Tort piłkarski
W Ptitchef też kochamy piłkę nożną, ale to nie znaczy, że porzucamy nasze kuchnie! Znaleźliśmy więc dobry kompromis: ciasto w kształcie piłki nożnej :-)
Składniki
Dekoracja :
Materiały
- 1 silikonowa forma do piłki nożnej (tupperware)
Przygotowanie
- Umieść jogurt w misce, dodaj cukier i wymieszaj.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i dobrze wymieszaj. Dodaj olej i dobrze wymieszaj.
- Dodaj jajka i ubijaj do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodaj cukier waniliowy.
- Użyj silikonowej formy w kształcie piłki nożnej. Wlać mieszaninę.
- Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.
- Po ugotowaniu pozostaw ciasto do ostygnięcia. Rozpuść osobno białą i ciemną czekoladę. Za pomocą pędzelka do ciasta wypełnij puste przestrzenie białą lub ciemną czekoladą, imitując piłkę nożną.
- Zimne ciasto włożyć z powrotem do formy i schłodzić przez co najmniej 4 godziny. Następnie bardzo ostrożnie wyjmij. I voila, ciasto piłkarskie jest gotowe!
Obserwacje
Które ciasto wybrać: Idziemy na łatwiznę i bawimy się klasyką z naszym pysznym przepisem na ciasto jogurtowe. Jest tak łatwe do zrobienia, że to prawdopodobnie pierwszy przepis na ciasto, jakiego się nauczyliśmy! Nie ma lepszego sposobu na zajęcie popołudnia z dziećmi.
Wariacje: Aby ciasto było jeszcze smaczniejsze, można zastąpić olej masłem. Co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmienić smak jogurtu, dodać wiórki czekoladowe lub skórkę z cytryny ;-)
Forma: Będziesz potrzebować silikonowej formy, w przeciwnym razie czekolada pozostanie na formie i nie będzie mogła z niej zejść. Tutaj użyliśmy formy do piłki nożnej Tupperware. Przydaje się do zaznaczania czarnych i białych obszarów!
Technika: Pozostaw ciasto, aby odpoczęło przed ponownym włożeniem go do formy czekoladowej. Ciasto musi być absolutnie zimne, w przeciwnym razie czekolada będzie miała trudności z zastygnięciem, nawet gdy jest schłodzona. Gdy ciasto będzie gotowe, możesz zacząć "malować" wnętrze formy, naprzemiennie białymi i czarnymi obszarami, jak na piłce nożnej. Aby to zrobić, użyj pędzla do ciasta i nałóż grube warstwy, aby kolor był nieprzezroczysty.
Pozostaw do zastygnięcia na co najmniej 4 godziny lub nawet dłużej i voilà!