uwielbiamy! A jednak dzisiaj wydaje nam się, że znaleźliśmy nasz ulubiony deser kokosowy: Raffaello tiramisu! Te chrupiące małe kulki wykonane z wafla, białej czekolady, migdałów i kokosa są nie do odparcia, a w połączeniu ze słodyczą tiramisu przypominającego chmurkę... Jesteśmy pewni, że będziesz nam o nich opowiadać :-) (A jeśli chcesz zrobić własne Raffaello w domu, kliknij tutaj).
Składniki
Do dekoracji:
Materiały
- owalna forma do zapiekania 30x20 cm (maksymalna długość i szerokość)
- rozdrabniacz
- mikser elektryczny
- worek do wyciskania
Przygotowanie
- Umieść Raffaello w rozdrabniaczu. Dodać starty kokos i zmiksować.
- Umieść zimne mascarpone, zimną śmietanę, zimną śmietankę kokosową i cukier puder w wysokiej (zimnej) misce i ubijaj do uzyskania gęstej masy.
- Dodaj poprzednią mieszankę i dobrze wymieszaj. Przenieść do rękawa do wyciskania.
- Wlać śmietanę na dno formy.
- Namocz biszkopty w mleku.
- Ułóż herbatniki obok siebie w formie na wierzchu kremu.
- Przykryj buduary kremem.
- Ponownie dodaj namoczone buliony, pokrywając całą powierzchnię kremu.
- Wlej odrobinę śmietany w szczeliny i wygładź szpatułką lub łyżką, aby upewnić się, że wierzch jest płaski.
- Nałóż kulki kremu nieregularnie na wierzch tiramisu. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.
- Wypełnij otwory Raffaello i posyp startym kokosem. I gotowe! Możesz również udekorować tiramisu prażonymi migdałami w płatkach!
Obserwacje
Jak przechowywać tiramisu Raffaello?
Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce. Będzie przechowywane przez maksymalnie 5 dni.
Czy mogę zamrozić tiramisu Raffaello?
Można, ponieważ to tiramisu nie zawiera jajek. Umieść je w lodówce dzień wcześniej.
Czy przepis można zmniejszyć o połowę?
Składniki można z łatwością zmniejszyć o połowę. Zalecamy użycie tylko śmietanki kokosowej, aby uzyskać jeszcze mocniejszy kokosowy smak!
Czy mogę zastąpić biszkopty herbatnikami?
Jeśli chcesz, możesz zastąpić je herbatnikami maślanymi! Warstwa biszkoptów będzie cieńsza, więc trzeba będzie zrobić ich więcej, a także cieńsze warstwy kremu!
Jak długo mogę przechowywać tiramisu w lodówce?
Tiramisu można przechowywać w lodówce przez co najmniej 30 minut, a nawet do 5 dni. Oczywiście będzie lepsze następnego dnia, ale możesz zrobić to tiramisu i włożyć je do lodówki tylko na 30 minut, aby zachowało świeżość.
Biszkopt czy buduar?
Biszkopt jest bardziej płaski i szerszy niż buduar, więc oba nadają się do tego przepisu. Do Ciebie należy wybór ulubionej formy do przygotowania tiramisu!